Felhívás!

Kevés az életképes vállalkozás, amely finanszírozást kaphatna

Kevés az életképes vállalkozás, amely finanszírozást kaphatna Gazdaság

A járvány okozta gazdasági válság hatására megcsappant a nagy európai pénzintézetek bevétele, és félő, hogy a bankok ügyfeleinek egy része nem tudja fizetni hiteleit. A politikusok már arról tanakodnak, hogy lesz-e szükség állami támogatásra, összegzi a helyzetet a Reuters.

A romániai bankrendszer az európai átlaghoz képest jobb helyzetben van, a 2008-as gazdasági válság után bevezetett óvintézkedéseknek és a Román Nemzeti Bank szigorának köszönhetően, állapította meg Bordás Attila. A LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese szerint a jelenlegi helyzet eltér a 2008-as gazdasági válságtól, mivel most nem lehet megjósolni a kimenetelét.

Tizenkét évvel ezelőtt a túlfűtött, irreális pénzpiac omlott össze, ám a koronavírus-járvány ahhoz képest egy kiegyensúlyozottabb rendszert talált, így sokkal felkészültebbek a bankok. Gond az, hogy a 2008-as válság számláját még mindig fizetjük, és erre tevődött rá a járvány okozta megtorpanás, mutatott rá Bordás Attila. Leszögezte: a bankoknak csökkent ugyan a bevételük, de még mindig nyereségesek, így az eddig megtermelt profitból képesek lenyelni az esetleges bedőlt hitelek költségeit.

Romániában a koronavírus-járvány mentőcsomag részeként 564.000 hitel törlesztését függesztették fel, ezek értéke közel 42 milliárd lej, ami az összes hitelállomány 15 százaléka, mondta Bordás Attila, aki rámutatott: ezek még nem rossz hitelek, hanem az ügyfelek éltek a felfüggesztés lehetőségével, ám valószínű, hogy egy részük később sem tud talpra állni. Romániában a késésben lévő hitelek fedezete 63,5%, míg az unióban csak 45 százalék, és a hazai tőkemegfelelési mutatók is magasabbak az európai átlagnál, magyarázta a sepsiszentgyörgyi banki szakember. Hozzátette: előny még, hogy Romániában több a bankokban megtakarított pénz, mint a kölcsön, így ennek a betét-állománynak egy részét a kormány elszívja, és gazdaságélénkítésre használja.

Gond inkább az, hogy kevés az életképes vállalkozás, ahová a bankok kihelyezhetnének pénzt. Sok múlik azon, hogy lesz-e akkora vállalkozói kedv, amit a bankok megfinanszírozhatnak, ezzel is segítve a gazdaság fellendülését, mondta Bordás Attila, aki szerint jelenleg csak néhány ágazat állt le, így a turizmus és a vendéglátás, ám ennek a hatása lassan begyűrűzik a gazdaság többi ágazatába is, és máshol is érződni fog a kiesés. A kormánynak fel kellene gyorsítania a gazdaságélénkítő programok kifizetését, mert a vállalkozók nemigen láttak pénzt, bár a késlekedés növeli a járvány súlyosbodásának kockázatát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.