Felhívás!

Harcolunk anyanyelvünk tisztaságáért?

E lnézést kell kérnem az igényes olvasótól e nyakatekert mondatért, de a nyolcadik osztályosok magyar nyelvből történő „levizsgáztatása” ezt juttatja eszembe. Olyan ez a szélmalomharc a mások által igen tekintélyesnek tartott magyar nyelv tisztaságáért, mint a szüntelen békeharc. Békéért kiáltanak, fegyvereket követelnek.

Mi is ezektől a vizsgáktól, számonkérésektől azt várnánk el, hogy erősítsék a „felmért” magyar gyerekek saját nyelvük iránti tiszteletét, a szép szavak használata erősítette önbizalmat. Ám ennek az ellenkezője történik. Évek óta hadakozunk azért, hogy ne maradjon felesleges mindaz a tudás, amire szert tettek nyolc esztendő alatt ezek a diákok, s legyenek büszkék arra, hogy sok nagy ember csodálattal tekint a zeneileg páratlan hangzású, kifejezésekben rendkívül változatos és hajlékony szókincsünkre, mondatfűzéseinkre. Mindezeknek megismerése, megismertetése az iskolában eltöltött esztendők alatt hol gazdagabban, hol szegényesebben megtörtént, megtörténhetett volna. És ennek felmérése lenne tulajdonképpen e képességpróba szerepe.

Hadd áruljam el, engem Törökországban ért el a hír, hogy magyarból megint… A román megközelíthetőbb volt, mint tavaly, a matematika sem volt szokatlan. Egyedül a magyar. Azért az érdekesség kedvéért leírom, mivel is indítják a tételek összeállítói a javítókulcsot: „Explicit információk visszakeresése a szövegből.” Négyszer egymás után. Belelapoztam az Idegen szavak szótárába. Bő az azonos értelmű szavak tárháza. Nyilván, magyarul.

Adalékul még egy kiragadott mondat a sok közül: „A modalitás kifejezésének nyelvi repertoárja”. Nem csupán az értelmezni akaró tanuló kerül nehéz helyzetbe, hanem a javító tanár is. És csodálkozunk, hogy magyarból a megyében senki nem kapott tízes osztályzatot. Persze, a nyelv nem matematika. Ám a magyar irodalom oly sok csodálatos példáját nyújtja a lehető legszebb kifejezéseknek, hogy azok között válogatni, azokból példamondatokat idézni szerintem a tételkészítők számára is sok örömet jelenthetett volna. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. június 29., 16:16
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Nagyon igaz. És nagyon csalódottak a diákok, itt a kitartóan tanuló gyermekekre gondolok. Nem is cél a tanulni akaró diák támogatása. Magyar anyanyelv………