Felhívás!

Egy hét alatt hét halott

Egy hét alatt hét halott Kovászna megye

Súlyosbodnak az esetek a megyei kórházban, és több, dialízisre szorult páciens koronavírus-tesztje lett pozitív az elmúlt héten. Emiatt átalakításokat is eszközöltek a kórházban.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége ismertette a heti esetszámokat a koronavírus-fertőzöttekkel kapcsolatban. Jelenleg a kórházban 90 pozitív Covid-19 diagnózissal kezelt beteg van, és 9 gyanús esetet tartanak számon. Ez utóbbiak közül egy személyt az intenzíven ápolnak, hetet a pneumológia osztályon, egy gyereket pedig a gyerekgyógyászaton – mondta András-Nagy Róbert igazgató.

A Covid fertőzőosztályon 70 beteg fekszik, közülük nyolcan a nefrológia osztályon, 12-en pedig a sebészeten: hatan sebészeti, hatan ortopédiai problémákkal. A vesebetegek mindegyike dialízisre szorul, ezért osztályokat is átszerveztek, hogy helyet biztosítsanak számukra. A kórház dialízisközpontját átalakították Covid-betegek számára fenntartott dialízis­-osztállyá, a nem koronavírusos betegek pedig a városi dialízisközpontba járhatnak kezelésre.
A pozitív páciensek közül heten kritikus állapotban vannak, egy személyt intubálni kellett. Az elmúlt egy hét óta 59 személy ment haza a kórházból, egy részük negatív teszttel, mások 10 napos kezelés után, aszimptomatikus állapotban, de szintén pozitív teszttel. Egy hét alatt hét haláleset történt a megyei kórházban.

A betegek állapotáról Rosu Mátyás elmondta: aszimptomatikus eset nincs, aki ebbe a kategóriába esik, Kovásznára utalják, vagy otthon maradnak. Túlnyomórészt középsúlyos és súlyos állapotúak a betegek, sokan a társbetegségek miatt kerültek súlyos állapotba, ezért egy kardiológus és belgyógyász is dolgozik a Covid-osztályon, hogy felügyeljék őket. Az elhunyt személyek átlagéletkora 46 és 78 év közötti volt, a 46 éves nő túlsúlyosként, kétoldali Covid-tüdőgyulladásban és légzéselégtelenségben hunyt el.

Ugyanakkor az elmúlt napokban egy 79 éves férfi is elhunyt az intenzíven. Ő három hete került be, mivel elesett otthonában, és nyakigerinc-törést szenvedett. Állapota instabil volt, műtéti beavatkozást igényelt, ezért kérték átszállítását Brassóba. Ott csak többszöri elutasítás után fogadták, majd nyakrögzítővel, de műtét nélkül visszautalták Sepsiszentgyörgyre. A röntgenfelvétele Covid-tüdőgyulladást mutatott, és sajnos elhunyt – mondta dr. Rosu. Ebből törvényszéki orvostani eset lett, boncolást is kérnek, hogy kiderüljön, mi okozta a halált: a Covid-19 vagy a törés – hangsúlyozta az orvosigazgató.

A kórház vezetősége ismételten felhívja a figyelmet: nem kell negatív teszttel rendelkeznie annak, aki bemegy a kórházba, sürgősségre; a kórház működik, és nem kell félelemmel menni. Ugyanakkor, aki bekerül, azt ingyenesen tesztelik. A közösségi médiában terjedő híreszteléssel kapcsolatban azt is elmondta az igazgató, hogy nem igaz, miszerint a kórház pénzt kap annak függvényében, hogy hány koronavírusos személyt látnak el. Az elmúlt hónapban 1179 beutalás történt, ebből mindössze 197 eset volt Covid-19-cel kapcsolatos, azaz 16 százalék. Ugyanakkor az intenzíven 100 esetet láttak el, ebből 36 koronavírusos személyt. A kórház fő tevékenysége nem a Covid-ellátás, ez csak egy része, mindenkit ellátnak – hangsúlyozta András-Nagy Róbert. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 5., 5:51
  ÉRTÉKELÉS: 24

  Bizalommal? sajnos sok negatív megtapasztalt dolgokról olvasni nap mint nap, nem adnak ki információt a betegek állapotáról, telefon kikapcsolva, stabil az állapota és másnap már halott, és még a családot sem értesítik, senki nem akar beteg lenni de ha már orvosi ellátásra szorul akkor, kezelni kellene mint embert esnem hagyni meghalni mint a kutyát az út szélén, ja meg a nővérek nagyobb szerepet játszanak mint az orvosok, flegma társaság, de majd mindenki megkapja amit megérdemel előbb vagy utóbb, abban biztos lehettek.

 • User
  Dátum: 2020. november 5., 13:38
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Na ezért kell vigyázni, mert kitöröd a nyakad, majd meghalsz koronavírusban. Műtétre szorulsz? Na, azt nem lehet. Kellett volna szólni az orvosoknak, hogy ha az ember a nyakát töri, azt kell röntgenezni, nem a tüdejét! Csodálkoznak, ha az emberek nem hiszik el a járvány létezését?

 • User
  Dátum: 2020. november 5., 14:18
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ki mer bizalommal fordulni az orvosokhoz ebben a veszelyes idoszakban ? Miert nem segitettek Brassoban azon a 79 eves idos emberen ??Megsetaltattak a 2 megye korhazaiban , majd vissza hoztak , hogy itthon haljon meg .Szegyen gyalazat amit elmuvelnek az egeszsegugyben .Inkabb megbizhatunk a termeszet gyogyaszokban vagy a gyogyterapeutakban , mert talan lelkiismeretesebben allnak .Ha korhazba kerusz halalra vagy itelve .Nagy fejlodes es kutatas alapjan ami az utobbi evtizedekben volt , szegyen hogy tobb mint 8 honap alatt nem tudjak eloallitani a vedo oltast .Mert egyszeruen nem akarjak ..Pusztuljon az emberiseg mert igy is sokaqn vagyunk ( ez a cel )!

 • User
  Dátum: 2020. november 5., 14:37
  ÉRTÉKELÉS: 10

  sajnos sok negatív megtapasztalt dolgokról olvasni nap mint nap, nem adnak ki információt a betegek állapotáról, telefon kikapcsolva, stabil az állapota és másnap már halott, és még a családot sem értesítik, senki nem akar beteg lenni de ha már orvosi ellátásra szorul akkor, kezelni kellene mint embert esnem hagyni meghalni ahogyan edesanyamat sajnos A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház ilyen szegyen