Felhívás!

RÖVIDEN

El kell indítani a pénzügyi reformokat!

Idén rendhagyó, válság utáni költségvetés készült, ám el kell indítani a reformokat, hívta fel a figyelmet parlamenti felszólalásában Miklós Zoltán. A háromszéki képviselő, az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa kifejtette: tavaly a járványhelyzet sürgős lépéseket követelt annak érdekében, hogy elkerüljék a teljes társadalmi összeomlást, ezért nem lehetett pénzügyi reformokat megvalósítani. Az idei esztendőnek viszont a reformok kezdete évének kell lennie: hatékonyabb adóbegyűjtésre, egyértelműbb és méltányosabb adózási törvényre van szükség, mondta el a „kormányfő órája” nevű meghallgatáson a képviselőház plénumában. Miklós Zoltán kiemelte: az idei költségvetésben nagy összegek szerepelnek beruházásokra, ami a fejlődést szolgálja.

Újabb csapás a vendéglátósoknak

Nem szívügye a Cîțu-kormánynak a járvány által leginkább sújtott vendéglátóipar és turizmus támogatása. Bár közel egy éve tart a járványhelyzet, a szigorító intézkedések által sújtott két ágazat még nem kapott semmilyen célzott támogatást, ráadásul most azzal szembesülnek az érintettek, hogy az eredetileg 500 millió euróra tervezett támogatási program keretét a kormány visszavágta 200 millió euróra. Változtattak a pénz lehívásának módján is. Az eredeti elképzelés szerint az igénylők a 2019-es és 2020-as árbevételük különbségének 20%-át kapnák meg, de nem többet 800 ezer eurónál. Az új módszer szerint minden igénylő kap majd pénzt, de csak annyit, amennyi jut a meglévő keretből.

Drágul az üzemanyag

Az elmúlt időszakban jelentősen nőttek az üzemanyagárak, ma szinte annyit kell fizetni a benzinért vagy gázolajért, mint a járvány előtt, azaz közel 1 lejjel kerül többe egy liter üzemanyag, mint tavaly novemberben. Elemzők szerint ennek oka, hogy a gazdaság kezd magához térni, miután az elmúlt időszakot a visszafogott költekezés jellemezte. Tavaly novemberben egy liter benzin 4,43 lejbe-, a gázolaj 4,38 lejbe került, ma a standard benzin ára 5,24-5,38 lej-, a gázolaj 5,22-5,37 lej között váltakozik. Az üzemanyag árának növekedése jó hír az államnak, mert több pénz kerül az államkasszába, hiszen az ár felét a jövedéki adó teszi ki, ám az áremelkedés nem kedvez a gazdaságnak, mert drágul a szállítás költsége és ez megjelenik a termékek áraiban is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.