Felhívás!

Biztos megélhetést nyújtó szak

Biztos megélhetést nyújtó szak Kovászna megye

A közigazgatásban biztos, viszonylag jól megfizetett állásokat kínálnak, aki ezt a szakot elvégzi a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán, az egy stabil munkahelyen, szolid karriert futhat be – mondja dr. Csák László, a BBTE sepsiszentgyörgyi közigazgatás szak új vezetője. Az egyetemi adjunktust terveikről kérdeztük.

Csák László azt mondja: legelőbb azt szeretné elérni, hogy az egyetem és a helyi közigazgatás „ne egymásnak háttal álljon”.

– Megkeressük a Hargita és Kovászna megyei önkormányzati vezetőket és megkérdezzük, hogy mik azok az ismeretek, amelyekre feltétlenül szükségük van. Ezeket egyrészt beépítjük a tantervbe, másrészt felajánljuk, hogy azok az alkalmazottak, akik az önkormányzatokban dolgoznak, egy szakkurzus keretében, délutáni oktatásban, megszerezhessék az oklevelet is ahhoz a poszthoz, amelyet elfoglalnak, hisz anyagilag sem mindegy, hogy egyetemi diplomával, vagy anélkül tölt be valaki egy állást – mondja az új vezető.

Hozzáteszi: a színvonal tervei szerint nem marad el a kolozsváritól, sőt bizonyos szempontból előnyben vannak, mert az oktatók nagy része óraadó tanár. Ez azért jó, mert legtöbbjük nem a bérért tanít – az óraadók fizetése „nem annyira motiváló” –, hanem az egyetem iránti elkötelezettségből, meg azért, mert tenni akarnak valamit a fiatalokért.

– Óriási előnyünk, hogy nem az elméletben elvesző, hanem gyakorlati szakembereink vannak, akik napi munkájukban ott vannak a közigazgatás, a szociális ellátórendszer különböző szintjein, akik tudják, érzik, hogy mire van, mire lenne szüksége annak, aki ezt a pályát választja, és a legfrissebb, legaktuálisabb információkat tudják átadni a diákoknak. Természetesen valamennyiüknek megvan a tudományos fokozatuk, teljesítményük alapján simán lehetnének főállású egyetemi adjunktusok – mondja Csák.  

A fiatalok szempontjából szintén „jó hely” a BBTE közigazgatási szaka – véli az egyetemi oktató, hisz évente, csak ebben a két megyében, százasával hirdetnek meg állásokat a közszférában.

– Van néhány óriási előnye ennek a szaknak. Az első, hogy a munkahelyek között válogatni lehet. A második, hogy egy kezdő köztisztviselő jelenleg 2500-3000 lejnél kevesebbet nem tud kapni, ami a magánszféra kezdő béreihez képest kimondottan versenyképes fizetésnek számít – állapítja meg.

 

Úgy véli, a közigazgatási karrier „jó karrier” még a „lázadó, rendszerellenes” fiatalok számára is. 

– Én mindig azt mondom a fiataloknak, hogyha ti a #rezist, vagy a korrupcióellenes mozgalom elkötelezettjei vagytok, és meg akarjátok váltani a rendszert, akkor menjetek be a sűrűbe, dolgozzatok a polgármesteri hivatalokban, megyei tanácsokban. Onnan lehet megváltoztatni a dolgokat, kívülről csak kommentálni lehet. Másrészt, ez Sepsiszentgyörgy egyeteme is, de ugyanolyan oklevelet ad, mint a BBTE kolozsvári fakultása. Márpedig Sepsiszentgyörgy egy olyan élhető város Erdélyben, ami egy fiatal számára viszonylag olcsó hozzáférést biztosít egy magas szintű kulturális és sportélethez, jó minőségű közterek, szórakozási lehetőségek állnak rendelkezésre – magyarázza Csák László.

Az új vezető az előnyök közé sorolja, hogy az önkormányzatokkal való szoros kapcsolat következtében, a hallgatók akár a tanulmányaik alatt elvégzendő szakmai gyakorlatuk alkalmával „kiválaszthatják” leendő munkahelyüket.

