Felhívás!

A dohányzás növeli a koronavírus kockázatát

A dohányzás növeli a koronavírus kockázatát Kovászna megye

A Covid-19 egy újabb ok arra, hogy leszokjunk a dohányzásról – vélik az egészségügyi szakemberek, ugyanis a dohányzás növeli a betegség kockázatát. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztató kampányt is indított ennek érdekében.

Kovászna megyében a rákos megbetegedések között első helyen a tüdőrák áll, tavaly 93 új esetet vettek nyilvántartásba, ezt követi a végbélrák (87 új), míg harmadik helyen a mellrákos elváltozások állnak (67).

A tüdőrák kialakulásának egyik legfőbb oka lehet a dohányzás, a tüdőrákban szenvedő betegek 85%-a dohányos, évente pedig országos szinten 42.000 elhalálozás „köszönhető” a dohányzásnak. A közegészségügyi igazgatóság adatai szerint a 2011–2018 közötti időszakban a dohányfogyasztás Romániában 14,9%-kal növekedett, főleg a 15-24 év közötti fiatalok körében való dohányfogyasztás megnövekedése által.

A közegészségügy most kampányt indított, ugyanis a cigarettázás kiegészítő kockázatot jelent a Covid-19 esetén. A kampány célja a dohányfogyasztó személyek előfordulási arányának csökkentése. A célkitűzések között szerepel azon személyek számának növelése, akik azt választják, hogy nem kezdenek el dohányozni, illetve azon személyek számának növelése, akik leszoknak arról a következő időszakban. A dohányzás nemcsak a betegséget súlyosbíthatja, de növeli a koronavírussal való megfertőződés kockázatát is – írja a közegészségügy, ugyanis aki cigizik, többször érinti meg az arcát, többször lép kapcsolatba más emberekkel, mivel gyakran közös tevékenységet folytatnak, de a különböző vízipipákat használók is fokozottabb veszélynek vannak kitéve, mivel ugyanazt az eszközt használják.

A koronavírus hatásai súlyosabbak lehetnek a dohányzókra, ugyanis az már eleve károsítja a szervezetet és a tüdőt, éppen ezért a Covid-19 hatásai rosszabbak lehetnek a szervezetre. Az immunrendszert is gyengíti, így a fertőzéssel szembeni védekezésben nehezebb birkózik meg a dohányos.

A dohányzás, főleg koronavírus-járvány idején, a nemdohányzókra is veszélyes, ugyanis a kilélegzett füst a légúti fertőzések kockázatának teszi ki az utóbbiakat. A leszokással csökken a kockázata annak, hogy a vírussal való megfertőződés esetén a tünetek súlyosabbak legyenek, de a gyógyulás folyamatán is javít – hívják fel a figyelmet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.