Hirdetés
Hirdetés

Értesítenek a változásokról

Értesítenek a változásokról Gazdaság

Az elmúlt hónapokban több ezer romániai magánszemély maradt vállalkozói engedély (PFA vagy II) nélkül, miután nem tettek eleget kötelezettségüknek, hogy januárig szűkítsék tevékenységi területeiket (CAEN-kód) és alkalmazottjaik számát a törvény értelmében.

Bár ezek az egyéni vállalkozók mindannyian mulasztottak, a vállalkozásaik felszámolási eljárása megkérdőjelezhető, hiszen a Cégbíróság (ONRC) nem értesítette az érintetteket, hogy hivatalból megszüntetik vállalkozásaikat. Így történhetett meg Háromszéken is, hogy a PFA-val rendelkező személy tovább tevékenykedett cégszerűen, számlákat vágott, fizette alkalmazottait és pályázatokat bonyolított le, nem tudva azt, hogy már nincs vállalkozása.

A jelenség országos szinten közel 30 ezer vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyt (PFA) vagy egyéni vállalkozót (II) érint, amelyből mintegy 4500-at már hivatalból felszámolt a Cégbíróság, sőt közülük 577 vállalkozás európai uniós támogatást nyert, amelyek mind veszélybe kerültek. Mint arról beszámoltunk, a gondra Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hívta fel a figyelmet, miután felkereste egy háromszéki gazda, aki elpanaszolta, hogy adóügyei intézése közben tájékoztatta őt a pénzügyi hatóság, hogy már nem rendelkezik PFA-val, mert törölték a cégjegyzékből.

Megoldás született

Édler András lapunknak kifejtette: aránytalanul nagy büntetésnek tartja, hogy egy adminisztratív mulasztás miatt, a vállalkozó értesítése nélkül töröljék a cégjegyzékből. „Ez olyan mintha gyorshajtáson érnének egy autóvezetőt, de pénzbüntetés helyett lelőnék az illetőt”, érzékeltette a Cégbíróság szerinte túlzottan szigorú eljárását a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke. Édler András a malőrre felhívta Fejér László Ödön háromszéki és Antal Lóránt Hargita megyei szenátorok figyelmét, akik a felsőház gazdasági bizottságában felvetették a problémát, és sikerült megoldást is találni. Antal Lóránt szenátor szerint abban állapodtak meg az Országos Cégbíróság, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) és a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetőivel, hogy a megszüntetett egyéni vállalkozásokat (PFA, II) azok kérésére a megyei cégbíróságok és a pénzügyi hatóság ingyen újra bejegyzi, és megtarthatják korábbi elnevezésüket és adószámukat is.

Hirdetés
Hirdetés

Segít a kereskedelmi kamara

Antal Lóránt szenátor szerint a cégjegyzékből törölt vállalkozók közül április első hetéig 2514-en kérték az újra bejegyeztetést. Ugyanakkor érkezett olyan visszajelzés is, hogy vannak megyei Cégbíróságok, amelyek vonakodnak újra bejegyezni a felszámolt PFA-kat, ezért Antal Lóránt szenátor arra kéri az érintetteket, hogy ezeket az eseteket jelezzék neki, akár a kereskedelmi kamarán keresztül, és a kéréseket eljuttatják a megállapodást elfogadó Országos Cégbírósághoz, amely utasítást adhat az egyéni vállalkozás újra bejegyzésére. A megállapodás szerint a felszámolt PFA-k, amennyiben van folyamatban lévő gazdatámogatásuk, visszakaphatják az ahhoz való jogosultságukat is, de ezt a vállalkozói engedély birtokában kérniük kell az APIA és az AFIR megyei kirendeltségeinél.

Antal Lóránt szenátor szerint arra vonatkozóan is ígéretet kaptak a Cégbíróságtól, hogy beindítják az értesítési rendszerüket, és ezentúl telefonon vagy e-mailen tájékoztatják az egyéni vagy családi vállalkozásokat, ha módosítás történik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük