Felhívás!

Valakinek vállalni kell a felelősséget!

Románia az elmúlt két évben 686 millió eurónyi kártérítést fizetett az országutakat és autópályákat építő, korszerűsítő cégeknek. Jelenleg a kivitelező cégek több ügyvédet foglalkoztatnak, mint útépítő mérnököt.

A közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) költségvetését a jövőben is megvágják a különböző bíróságok által megítélt kártérítések, amit azért kell az építőknek kifizetni, mert az állam mulasztása – engedélyek hiánya, késlekedő terület kisajátítások vagy íróasztal mellett készített, a valósággal nem találó közbeszerzések – miatt késnek a kivitelezések. Cătălin Drulă szállítási miniszter szerint csak úgy lehet kivédeni a kártérítési igényeket, ha jobban előkészítik a terveket. Ezzel rávehetnék az útépítőket, hogy ne a perekre, hanem a munkára koncentráljanak.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kezdeményezte az építkezés minőségére vonatkozó 1995/10-es törvény módosítását, amelybe szabályozzák a konzultáns cégek felelősségét is. A szállításügyi szakpolitikus példaként említette, hogy Temes megyében húzódik az autópálya építése, mert egy civil szervezet medveátjárót követel, holott azon a vidéken az 1800-as években láttak utoljára nagyvadat, ezért ha bebizonyosodik, hogy a civil szervezet feleslegesen állíttatta le a munkát, ki kellene fizetnie a kárt, véli az RMDSZ politikus. Másik eset, amikor a tervek eleve úgy készülnek, hogy a kivitelező előre tudja, hol fogja leállítani a munkát, hogy több pénzt kérhessen. Példa erre Marosvásárhely terelőútja, ahol azért áll az építkezés, mert el kellene hordani egy dombot, ami nem szerepelt a szerződésben. Benedek Zakariás szerint nem életszerű, hogy aki a tervet készítette, nem látta, hogy ott van az a domb.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.