Felhívás!

Drágulhat a székely valuta

Drágulhat a székely valuta Kovászna megye

Zöldséglobbi, szerintünk meg brüsszeli nyomás is lehet amögött, hogy a román mezőgazdasági miniszter úgy vélte, nem szükséges támogatni a romániai burgonyatermelőket. A kialakult helyzet azért is érdekes, mert köztudott, hogy az ország burgonyaraktárának jelentős rész Székelyföldön található, így nagy többségben a magyar termelőket érinti kellemetlenül a dolog, de beleesnek a szórásba románok is, akik szintén nehezményezik a bukaresti kufárok újabb nemzetmentő húzását.

Sajtótájékoztatón számolt be Fejér László Ödön szenátor, id. Bajcsi Ákos és Moldován Csaba nagygazdálkodók arról, hogy mit jelent a romániai piac számára a román kormány azon húzása, hogy egyik napról a másikra kizárta a burgonyatermelőket az európai unió által támogatott kultúraművelők listájáról. Ez egyrészt a termelőket hozta nehéz helyzetbe, de legvégül a fogyasztón csattan az ostor – részletezték.

– Tulajdonképpen egy ötmillió eurós, ipari burgonyára szóló támogatásról van szó, amit már három évvel ezelőtt megfaragtak, 3,2 millió ment olyan területekre, mint a paradicsom- vagy a fokhagymatermelés. Tavaly Oprea Romulus zabolai termelővel megkerestük a minisztert, az 1,8 millió eurót sikerült megemelni 2,9-re, viszont idén márciusban ez az EU-s ötmilliós támogatás egy tervezetben csak 1,8 millióként szerepelt” – magyarázta a szenátor, aki szerint „muszáj volt az ajtót berúgni a miniszternél, hogy a pityókatermelők érdekeit védje”. Mint kiderült, egy államtitkár volt a ludas a dologban, a tárcavezető állítólag nem tudott a dologról. „Meglepődött, igaz én is, hogy egy vezető tudta nélkül ilyen megtörténhet. Ígéretet tett, de abból nem fognak megélni a belföldi termelők” – magyarázta a politikus, aki Moldován Csaba és Bajcsi Ákos háromszéki termelőket is bevonta a beszélgetésbe, mindketten a burgonyatermelő érdekvédelmi szövetség tagjai is.

Bajcsi Ákos elmondta: számára meglepő, hogy egy fontos pozícióban levő személy egy tollvonással olyan területről von el pénzt, ami az ország második kenyerét állítja elő. „Meg kellene gondolni, hogy korai paradicsomból és uborkából fogyasztunk többet, vagy a burgonyából. Ha az az érdeke az országnak, hogy az élelmiszer olcsó legyen, akkor nem egy olyan kultúrától veszem el a támogatást, amit tömegfogyasztás jellemez, hiszen ebből legalább tízszer annyi fogy el, mint zöldségből. Én arra kérném meg az illetékeseket, hogy helyezzék vissza a burgonyát támogatandó kultúrák közé, mert ez nem lesz jó” – magyarázta. Moldován Csaba szerint a zöldségtermelők lobbija erősebb, mint a pityókatermelőké, ezért alakulhatott ki a helyzet. „Nem támadjuk a zöldségeseket, ne legyen félreértés, viszont ez a szomorú jelenlegi helyet” – mondta.

A beszélgetés során kiderült, hogy jelentős a túltermelés az unióban így a kérdésünk adott: nem Brüsszelből érkezik-e a nyomás Romániába azért, hogy az őstermelők ellehetetlenítésével (vagy legalábbis hátrányba helyezésével – szerk.) a külföldi gazdákat részesítsék előnybe? Moldován Csaba diplomatikus választ adott: ők nem politizálnak, de szerintük bizonyos lobbik jobban érvényesülnek. Tény, hogy a sült krumpli hazájában, Belgiumban arra szólította fel a lakosságot a burgonyatermesztők szövetsége (Belgapom), hogy duplázzák meg a heti sültkrumpli-adagjukat, mert már nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódott terménymennyiséggel. Ennek tükrében viszont sok minden elképzelhető, és sok jel arra utal, hogy az unió bővítése gyakorlatilag piacbővítést jelentett nem egy esetben, és nem csak ezen a területen.

