Hirdetés
Hirdetés

A mateknak nem ártott az online

Vasárnap nyilvánosságra hozta a Kovászna megyei nyolcadikosok próba-képességvizsgájának eredményeit a megyei tanfelügyelőség, ebből pedig – némileg váratlan módon – az derül ki, hogy az előző három évnél jobb arányban jutottak át a diákok az 5-ös átlag sikerküszöbén. Kiss Imre főtanfelügyelő segítségével kissé a számok mögé néztünk.

Hirdetés
Hirdetés

Ha 2017-ben az országos szimuláláson 49,97, 2018-ban 46,42, 2019-ben 54,41 %-ban érték el a nyolcadikosok az 5-ös átlagot, idén ez 57,33%-nak sikerült. Románból 41%-uk teljesítette az elvárt minimumot, magyarból a dolgozatát megíró 1202 diák 79,28%-a, matematikából pedig 57,93 % érte el az átmenőt, de a három tízes dolgozatot is ebből a tantárgyból regisztrálták.

Milyen magyarázat van arra, hogy az online oktatás nyilvánvaló hiányosságai ellenére többeknek sikerült a próba-kisérettségi? – faggattuk Kiss Imre főtanfelügyelőt.

Rövid elemzéséből kiderült, hogy matematikából a 2019-ben jegyzettnél (2020-ban nem voltak próbavizsgák) több mint 20%-kal nagyobb az átmenési arány, noha a feladatok a tanárok szerint is nehezek voltak. Románból és magyarból viszont, ahol idén először írtak dolgozatot a nyolcadikosok a kompetencialapú programra alapozva (amely kreativitást, jártasságot, készségeket kért számon a diákoktól), elmaradnak az eredmények az előző próbavizsgákon tapasztaltaktól. Ennek az lehet az oka, hogy a távoktatásban nincs lehetőség a kellő mértékű interaktivitásra, a tanárnak az azonnali visszajelzésre, javításra, amely a román nyelv, illetve a magyar tagozat esetében égetően fontos. Az eredmények további elemzéseket igényelnek, de az iskolaév hátralevő részében mindenképpen nagy hangsúlyt fektetnek a vizsgatantárgyak oktatására – mondta Kiss Imre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük