Felhívás!

Ősszel kezdik építeni a fekete-tengeri földgáz szállításához szükséges újabb vezetéket

Ősszel kezdik építeni a fekete-tengeri földgáz szállításához szükséges újabb vezetéket Gazdaság

Ősszel kezdik el építeni azt a vezetéket, amely összeköti a BRUA elnevezésű – Bulgáriát Románián és Magyarországon keresztül Ausztriával összekötő – vezetéket a Fekete-tengerrel – közölte szerdán Ion Sterian, a Transgaz állami vállalat vezetője.

Az Agerpres hírügynökség szerint a román gázvezeték-hálózat kezelésével megbízott állami vállalat vezetője egy konferencián elmondta, hogy a Tuzla és Podisor közötti vezeték várhatóan két év alatt épül meg, a munkálatokat ősszel kezdik el. Hozzátette, hogy a beruházás értékét 400 millió euróra becsülik. Rámutatott, a BRUA vezeték már megépült első szakaszának kapacitása márciustól teljes mértékben le van kötve, ezzel naponta 4,2-4,7 millió köbméter gáz halad át Románián.    

Sterian azt is elmondta, hogy Romániában jelenleg hat gázkomrpesszor állomás van, szeptemberig elkészülhet újabb kettő, így nyolc ilyen beruházással a román hálózat bármekkora gázmennyiséget képes fogadni és továbbítani.

Az Európai Bizottság támogatásával megépült BRUA, illetve a Tuzla és Podisor közötti vezetékeken keresztül haladna egyebek mellett a fekete-tengeri Neptun Deep mezőben rejlő gáz, amelynek kitermelése egyelőre késik. A kitermelési jogot az osztrák OMV és az amerikai ExxonMobil birtokolja. Ez utóbbi részesedését megvásárolná a román Romgaz állami vállalat. Az OMV azt várja, hogy a bukaresti parlament a kitermelők számára kedvezőbb feltételeket biztosítson az úgynevezett offshore-törvényben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.