Felhívás!

Gazdasági miniszter: szükségtelen az otthoni élelmiszerkészletek felhalmozása

Gazdasági miniszter: szükségtelen az otthoni élelmiszerkészletek felhalmozása Gazdaság

Szükségtelen az otthoni élelmiszerkészletek felhalmozása, “mert nem közeleg háború” – hívja fel a figyelmet Virgil Popescu gazdasági miniszter, hangsúlyozva, hogy az élelmiszerellátás elsődleges fontosságú, ezt nem korlátozták a hatóságok.

A tárcavezető a Realitatea TV vasárnapi műsorában rámutatott, egyértelmű, hogy az emberek megijedtek a koronavírus-járványtól, és próbálnak minél több élelmiszert beszerezni, ez azonban csak pazarláshoz vezet. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) már kilátásba helyezte, hogy ha ez így folytatódik, középtávon élelmiszerválsággal nézhetünk szembe – tette hozzá.

“Meggyőződésem, hogy a következő kormányüléseken a mezőgazdasági miniszter ismertetni fogja a romániai helyzettel kapcsolatos adatokat, addig is azonban nem tehetünk mást, mint felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ne halmozzák túl élelmiszerkészleteiket, mert nem közeleg háború, nem történik semmi, az üzletek a helyükön maradnak, és bármikor kimehetnek vásárolni. Nem értem, miért kell bepánikolni és 30 napra elegendő készletet felhalmozni. (…) Az élelmiszerellátás prioritást képez, és egyik országban sem korlátozták ezt” – fogalmazott a miniszter.

Az élelmiszerpiacok továbbra is nyitva tartanak

Az élelmiszerpiacok továbbra is nyitva tartanak, hogy a hazai termelőknek legyen ahol értékesíteniük zöldségeiket és gyümölcseiket, a lakosságnak pedig legyen lehetősége friss, helyi termékeket vásárolni – közölte hétfőn a Romániai Piacigazgatóságok Egyesülete (AAPR).

Az összesen 32 intézményt és gazdasági társaságot tömörítő AAPR illetékesei szerint fontos, hogy az élelmiszerpiacok tartsanak nyitva, ellenkező esetben ugyanis a mezőgazdasági termelők kénytelenek lesznek eldobni terményeiket.

Az egyesület elnöke, Ioan Teodor Birţ hangsúlyozza, a hétvégén ismertetett, a koronavírus terjedését fékezni hivatott intézkedéseket tartalmazó katonai rendelet célja az alapszükségleti cikkek beszerzésére korlátozni az emberek mozgását. Mivel a nagyobb városokban több élelmiszerpiac is működik, az embereknek nem kell nagy távolságokat megtenniük azért, hogy bevásároljanak, tehát nem nő ezáltal a vírus terjesztésének kockázata – érvelt az elnök.

A helyi termelőknek fenntartott helyiségek mellett nyitva tartanak az élelmiszerpiacokon az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és az állatpatikák is.

“A helyiségeket továbbra is fertőtlenítjük, meghozzuk a hatóságok által elrendelt intézkedéseket, és tájékoztattuk a termelőket is a betartandó intézkedésekről. A vásárlókat arra kérjük, kerüljék a csoportba tömörülést” – tette hozzá Ioan Teodor Birţ.

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter szintén azt hangsúlyozta egy vasárnap esti Facebook-videoüzenetben, hogy az élelmiszerpiacoknak továbbra is működniük kell, a szupermarketekre vonatkozó eljárások és intézkedések betartásával.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 23., 13:10
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Tartalékoltam,de nem bánom! Már akadozik a kamion forgalom,a kiskereskedők beszorozták 2,3 mal az árakat,Ro mánia mindent behoz,mit termel itthon annyit,hogy egy hónap múlva is legyen a polcon?! Nyugat ha nem ad éhezünk,így van kitalálva az egész!!!

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 7:26
  ÉRTÉKELÉS: 1

  aki teheti tartalekoljon avalis az emberek csökkentik a fertőzés veszejet mert ha nincs tartalék minnden nap kikel menni vásárolni ami azt jelenti mindennap kiteszed magad fertőzések elkapasara célszerűbb távol maradni mindenkitől egyik percbe nemenj sehová másik ne tartalekoj ha nincs tartalék hogy maradj otthon??