Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Átlagos munkanélküliség

Átlagos munkanélküliség Kovászna megye

A Kovászna megyei munkanélküliségi ráta a múlt hónapban alig tért el az országos átlagtól, míg az előbbi 3,48%, amivel a 20. helyen állunk a megyék sorában, az országos 3,4%. A megyében 2990 állástalant tartanak nyilván, de csupán 490-en kapnak segélyt. Vidéken viszont lényegesen csökkent a munkanélküliség.

Meglepő módon a megye azon falvaiban, ahol korábban hosszú hónapokig az aktív korú lakosság 18–19%-a munkanélküli volt – főleg hiányosan iskolázott hátrányos helyzetűekről van szó –, most arányuk 10% alatt van. Az örvendetesnek látszó helyzet okairól részleteket a havi sajtótájékoztatón tudtunk meg Kelemen Tibortól, a munkaerő-foglalkoztatási hivatal igazgatójától.

Bölönben 8, Előpatakon 11 százalékos a munkanélküliség, ezek a legmagasabb számok a megyében. Kevesebben regisztráltatják magukat, mint eddig; egyeseknek ez már nem jelent előnyt, mások pedig főleg azért teszik meg, mert a garantált minimális jövedelemmel együtt jár az egészségbiztosítás is, sokaknak szükségük van gyógyszerre.
Az is biztos, hogy nagy a jövés-menés, nagyon sokan dolgoznak két-három hónapot külföldön, télen többnyire hazatérnek, aztán újra elmennek. Némelyek Olaszországban juhászként keresik meg a kenyerüket vagy Ausztriában mezőgazdasági munkásként. Egyre inkább megbecsülik külföldön is a roma munkáskezet, itthon pedig szemmel láthatóan nő az autók száma a házaik körül. Ám nagyon sokan koldulnak is külföldön, sok száldobosi például Németországban. „Másfél éve a müncheni városvezetés érdeklődött egy, a prefektúrán tartott megbeszélésen, hogyan bírhatnák rá az ott kolduló romákat a hazatérésre, mire őszintén bevallottuk, hogy a német állampolgár alamizsnájából szerzett jövedelemre nem tud rálicitálni a hazai segély” – mondta a munkaügyi hivatal igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés

Szentgyörgyön a munkanélküliségi ráta 0,8%-os, Kézdivásárhelyen 1, Baróton 1,58, Kovásznán 2,2%-os; itt enyhe növekedés azért észlelhető, mert bezárt a Napamod nadrággyár, onnan egyszerre 42 embert bocsátottak el, miután már korábban szélnek eresztettek harmincat. Sokan regisztráltak munkanélküliségi segélyért, holott a többi hasonló profilú vállalkozásnál azonnal folytathatnák a munkát, ám ha segélyre jogosultságuk határidejének lejárta előtt munkába állnak, az összeg 30%-át a fizetés mellett továbbra is megkapják az egy év leteltéig.

Összesen 1059 idei végzős jelentkezett idén a hivatalban, közülük még 358-an szerepelnek nyilvántartásban, de csak 160-an kapják a 250 lejes támogatást, amelyre hat hónapig jogosultak. A többiek talán csak azért nem igénylik, mert ehhez még egy iratcsomót le kell tenni, vagy talán mert dolgoztak egy-két hónapot, így elvesztették a segélyre jogosultságukat, sokan mentek külföldre is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 23., 7:50
    ÉRTÉKELÉS: 20

    Kelemen Tibor:”…a nemet allampolgar alamizsnajabol szerzett jovedelemre nem tud ralicitalni a hazai segely”. Szep az elismeres.Ez magyaran annyit jelent,hogy kulfoldon a koldusok is jobban elnek! Mi kiegeszitenenk azzal,hogy a kulfoldi koldulasra meg a Kovaszna megyei fizetesek sem tudnak ralicitalni.Szegyen,Uraim! Nagy szegyen!