Hirdetés
Hirdetés

Nyílik az uniós pénzeszsák!

Nyílik az uniós pénzeszsák! Gazdaság

A cégeknek, civil szervezeteknek és önkormányzatoknak el kell kezdeni ötletelni és tervezni, hogy eredményesen hozzáférjenek az uniós pénzeszsákhoz, azaz pályázatokhoz. A következő 7 évben minden eddiginél nagyobb összeg, hozzávetőleg 80 milliárd euró áll a hazai cégek, civil szervezetek, önkormányzatok rendelkezésére, hogy fejlesszenek és növeljék versenyképességüket.

Háromszéken nagy a pályázási kedv, ezt mutatja, hogy a Vincze Lóránt RMDSZ EP-képviselő által Sepsiszentgyörgyön és Bikfalván szervezett Startoljunk rá! című tájékoztató események telt ház előtt zajlottak. Bemutatták a hiánypótló magyar nyelvű kiadványt, amely részletesen ismerteti az uniós pályázati rendszert és az összes várható pályázati kiírást. A kiadvány ingyenesen letölthető a www.vinczelorant.eu honlapról.

Hirdetés
Hirdetés

Vincze Lóránt rámutatott: közel 30 milliárd euró áll rendelkezésre az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR), amelyből 2026-ig kötelező megvalósítani a beruházásokat. Még mintegy 50 milliárd euró hívható le a 2021–2027 uniós költségvetési időszakban a Regionális Operatív Programokból. Újdonság, hogy decentralizálták a döntéshozatalt és sok programot már nem Bukarestből irányítanak, hanem a fejlesztési régiók hirdetik meg és bonyolítják le. Az EP-képviselő szemléltetésképpen kifejtette: Románia idei költségvetése 53 milliárd euró, ehhez arányítva az ország rendelkezésére álló 80 milliárd euró uniós pénz akkora, hogy ha másfél évig nem kellene adót fizetni, akkor is működtetni lehetne belőle az országot. Nyilván ez az összeg nem költhető ilyen célra, de érzékelteti a lehetőségeket, mondta Vincze.

Most kell elkezdeni tervezni!

Az EP-képviselő arra szólított fel, hogy már most el kell kezdeni készülni, hogy a kiírások megjelenésekor már határozott elképzelésekkel vágjanak neki a pályázásnak. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is arra biztatta a vállalkozókat, civil szervezeteket, hogy a következő fél évet fordítsák a tervezésre, az árajánlatok begyűjtésére, a pályázat megírásával és lebonyolításával megbízott munkatársak képzésére. Aki építeni akar, annak van fél éve, hogy rendezze a terület jogi helyzetét. Merjenek nagyot álmodni és vágjanak bele terveik megvalósításába, mondta a polgármester, aki szerint lehetőség van szerződést kötni a szépmezői Ipari Parkkal, így minimális a beruházásuk pénzügyi kockázata.

Lehetőség helyi vállalkozásoknak!

Antal Árpád rámutatott: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az elmúlt években minden 1 euró saját adóbevételhez 5,7 eurónyi uniós vagy kormányzati támogatást rendelt hozzá. Ennek így kellene történni a vállalkozások esetében is, ezért élni kell a következő években rendelkezésre álló rengeteg pályázati lehetőséggel. Háromszéken felgyorsulnak az események, hívta fel a figyelmet Antal Árpád, aki szerint jövőben elindul a brassói repülőtér, és van esély, hogy 4–5 éven belül megépül a Háromszéken átvezető autópálya, amelynek egyik rácsatlakozása alig 1 kilométerre lesz Sepsiszentgyörgytől, így a következő években versenyképesebb lesz a térség. Ha nem a helyi vállalkozások fognak építkezni, akkor mások fognak idejönni, fejleszteni és a helyi munkaerőt használni, hívja fel a figyelmet az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 24., 7:03
    ÉRTÉKELÉS: 0

    🙂 Nem hogy nincs 80 hanem a 30 is kérdéses. Miért kell félrevezetni az embereket? Talán arra kellene válaszolni, hogy az ez évre beharangozott pályázatokkal mi is történik? Március óta csak halogatás van az AFIR által kiírandó pályázatok esetében. Mi az oka? Talán nincs pénz?