 

Dr. Csák László Kecskeméten született, 43 éves, nős, két gyermek apja, iskolai tanulmányait a kecskeméti Katona József Gimnáziumban végezte. Előbb fizikát és filozófiát, aztán politikaelméletet tanult a szegedi József Attila Tudományegyetemen, majd a Pécsi Tudományegyetem Regionális Politika és Közgazdaságtudományi karán szerzett doktori címet, nagy tapasztalata van az Európai Uniós pályázatok menedzsmentje terén. Posztgraduális fokozatot szerzett az észak-írországi Ulster Egyetemén Megújuló energiák és energiamenedzsment terén. 2004-től él Romániában, előbb a Sapientián, majd a 2013-tól BBTE-n tanít. Sikeres vállalkozó, több tucat könyv és tudományos publikáció szerzője és társszerzője. A Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja, magas szinten beszél románul és angolul, de ért németül, franciául, csehül és szlovákul is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 23., 16:22
  ÉRTÉKELÉS: 12

  “A közigazgatásban biztos, viszonylag jól megfizetett állásokat kínálnak, aki ezt a szakot elvégzi a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán, az egy stabil munkahelyen, szolid karriert futhat be – mondja dr. Csák László, a BBTE sepsiszentgyörgyi közigazgatás szak új vezetője” ,de azért tegyük hozza hogy ehhez még egy nagyon jó ismerős is kell,vagy egy befutott pártkatona kell legyen az illető.

 • User
  Dátum: 2021. április 23., 21:30
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Az lehet, hogy DR. Csák magas szinten beszél románul, ám magyarul magas szinten félrebeszél!
  Vegyük sorra a cikk szövegéből:
  “azok az alkalmazottak, akik az önkormányzatokban dolgoznak, egy szakkurzus keretében, délutáni oktatásban, megszerezhessék az oklevelet is ahhoz a poszthoz, amelyet elfoglalnak” – mégis hogy foglalják el az állást végzettség nélkül?!

  “csak ebben a két megyében, százasával hirdetnek meg állásokat a közszférában” – jelen pillanatban a két megyében (HR, KV) egyetlen ilyen állás sincs. S máskor sem nagyon hányódik olyan, amely feltételeit egy közigazgatást végzett kezdő teljesíteni tudná. Tovább idézve: “a munkahelyek között válogatni lehet.” Na persze!

  “nem az elméletben elvesző, hanem gyakorlati szakembereink vannak … valamennyiüknek megvan a tudományos fokozatuk” – s az, aki más nevében, más tudományos fokozatával, “feketén” tanít be? DR. Csák ezt nem tudja vagy csak nem akarja tudni?

  “ha meg akarjátok váltani a rendszert, akkor menjetek be a sűrűbe, dolgozzatok a polgármesteri hivatalokban, megyei tanácsokban. Onnan lehet megváltoztatni a dolgokat, kívülről csak kommentálni lehet” – komolyaaan?!

  “ugyanolyan oklevelet ad, mint a BBTE kolozsvári fakultása”
  Pár sorral korábban azt mondta, hogy “a színvonal tervei szerint nem marad el a kolozsváritól, sőt bizonyos szempontból előnyben vannak”
  Így lealacsonyodni, hogy ugyanolyan oklevelet adjanak, mint a Kolozsváron…

  “Sepsiszentgyörgy egy olyan élhető város Erdélyben, ami egy fiatal számára viszonylag olcsó hozzáférést biztosít egy magas szintű kulturális és sportélethez” – egyrészt látjuk, hogy már több, mint egy éve mi történik a kulturális- és a sportélettel (is), másrészt épp a napokban jelent meg egy elemzés, mely szerint Sepsiszentgyörgyön a legdrágábbak a mindennapok (https://kronikaonline.ro/gazdasag/erdelystat-kolozsvaron-a-legdragabb-kezdivasarhelyen-a-legolcsobb-a-megelhetes-az-erdelyi-varosok-kozul)

 • User
  Dátum: 2021. április 23., 22:11
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Hát ez színtiszta diszkrimináció! Miért a közigazgatásban dolgozók végezhetnek délutáni kurzusokat miért nem például azok akiket kitettek a munkahelyükről? Miért kellene mindenkinek aki a közben dolgozik nagy fizetése? Már amúgy is nagy és kevés a kedves segítőkész alkalmazott.?Magas szintű kulturális és sportélet Szentgyörgyön???!!! Hát akkor én valahova máshova járok mert ezzel még nem volt szerencsém találkozni.
  Különben persze hogy kiválaszthatják a leendő munkahelyet csak bizonyos személyekkel kell jóban lenni 🙂 Szeretnék én is és más is válogatni a munkahelyek közül de ismét az az érzésem mi két különböző helyről beszélünk .Lehet hogy a diploma ugyanaz de a minőség az nem ! Mint ahogy a fizetés sem … egyesek kezdő fizetése a minimálbér de másoké már majdnem a triplája … és a közigazgatásban is ” pofára ” adják a fizetést, három évig kaptam a kezdők minimálbérét, a kis összeget, azt mondta a jogtanácsos, megtehetik mert kisistenek, ha nem testszik lépjek … hát léptem 🙂

 • User
  Dátum: 2021. április 24., 20:09
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Hogy lehet ekkorát hazudni!? Ahhoz még kell befolyásos ismerős, rokon és megbundázott versenyvizsga is, ami biza Sepisszentgyörgyre és Kovászna megyére igencsak jellemző.