Hirdetés
Hirdetés

Támogatják a helyieket

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a háromszéki kereskedelmi kamarán keresztül idén is visszatéríti a helyben bejegyzett kis- és középvállalkozók egész éves ingatlanadójának jelentős részét.

Édler András emlékeztetett, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több éve azzal támogatja a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozásokat, hogy a városkasszába befizetett adójuk 33–73 százalékát egy egyszerű pályázati rendszerben visszatéríti, azzal a kikötéssel, hogy az összeget vissza kell fordítaniuk a vállalkozásuk, vagy annak ingatlanjai fejlesztésébe. Ezzel a sepsiszentgyörgyi vállalkozókat kívánják előnyösebb helyzetbe hozni, hiszen a máshol bejegyzett, multinacionális cégek nem pályázhatnak.

Sepsiszentgyörgyön 400-ra tehető az ingatlannal rendelkező, helyben bejegyzett vállalkozások száma, tavaly 101 vállalkozás kért és kapott összesen közel 1,2 millió lejnyi adó-visszatérítést. Édler András szerint sikeresnek mondható a de minimis program, hiszen az elmúlt években mindig ki kellett egészíteni az erre a célra szánt keretet, de van hiányérzete is, mert az érintett vállalkozások egynegyede él a lehetőséggel.

A sepsiszentgyörgyi vállalkozóknak azért is megéri visszapályázni a helyi adó egy részét, mert a cégek háromévente újra kell értékeljék ingatlanjaikat, emiatt a céges ingatlanok könyvelési értéke megemelkedett. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok magasabb adót kell befizessenek a városkasszába, de többet is igényelhetnek vissza.

Idén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat több mint 1 millió lejes keretet szán a helyi vállalkozásokat célzó adó-visszatérítésekre.

Hirdetés
Hirdetés

Minden Sepsiszentgyörgyön bejegyzett, ingatlannal rendelkező, kis és közepes vállalkozás visszakaphatja az ingatlanadója legkevesebb 33 százalékát. A visszatérítés aránya 40%-ra növekszik, ha a cég 3132 és 3532 lejes átlagbért fizet alkalmazottainak. 50 százalékos az adó-visszatérítés, ha a vállalkozásban az átlagfizetések 3533 és 3933 lej között mozognak, illetve a helyi adó 66 százalékát kaphatják vissza, ha a vállalkozás alkalmazottainak átlagbére 3933 lej fölött van. Ebből további 10 százalékos kedvezményt kaphatnak, ha számlával tudják bizonyítani, hogy javakat vagy szolgáltatást vásároltak egy másik, szintén Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégtől.

Az eljárás egyszerű: az ingatlannal rendelkező, Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozásnak igazolást kell felmutatnia, hogy befizette a városkasszába az egész éves ingatlanadóját, illetve csatolnia kell néhány saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot. A részletekről a kereskedelmi kamara oldalán tájékozódhatnak (www.ccicv.ro/ajutor-de-minimis-2019.html). A de minimis kéréseket október 18-ig bármikor be lehet nyújtani a kereskedelmi és iparkamarához, a visszafizetések is folyamatosak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük