Felhívás!

Mi lesz a régi autókkal?

Mi lesz a régi autókkal? Gazdaság

Romániának a következő hat évben csökkentenie kell a 15 évnél régebbi, forgalomba bejegyzett gépkocsik számát, ez az Európai Bizottság elvárása cserébe az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) rendelkezésre álló 29,2 milliárd euróért.

A kötelezettség nyilvánosságra kerülése óta a bukaresti sajtó tudni véli, hogy felmerült annak lehetősége, hogy Romániában különadót rónak ki a 15 évesnél régebbi autók tulajdonosaira. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter viszont leszögezte: jelenleg nincs szó semmilyen új adó bevezetéséről.

A régi járművek használatának visszaszorítását el lehet érni támogató vagy megszorító intézkedésekkel, mondta Tánczos, aki kifejtette: annak a híve, hogy a kormány csak akkor vezessen be megszorító intézkedéseket – új adót vagy a jelenlegiek növelését –, ha ezzel párhuzamosan támogatást és alternatívát biztosít arra, hogy az érintettek megszabaduljanak a régi és szennyező járműveiktől.

Az Európai Uniótól néhány hete érkezett felszólítás, hogy Romániának kötelező csökkentenie a forgalomba beírt, 15 évnél idősebb járművek számát, ám fontos azt hangsúlyozni, hogy sem az Európai Bizottság, sem a román kormány nem beszél a „regisztrációs adó” bevezetéséről, nyilatkozta a környezetvédelmi miniszter, aki szerint jelenleg tanulmányok és elemzések készülnek és hetekbe–hónapokba is beletelik, míg egy ilyen döntést előkészítenek. Tánczos Barna szerint erre nincs határidő, hiszen az intézkedést 2026-ig kell meghozni, nyilván várhatóan ennél hamarabb sor kerül a döntésre.

Statisztikák szerint Romániába a gépkocsik közel 40 százaléka 17 évesnél régebbi, ez az arány rosszabb az autóbuszok esetében, amelyek 70 százaléka 17 évesnél idősebb, míg a teherautók esetében az arány 56 százalék.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások