40-en felül a donorok száma

Múlt héten, október 12-én a megyei vérközpont munkatársainak részvételével szerveztek nagyszabású váradási kampányt a kézdivásárhelyi municípiumi kórházban. Az eredmény, azaz 42 alkalmasnak talált véradó jónak mondható, tudtuk meg az illetékesektől.

– Elégedettek lehetünk ezzel a számmal, köszönet illet mindenkit, aki eleget tett a felhívásnak, és erkölcsi kötelességének érezte, hogy ilyen módon segítsen bajba jutott embertársain – mondta dr. Szabó István orvosigazgató.

Szám szerint 42 alkalmas véradó volt, és hogy viszonyítani tudjunk: átlag két évben egyszer haladja meg a húszat az egyszerre vért adók száma, de már a tíz donor is ritkaságnak számít egy napon. Vannak ugyanakkor, akik különféle szervezési okok miatt várólistára kerültek, számukra a későbbiekben találnak megfelelő időpontot.

Zakariás Imre, a kórház intenzív osztályának asszisztense megerősítette, kiemelkedőnek könyvelhető el a részvétel, és ez a szám lehetett volna még nagyobb is, hiszen mint­egy 8–10 további donort el kellett utasítani, mivel nem feleltek meg valamelyik kizáró jellegű kritériumnak. Volt, aki az életkorhatárt haladta meg, akadt, akinél súlygondok, másoknál a magas pulzusszám stb. nem tette indokolttá a véradást.

Ugyanakkor ismételten a felsőháromszékiek figyelmébe ajánlják az egészségügyi intézményben rendszeresen működő véradási lehetőséget: minden szerdán várják a donorokat 8 óra és 10.30 között. Ma kivételesen nem fogadnak donorokat!

Megkönnyíti majd a jelentkezést, és pontosabb időpont-egyeztetést tesz lehetővé a kórház honlapján hamarosan elérhető táblázat, amelynek segítségével online írathatják be magukat adott időintervallumra a vért adni szándékozók. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.