„Terveket készítenek. Mi is úgy járunk el, számítunk, hogy a chipsburgonya után bejön egy bizonyos összeg. Ha ez nem történik meg, akkor a befektetések negatív tartományba fordulnak, és nem arról van szó, hogy nem épül meg a hétvégi házam, mint sokan feltételezik. Rengeteg a nehézség, klímaváltozás van, nincs öntözési lehetőségünk, növekednek a bérek, csökken a terméshozam, növekszik a csomagolással járó költség, hogy csak párat említsek. Ez érint minden burgonyatermelőt az országban, akik inkább áttérnek más terményre, vannak olcsóbb kultúrák, hiszen hektáronként 25 ezer lej a minimális kiadás. Ha erre kényszerülnek a termelők, akkor kevesebb lesz a termény, és importra szorulunk, az árak felmennek, a fizető polgároknak nehezebb lesz a megélhetés” – magyarázta Bajcsi Ákos. Moldován Csaba szerint az ötmillió eurós tételnél 2000 euró körül lenne a hektáronkénti szubvenció, most mindössze 700 euróval számolhatnak.

Fejér László zárszóként kifejtette: az RMDSZ lépni fog ez ügyben, hiszen nemcsak Székelyföldet, hanem az egész országot érintő kérdésről van szó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 30., 5:32
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Meghasad a sziv…,csusztatasokkal tele van a gazdak panaszkodasa, es a cim is felrevezeto. A tamogatas megvonas csak nehany gazdat erint akik chipsnek valo pityokat termelnek.

  • User
   Dátum: 2020. április 30., 9:05
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Szerintem meg te akarsz csusztatni. Mivel ezek a nagygazdak vetomagforgalmazok es termelok is, mindent magaval visz ha ok dragitani kenyszerulnek. Ha tovabb csokken a belfoldi vetomagtermeles akkor a pityoka ara a csillagokba fog menni mert a holland elit vetomag kiloja mire ideer a HZPC-tol 3 dollarra is felmegy. Aki gazdalkodik, az tudja. Ugy latszik te valahol meg mindig 30 baniert veszed a pityokat, mikor a virusos xar beutott koozsvaron meg tiz lejert is mertek. Haromszeken, a tovin pedig ket lej boltban, gazdaknal 1.5 lej. De te az unionak szurkolsz ugy latszik, nem magadnak.

 • User
  Dátum: 2020. április 30., 8:49
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Pontosabban arról van szó, hogy az ipari feldolgozásra szánt pityóka extra szubvencióját csökkentették.. Az étkezésre szánt pityóka szubvenciója megmaradt. A csipszpityóka extra támogatása nem a termelést támogatta hanem tőkésített. Az, hogy akik csipszpityókát termelnek és számoltak egy bevétellel s ezt most egy államtitkár áthúzta, hát ez egy másik mese. De az túlzás, hogy a csipszpityóka extra támogatása nélkül drágul majd az étkezési pityóka előállítása. Drágítani fogják az lehet de nem ezért. Féligazságok elmondásával is lehet hazudni.

 • User
  Dátum: 2020. április 30., 9:57
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Senkinek 1 vasat sem! Ezek mind az állam pénzén gazdagodtak meg! A kolektív után jól léptek ingyen földekkel,eszközökkel! Sok olyan “nagygazda” van a környéken akinek sok az összelopkodott földje! Mindenki termeljen annyit amennyit tárolni/eladni tud! Nevetséges volt amikor hektáronként 10.000€ zsebelt környékbeli gazda!!! Az ilyenekkel mit nyer az állam?! A környéken a legtöbb ember minimálbérért dolgozik, mig pár dörzsölt milliókat zsebel be és úgy megy el a szegény mellett a mezőn fényes terepjárójával, h az ember percekig nyeli a port!!! Pár év és ezek helikoptereket fognak venni nagyzolásból….

