Hirdetés
Hirdetés

Bíznak a folytatásban

Bíznak a folytatásban Kovászna megye

Makkai Péter államtitkár közbenjárására Bukarestben ültek tárgyalóasztalhoz a Diakónia Keresz-tyén Alapítvány gyermek és családsegítő ágazatának képviselői, az oktatási és családügyi minisztérium magas rangú köztisztviselői, hogy megoldást találjanak a délutáni oktatási program folytatására a jövő iskolai évben is. A megyében 585 család igényli és várja a Diakónia támogatását, az országban ennél sokkal többen szorulnának rá a pluszfoglalkozásra és meleg ebédre.

Hirdetés
Hirdetés

V észhelyzet keletkezett a Diakónia által működtetett délutáni oktatási programban, mert a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) megszünteti az általa kilenc évig folyósított támogatást, így a délutáni oktatás költségvetéséből egy negyedrész hiányzik (a többit a helyi és megyei önkormányzatok és a szülők fizették). Ezt a lyukat kellene valahogy sürgősen befoltozni, illetve életbe léptetni azt a Iohannis elnök által múlt év decemberében kihirdetett törvénymódosítást, amely szerint az országban minden gyermek jogosult lenne egy 400 lejes utalványra, amelyből a délutáni oktatás lenne finanszírozható, magán- vagy állami rendszerben egyaránt.

A tárgyaláson Marian Daragiu helyettes államtitkár és Kallós Zoltán államtitkár képviselték az oktatási minisztériumot, Makkai Péter a Munkaügyi és Szociális Védelmi minisztériumot, Kacsó-Doboly Izabella a családügyi minisztériumot, továbbá jelen voltak a Diakónia, a nem kormányzati szervezetek romániai szövetségének (FONSS) és a HEKS-nek a küldöttei is, utóbbiak azért, mert az érdekképviselet támogatását és az after school program koordinációját annak rendezéséig továbbra is vállalja.

A tárgyalásnak az is aktualitást adott, hogy az említett délutáni oktatási utalványokra jogosító törvénymódosítás szerint a jövő (2022/2023-as) iskolai tanév kezdete előtt három hónappal már ki kellett volna adni az alkalmazás módszertanát, de erről a megyében senki semmilyen szinten nem tudott. Márpedig napokon belül kezdődik a vakáció, három hónapig megszűnik a kapcsolat a szülőkkel, és senki nem tud biztosat a folytatásról. Még egy másik törvénymódosítás is sokat segítene ebben a helyzetben, ugyanis a délutáni oktatók fizetését esetenként az önkormányzatok vagy iskolák is átvállalnák, ám erre nincs törvényi keretük.

Bár az elhangzottak szerint minden minisztériumban fontosnak, szükségszerűnek és elsőrendűnek tartják a programot, úgy tűnik, felsőbb szinten is csak ígéretnek szánták a támogatást. Az illetékes köztisztviselők szerint biztos, hogy nincs a kormánynak pénze a program országos kiterjesztésére, esetleg arra találhatnak megoldást – az újabb ígéret szerint –, hogy ott finanszírozzák a folytatást, ahol ez már jól szervezett keretek között működik. Ehhez a Diakóniának rövid időn belül el kell küldenie az egy gyermekre eső költségekről szóló kimutatást és megoldási javaslatait a program folytatásához, amelyet eddig a 2011/1-es törvény szerint működtettek. Ez a törvény ad lehetőséget a kiszolgáltatott helyzetben levő gyermekeknek a meleg ebédhez és délutáni oktatáshoz való hozzáféréshez, de az nem mindenkinek elérhető, és nem is ingyenes.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük