Felhívás!

Röviden

Drágák a lakások

Az Európai Unióban a romániai lakások a legzsúfoltabbak, a lakosság 45,8 százaléka él a kelleténél kisebb lakásban, áll az Eurostat jelentésében. Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint Romániában a legkisebb a lakások átlagos felülete mindössze 44,3 négyzetméter. A rangsorban közvetlenül Románia után álló Lettországban is 70,9 négyzetméter egy átlagos méretű lakás. A kommunizmus idején a lakások többségét nem építették tágasnak, míg az elmúlt időszakban a négyzetméterár emelkedése miatt építettek kisebb lakásokat. Romániában a legnagyobb lakásokat a 2010–2013-as időszakban építették, amikor az átlagos méret 76 négyzetméter volt. Megállapították: amellett, hogy Romániában szűkek a lakások, rendkívül drágák is, ha a lakosság bevételeihez mérjük.

Székelyföldön magas a munkanélküliség

Romániában a regisztrált munkanélküliek száma idén márciusban 291.000 fő volt, ami 16 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben a periódusban. Erdélyben 84.300 regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván, ami az előző év azonos időszakához képest jóval az országos átlag felett, 28,1 százalékkal emelkedett, számol be az Erdélystat. Az erdélyi statisztikai portál szerint tavaly márciushoz képest Közép-Erdélyben 21,4 százalékkal, Székelyföldön 35,3 százalékkal, Partiumban 36,0 százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma. Eltérés mutatkozik a nemek között is, így az erdélyi férfiak körében 22,4 százalékkal, míg a nők esetén 34,2 százalékkal gyarapodott márciusra a regisztrált munkanélküliek száma az előző év márciusához képest.

Gazdagok és szegények

Az Európai Unió leggazdagabb országa Luxemburg, míg a legszegényebb Bulgária. Románia pedig a legszegényebbhez áll közel – derült ki az Eurostat jelentéséből. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint vásárlóerő-egységben számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) Luxemburgban a legnagyobb, 266 százaléka az uniós átlagnak, míg az utolsó helyezett Bulgáriában 55 százalék. Románia is a lista végén tartózkodik, itt ugyanis a vásárlóerő az uniós átlaghoz képest mindössze 74 százalékos.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.