 • User
  Dátum: 2020. április 30., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Egy másik cikk alatt szídjátok Bukarestet, Iohannist, ez a cikk alatt szídjátok a véreiteket, akik itt munkát adnak és élelmet termelnek. Tipikus balf.sz mentalitás. A sok okos hozzászóló nem tudja, hogy itt a vetőmagról is szó van, csak a zacskós csipsz lebeg a bamba szemük előtt. Ha levágják a támogatást megugrik a vetőmag ára, s a sok kisgazda is nehéz helyzetbe kerül, a fotelbetyárok meg szeptemberben azért rinyálnak, hogy miért lett 5 lej egy kiló pityóka, mikor annyi van a mezőn. Ez nem muskátli, a vetőmagszaporítás nagy költségekkel jár, egy hektárnál a tízezer eurós befektetés a minimum, ha a jég elveri, akkor megy a levesbe. Ha a hozam csökken a szárazság miatt, akkor dettó. Így már másként néz ki a helyzet?

  • User
   Dátum: 2020. április 30., 11:48
   ÉRTÉKELÉS: 3

   7. Sprijinul cuplat pentru:
   7.7. Sămânţă de cartof;
   7.18. Cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară pentru industrializare;

   Más alpont alatt szerepelnek mint támogatás és más keretösszeggel és feltételrendszerrel rendelkeznek mint támogatás. A többi mese habbal.

  • User
   Dátum: 2020. május 1., 19:52
   ÉRTÉKELÉS: 2

   A féligazság bizonyítéka:
   Vetőmag pityóka: 840.000 de euro pentru sămânţă de cartof;
   Korai pityóka ipari feldolgozás (csipsz): 2.523.760 de euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

 • User
  Dátum: 2020. április 30., 13:00
  ÉRTÉKELÉS: 2

  sokan keményen adózunk és abból gazdagítsák a pityóka bárokat és még ők sírnak .Az unió csak abból ad vissza amit befizettünk más cégeket miért nem támogatnak?vagy nem vagyunk ugyan olyan állam polgárok?

 • User
  Dátum: 2020. április 30., 14:46
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Aki semmit sem kap az államtól az is boldogan tesz pityókát és ehetőbb pityókát termel! 1-1,2 tonna műtrágyától és 8-10 ragyázás/kártevőírtás után milyen lehet a pityókájuk minősége?! Nincs olyan aki az évi 20-30 kg pityókát nem tudná megvásárolni,ha még 2 lej is lesz! Ezeket ne sajnálják!!! Ősszel is mikor bevetik a székely valutás trükköt, a nagyok eladják/leszerződnek előre,a kisgazda meg kitelelteti,h tavasszal 0.90 banit kapjon!!!

  • User
   Dátum: 2020. május 1., 9:43
   ÉRTÉKELÉS: 9

   A hétvégi ház már rég felépült ,hányat akar építeni még??? És hányat vásárolni ( lehetőleg a központban !!!)
   Az autóikat félévente cserélik ( azt se lehet tudni,hány van egy családban !) A kisgazdákat lenézik ,és egyáltalán mindenkit,akinek kevesebb pénze van.Szegenyek, a fogyasztókért aggódnak ! Jó vicc uraim !!!De ha nem kapják meg az elvárt támogatást , akkor is marad annyi , néhány évig ,h flottul fognak élni !!!
   Jó lenni alaposan utanezni,mire költöttek ezek az urak a penzeiket az utóbbi években !!! Nem ártana egy alapos kivizsgálás ,valami olyan orgánum által ,amit ebben a korrupt országban nem lehet lefizetni.

   • User
    Dátum: 2020. május 2., 10:57
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Aki a földből él az nem a központban vesz házat, hanem termőföldet vásárol.Egyébként a felsőháromszékiek nem vásárolnak központban házat, inkább megveszik azonos árban a IV.emeleti 50 nm-et a blokknegyed közepén, míg a főtéren ugyanannyiért 100 nm-t vehetne.Lehet irigykedni, viszont dolgozni és következetesnek lenni annál nehezebb.

