Felhívás!

Nyári teendők a gyümölcsösben

Nyári teendők a gyümölcsösben Életmód

Legyen szó bio vagy konvencionális gazdaságokról, a tavasz elteltével nem áll meg a munkálatok sorozata a gyümölcsösökben sem. Elvégeztük a tavaszi metszéseket és a lemosó permetezést, esetleg a fák törzsét is lemeszeltük a korai felmelegedés és a károsító tavaszi fagyok ellen, ám a legjobbakkal is megtörténik, hogy hibákat ejtenek, és ezeknek a hibáknak a jelei júniusra nagyon jól látszanak, így hát itt az ideje korrigálni azokat!

Itt az ideje a zöld metszésnek, amikor az odafigyelés ellenére is elvétett tavaszi metszés hatására rossz irányba induló ágakat távolítjuk el. Emellett még érdemes megszabadulni a fölösleges vízhajtásoktól, a tősarjaktól, valamint a megbetegedett ágrészektől. Ennek a tisztogatásnak a lényege, hogy szellősebbé és átláthatóbbá, napfényesebbé tegyük a koronát, elősegítve ezzel az egyenletes érést, valamint a kórokozók elleni védekezés hatékonyságát.

Emellett fontos teendő még a termésritkítás, amivel ugyancsak az egyenletes és hatékony kifejlődést segítjük elő, valamint elkerülhetjük az esetleges ághasadást a túlterhelt részeken. Figyeljünk oda, hogy inkább a rövid termőrészeken hagyjuk meg a gyümölcsöket.

Ha ezeket a munkálatokat megtettük, eltávolítottuk a beteg és zavaró ágrészeket, valamint a felesleges és szintén fertőzött gyümölcsöket, akkor jöhet a kórokozók elleni védekezés, ha még mindig elkerülhetetlennek látjuk. Ebben az időszakban a legtöbb gondot egyelőre a levéltetvek megjelenése okozza a gyümölcsösökben. Az almafáknál emellett a varasodás és a lisztharmat támadása is veszélyt jelent, valamint a takácsatka és az almamoly esetleges feltűnésére is érdemes idejekorán felkészülni. A varasodás és az almamoly a körtét is megtámadhatja, de még inkább oda kell figyelnünk a körtedarazsak és a körtelevélbolha kártételére. A cseresznyével, sajnos, együtt jár a cseresznyelégy, de a monília megjelenésére is számítani kell, ha meg akarjuk védeni a termést. A szilvafák legfőbb ellensége köztudottan a szilvamoly, a málnáé pedig a szürkerothadás és a kis málnabogár.

Ha mindent jól csináltunk, felkészülhetünk a szüretre, de ez nem azt jelenti, hogy hátra dőlhetünk, hiszen egy leleményes gazda mindig készen kell álljon az esetleges károk elhárítására.

Sorozatunkban Simó Tamás erdőmérnök, falugazdász osztja meg tudását olvasóinkkal, kéthetente tőle kaphatnak iránymutatást, hogy miként is érdemes szakszerűen, környezetbarát, bio módon gondozni kertünket. A szakember telefonon is szívesen ad tanácsot az érdeklődőknek a 0756.726.287-es telefonszámon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.