Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az átlagos nyugdíjas szerényen él

Az átlagos nyugdíjas szerényen él Románia

Tavaly 5.128.000 nyugdíjast tartottak számon az országban, ez a szám 29 ezerrel kisebb az előző évinél. A nyugdíjak és nyugdíjasok 2020-as évre vonatkozó helyzetét számokba és diagramokba tömörítve tette közzé múlt héten az Országos Statisztikai Intézet.

Hirdetés
Hirdetés

Ebből kitűnik, nagy az olló az egyes megyék között, ami az átlagnyugdíjakat illeti, a mezőgazdasági átlagjuttatás pedig két és félszer kisebb mint az állami, társadalombiztosítási nyugdíj. Utóbbi tekintetében a székelyföldi megyék a középmezőny alatt helyezkednek el, s nem vigasz, hogy sikerült alulmúlni őket.

2020-ban az országos havi társadalombiztosítási átlagnyugdíj 1500 lej volt, ami 16,1%-al nagyobb az előző évinél, az egyes megyékben viszont eltérő a helyzet, és jelentős a különbség a legnagyobb és a legkisebb átlaggal rendelkező megye között: 773 lej. Botoșani-ban például csak 1125 lej az átlag, míg Hunyad megyében 1925, de szegények a nyugdíjasok, azaz 1200 lej alatti az átlagnyugdíj még Vaslui, Giurgiu és Vrancea megyékben. Az ellenkező végleten Brassó (1720), Szeben (1464), Gorj (1614) és Prahova (1540) megyék helyezkednek el, nem számítva persze a fővárost és a már említett Hunyad megyét. Kovászna megye 1341, Hargita 1342, míg Maros 1366 lejjel szerepel a listán.

Ami a nyugdíjasok számát illeti, Háromszéken a közzétett jelentés szerint tavaly 45.902-t tartottak számon, jelenleg – a Kovászna megyei nyugdíjpénztártól kapott adatok szerint – 47.219-en vannak, közülük 1459-en a mezőgazdasági nyugdíjrendszerhez tartoznak. A legnagyobb összeg, amit kézhez kap egy nyugdíjas, 12.907 lej, a jelenlegi átlag viszont a helyi adatok szerint 1471 lej.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 23., 8:48
  ÉRTÉKELÉS: 13

  12.907!😤 Valami híres feltaláló?! Nevetséges ország!!!
  Az átlag nyugdíjas ha egyedül él gyógyszerre és ételre is vékonyan elég a juttatás! Ha családi házban él egy ingatlan feljavítást sem tud megoldani önerőből aki 40 évet ledolgozott!!!

 • User
  Dátum: 2021. április 24., 9:19
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A nyugdijak szintje tukorkepe a aktiv dolgozo szemelyek fizetesenek. Tehat kene valamit mozditani, hogy a dolgozo emberek jovedelme novekedjen, merthanem ez az arany soha nem fog valtozni. A cegek tobb eroforast kene fektessenek az alkalmazottak tovabkepzesere, hogy tobb hasznot termeljen a cegnek es nagyobb fizetest tudjon biztositani az alkalmazotnak. Sajnos a cegecskek elvarjak, hogy az alkalmazott hatekonyabban dolgozzon, de a beremelesrol majd megfeledkezik. Az alkalmazott megunja a sorsat a cegnel eș munkahelyet valt egy nagyobb jovedelem remenyeben. Ahogy Ion Tiriac mondta, egy elsportolo nevelesehez korulbelul 10 000 ora gyakorlas szukseges, de ha az alkalmazott ugy erzi, hogy nincs megbecsulve, ertekelve, megfizetve aranyosan a befektetet munkaval, akkor nem fogja kivarni az ugymond 10 000 orat a cegnel, es nem fogja mulni magas szinvonalon az adot szakmat. Igy hosszu tavon mindenki veszit, a ceg alkalmaz egy tapasztalat nelkuli szemelyt, az alap dolgokat relativ hamar megtanulja, a patronocska boldog , a munka el van vegezve valamilye szinten. De arra nem gondol, hogy a regi alkalmazott ugyanazt a munkat jobban, hatekonyabban vegezte volna el, nem kelett volna minden lepeset az alkalmazotnak figyelni, stb. A szekely ember nagyon buszke ember( akaratos), nem szereti ha valaki „kibabral vele”.

  • User
   Dátum: 2021. április 24., 13:34
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Kedves névtelen hozzászóló, a gondolatvezetése nem helytelen, de Romákiában megvalósíthatatlan addig, amíg egyes smecherek, és nincsenek kevesen, a nagy fizetésük ellenére alacsony nyugdíjárulokot fizetnek és ennek ellenére magasított nyugdijakat kapnak (politikusok, bírok, ügyészek, milicisták, katonatisztek, szekusok, stb.) A nyugdíjalapba befizetett összeg szerint 3500 lejes nyugdíjra lennének jogosultak, de ők 18000, 20000 lejes vagy még több nyugdíjat kapnak, me há ők a szpeciálisak. Amíg a nyugdíjalapba, nem a fizetés nagysága szerinti befizetett összeg szerin kapják a nugydíjukat, addig utópia Romákiában a becsületes nyugdíjrendszer után vágykozni!

 • User
  Dátum: 2021. április 24., 14:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az állag nyugdíjas csak túl él és gondolkodik mi értelme volt 40 évet becsülettel dolgozni amikor még hat nap volt egy munkahét nem beszélve ha olyan volt a munkahely akkor hét napot dolgozott és egy évbe egyszer volt tizenöt nap szabadság