   • User
    Dátum: 2020. május 5., 19:24
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Na figyelj ide te minuszozó!kössünk üzletet ok? Vegyél 100 tonnát 0,90 baniért és én átveszem tőled 20x os áron …azaz húszoros áron…még az áldomást is én állom.Rendben?

 • User
  Dátum: 2020. május 1., 11:31
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Érdekes mód, itt mindig azokat szidják, akik dolgoznak és előrehaladnak. A fent említett gazdák embereknek adnak munkát, emellett a város életébe is bekapcsolódnak különböző lehetőségek által, támogatnak, pártolnak stb. Mindenkit tudunk szidni. Fejér László segítségével sok minden valósult meg az utóbbi időben (Minorita rendház felújítása, Kézdi tejszövetkezet stb).. Jó lenne, ha egyszer a kommentelők is leírnák, h mi az amit Önök letettek az asztalra a közösség ügyében.

 • User
  Dátum: 2020. május 1., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ja,hogy helikopter…azt már rég akarnak venni.
  Rinyálni,azt tényleg tudnak! Rég beindult vállalkozásuk minden rendszert,időjárást kibírt , és mégsem tetszik soha semmi!!! Ne sajnálja senki őket. Amikor a kisgazdák lemondtak a földművelésról( racionális okokból !), bérbevettek azokat,aztán potom áron megvettek tőlük, már Brassó megyében is terjeszkednek.Ki sem szállnak az autókból ,onnan irányítják a munkát ,így egész nap őrzik az embereket,egyik földről a másikra ! Ha valaki ilyen helyzetben lenne,mint ők,rohognék azt. Egy lejt se nekik!

 • User
  Dátum: 2020. május 2., 6:16
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A pityoka arat a piac donti el(kereset-kinalat),nem a termelok,hanem igy van akkor miert nem “voltak kenytelenek” arat emelni a termelok amikor 30 bani volt az ara?

 • User
  Dátum: 2020. május 2., 10:22
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Bárki szerződhet chips pityókára 0,55-0,60 lej áron.Ez a szerződött ár, viszont erre is adott mennyiséget és minőséget kell leszállítani.Ki lehet számolni mennyi a nyereség a nagy rizikó mellett.
  Irigykedni lehet, dolgozni nehezebb.

 • User
  Dátum: 2020. május 4., 6:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A pénz értéket is tudom, a metematikaval sincs gond, le kell szállni a földre és a földön járni, évekkel ezelőtt amíg Oprea Romlos úr nem vette át a krumpli termesztok egyesületének vezetését az APIA támogatása is nagyon alacsony volt, úgy a vetomagkrumplinak mint az ipari feldolgozásra szánt krumplinak. Itt az újság hasábjain csak azok hoborognek akiknek fogalmuk sincs a mezőgazdasághoz. Az úgynevezett SAPS teruletalapu támogatás értéke 200 €fölött van / ha +egyéb támogatások amit a termelő minden Ha terület után kap az államtól annak a függvényében, hogy milyen kategóriában van besorolva a vállalkozása. Az ipari feldolgozás krumpli ( Suvencioja ) támogatás pár éve 1000 €körül mozog. Ezért pedig nem sokan lobbiztak, egy pár nagytermelo és a Federacio.!!

 • User
  Dátum: 2020. május 4., 16:48
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A pénz értéket ismerem a matematika a gond semmi! És még mindig kimerem jelenteni, hogy 0,65 lei / KG krumpli már profitot hoz a gazdának. A kis gazda szerintem aki megkerdojelezi a pénz ismereteim meg a matematikai tudásom nem adózik azon a szintem mint a nagy gazdaságok, saját területe van, nem bérel vagy kis mennyiségben bérel földet, nincs alkalmazottja nem fizet adót az alkalmazott után, sajátmaga, meg a család végzi a munkálatokat.! Ezért a 0.65 lei / KG ár profitabilis! Akár még a nagy gazdaságok számára is.

 • User
  Dátum: 2020. május 4., 16:18
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Fejér László nem fog lépni, eddig sem lépett a krumpli termelők érdekében, a mezőgazdasági minisztériumban azt sem tudják ki a Fejér László.