Felhívás!

Röviden

Új gépforgalmazó

Kökösben avatott telephelyet a temesvári központú, mezőgazdasági gépek forgalmazásával, szervizelésével és alkatrészellátásával foglalkozó Agrocomerț Holding cég, mely 21 neves gyártó termékeit kínálja. Az új telephely megnyitóján Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta: bár a megyében vannak még mezőgazdaságigép-forgalmazók, a gazdáknak kedvez a versenytárs megjelenése. Ugyanakkor a gyártók és forgalmazók is felismerték, hogy katalógus alapján nehezen tudnak értékesíteni, a gazdáknak szükségük van, hogy kipróbálják a gépeket, amiket meg szeretnének vásárolni.

Büntetés és cégbezárás

Noha a forgalmazóknál nincs hiány elektronikus pénztárgépekben, sok boltban még mindig a régi kasszagépeket használják. Az adóhatóság durva büntetéseket helyezett kilátásba azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem vásárolják meg, illetve helyezik üzembe az elektronikus kasszákat. Az ANAF bejelentése szerint május 1-jétől 8–10 ezer lej közötti büntetésre és tevékenységük ideiglenes felfüggesztésére számíthatnak. A büntetéstől csak akkor tekintenek el, ha a vállalkozó bizonyítani tudja, hogy már megrendelte a kasszagépet, illetve igényelte annak beszerelését. A pénzügyi hatóságnál eddig 504.966 elektronikus pénztárgépet regisztráltak, de mindössze 344.020-at állítottak működésbe.

Elsők, de hiába

Az EU-ban Románia számít a legnagyobb diótermelőnek. A romániai diótermesztők viszont nem tudnak élni helyzeti előnyükkel, aminek oka, hogy nincsenek nagy dióültetvények, hanem a háztáji dominálja a termelést, így eltérő a minőség, rossz a dió eltarthatósága, igénytelen a kiszerelése, és hiányzik a marketing, állapítja meg az amerikai mezőgazdasági minisztérium összegzése. Románia dióexportja 4 ezer tonna körül alakul, elsősorban Hollandiának, Franciaországnak és Németországnak szállítunk. Másrészről Románia éves szinten 3–5 ezer tonna dió behozatalára szorul. Dióbelet Magyarországról és Ukrajnából importálunk a legnagyobb mennyiségben, héjas diót pedig Belgiumból és Lengyelországból.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.