Felhívás!

RÖVIDEN

Kérdőív az oktatásról
Maradjon az online oktatás, vagy változtatni kell az eredeti elképzelésen? – ezzel a kérdőívvel fordul a szülőkhöz a Szülői Szervezetek Országos Föderációja. Azt szeretnék felmérni, hogy jogos-e az online oktatás fenntartása az olyan tanintézményekben, ahol a helységekben meghaladja a 3 ezreléket a COVID–19-esetek száma. A szülői szervezetek a többi szülő véleményét kérik ki, hogy majd ezek összesítése után ezt is figyelembe vehessék, amikor újratárgyalják a tanügy-minisztériumban a fennálló helyzetet és a lehetőségeket. A kezdeményezők úgy vélik, nincs szoros összefüggés az iskolába járás és az esetszámok növekedése között. A kérdőívet a szervezet oldalán lehet kitölteni. Sepsiszentgyörgyön petíciót is indítottak ez ügyben egyes szülők. (bús) 

Naponta ellenőriznek
Kedden a Kovászna megyei rendőrség munkatársai a helyi médiát is meghívták arra az ellenőrzőakcióra, melynek során a személy- és áruszállító járgányokat, illetve a 2020/55-ös törvény által előírt óvintézkedések betartását vették górcső alá. Az akció során 5 bírságot osztottak összesen 1,3 ezer lej értékben. Az egyenruhások arra figyelmeztettek, ezen túl hasonló ellenőrzésekre napi rendszerességgel lehet számítani. 

Életképes újszülöttek
A Mentsétek meg a Gyerme­keket (Salvați Copiii) szervezet adatösszesítéseinek alapján országos viszonylatban Kovászna megyében az országos átlagnál sokkal alacsonyabb az egy éven aluli gyerekek elhalálozási számaránya. A vizsgált időszakban Háromszéken minden 1000 szülésre 4,4 egy év alatti elhalálozás jutott, ennél jobb arányt Ilfov (3,5), Iași (3,6), Dâmbovița (3,6) megyékben, valamint Bukarestben (2,8) jegyeztek. A legsúlyosabb a helyzet Tulcea megyében, ahol minden 1000 szülésre 15,6 halva születés vagy (és) egyéves életkor alatti elhalálozás jutott. Hasonlóan rossz a helyzet Mehedinți (11,7), Vrancea (11,7), Konstanca (9,5) megyékben. A koronavírus-járvány kirobbanása óta a Mentsétek meg a Gyermekeket szervezet 17 szülészeten végzett megfigyeléseket, tanulmányokat. A jegyzeteik szerint a 17 szülészeten 56.172 csecsemő született, közülük 3548 koraszülött – elsősorban ők voltak/vannak kitéve az egyéves életkor betöltése előtti elhalálozás veszélyeinek. (bl) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.