Felhívás!

Egyre vaskosabb iratcsomó

Egyre vaskosabb iratcsomó Kovászna megye

2020-ban összesen 135 ezer lej értékben róttak ki bírságot azokban a magyarellenes ügyekben, amelyeket a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Jogvédő Szolgálat indított. Az aránylag alacsony összeg sajnos egyáltalán nem azt jelenti, hogy kevesebb lenne a xenofób megnyilvánulás, hanem azt, hogy a koronavírus-járványnak „hála”, kevesebb volt a sportesemény, és nézők az elmúlt kilenc hónapban gyakorlatilag nem voltak a pályákon – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Benkő Erika.

A szolgálat vezetője azt mondja: a magyarellenesség mértéke nem csökkent, a helyzet annyiban módosult, hogy míg korábban a fősodrású sajtóból némiképpen kiszorult a xenofóbia, az utóbbi időben, nem utolsósorban a Románok Egyesítéséért Szövetségének (AUR) megjelenése miatt, az intenzív magyarellenesség egyre inkább teret kap a mainstream médiában is.
– Ahelyett, hogy mind kevesebb dolgunk lenne, sajnos évről évre vaskosabb iratcsomókat állítunk össze, amiben felleltározzuk a magyarellenes megnyilvánulásokat – fogalmazott Benkő Erika.

Hozzátette: bár a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) és az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) „jelképes összegű” bírságokat oszt ki, mégis fontos panaszt tenni náluk, mert az, hogy a CNA vagy CNCD megállapítja, hogy egy megnyilvánulás magyarellenes, az hitelesebben mutatható fel bármilyen nemzetközi fórum előtt, mintha „csak” mi magunk állapítanánk ezt meg.
Elmondta: pert nyertek az Úz-völgyi temetőrongálás ügyében, a fellebbviteli bíróság megállapította, hogy az ügyészség nem gyűjtött kellő mennyiségű bizonyítékot ahhoz, hogy megállapítsa, nem történt törvénysértés. Ez persze nem jelenti azonnal azt, hogy később javunkra döntenek, de legalább van még egy esély a normális eljárás lefolytatására.

Vannak olyan helyzetek is, amelyeket nem sikerült végigvinniük. Ezek közé sorolta a Székely Hírmondó által a közvélemény elé tárt esetet, amikor egyik olvasónkat durván kioktatták a Lidlben, hogy beszéljen románul. Az üzletlánc levélben közölte, hogy belső kivizsgálásuk nem igazolta az általunk közölt tényeket, de nem tudtak kivizsgálást indítatni a vállalat ellen, mert az érintett személy nem járult hozzá, hogy a nevében eljárjanak. Így nem tehetnek egyebet – mondja Benkő Erika – mint „messzire elkerülik a Lidlt”, és más üzletben vásárolnak.

A mérlegből kiderült: az elmúlt esztendőben a jogvédelmi szolgálat tíz feljelentést tett a CNA-hoz, 19-et a CNCD-hez, egyet a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez (FIFA), és további három alkalommal jelentették a focimérkőzéseken elkövetett idegengyűlölő megnyilvánulásokat a CNCD-nél, két alkalommal a Román Labdarúgó-szövetségnél (FRF). Továbbá ismeretlen tettesek ellen eljárást kezdeményeztek hét település helységnévtáblájának lemázolói ellen, két perük van folyamatban az Úz völgye kapcsán, összeállítást készítettek a magyar igazságügyi minisztérium felkérésére a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hazai intézkedések nyelvpolitikájáról, és 17 hírlevélben összegezték a magyarellenes megnyilvánulásokat a Bukarestben állomásozó külföldi nagykövetségeknek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.