Felhívás!

Ezekben a megyékben a legnagyobbak, illetve a legkisebbek a fizetések

Ezekben a megyékben a legnagyobbak, illetve a legkisebbek a fizetések Gazdaság

A román állampolgárok számára 2018-ban is a fizetés a fő kritérium, amely szerint karriert, munkahelyet, sőt lakhelyet válasszanak. Az átlagfizetések tekintetében nettó 700 lej a különbség  az első és az utolsó megye között.

Bukarest, az ország pénzügyi és üzleti központja, nem csupán Románia legnagyobb munkaadója, de a legnagyobb fizetéseket is ott fizetik az alkalmazottaknak. A fővárosban az átlagfizetés eléri a 2.723 lejt – számol be a Paylab.ro fizetés összehasonlító portál. A bukarestiek átlagfizetése közel 100 lejjel meghaladja az országos nettó átlagbért, amely a szeptember végén 2.688 lejt tett ki az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint.

A második helyen Kolozs megyét találjuk 2.664 lejjel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Temes megye állhat fel 2.656 lejes átlagjövedelemmel. Az ország nyugati és középső részén fekvő megyék sincsenek sokkal lemaradva, Fehér megyében 2.591, Hargita megyében 2.539, Brassó és Szeben megyékben pedig 2.513 lej az átlagfizetés.

„Bukarest, illetve Kolozs és Temes megyék elsősége annak köszönhető, hogy ezekben a megyékben tevékenykednek a legnagyobb helyi és multinacionális vállalatok, továbbá mindhárom fontos egyetemi központ, ezért a cégek rengeteg potenciális jelölt közül válogathatnak” – vélekedik Bogdan Badea az eJobs munkaközvetítő portál vezetője. „Ennek ellenére érdekes, hogy olyan megyék mint Hargita vagy Fehér megye, képesek voltak megelőzni számos, látszólag nagyobb potenciállal rendelkező megyét, mint például Iași vagy Konstanca – tette hozzá. Iași megyében 2.394, míg Konstanca megyében 2.203 lej a nettó átlagfizetés.

A lista másik végén, a legalacsonyabb átlagfizetést – 2.006 lejt – Gorj megyében fizetik. Ennél valamivel többen keresnek Vrancea (2.031 lej), Mehedinți (2.093) és Buzău (2.094) megyékben. Szintén alacsonyak a fizetések Vaslui és Călărași megyékben, ahol az áltagjövedelem kicsivel 2.100 lej fölött van.

A Paylab.ro kimutatása nem tért ki külön a Kovászna megyei helyzetre.

Szakterületek szempontjából a legnagyobb béreket az IT és telekommunikációs szektorban, a bankszektorban, a biztosítási szektorban és a magánnyugdíj pénztáraknál fizetik. A legkisebb fizetéseket a vendéglátóiparban, a könnyűiparban és az élelmiszeriparban kapják kézhez a dolgozók.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 17., 13:23
    ÉRTÉKELÉS: 35

    Es Kovaszna megye ezek kozul is a legutolso.Gyerekek azt tudjatok,hogy Kovaszna megyeben meg egy becsuletes labbelit sem tudnak vasarolni maguknak az itt dolgozok.Ugyan is egy Timberland bakancs 500 lejen felul van,egy Caterpillar 380 lej,egy teli Adidas sportbakkancs 530 lej egy Lova sportbakkancs 1.221 lej.Egy bukaresti itt Kovaszna a megyeben ,ha itt kene dolgozzon az elso honapban vagy ehen doglene,vagy mazitlab kene jarjon.Ugy hogy ilyen arak mellett senki ne csodalkozzon azon,hogy a bukaresti metrosok 7.550 lejes brutto fizetes mellett (!) 40 szazalekos fizetesemelest kovetelnek. Na de ti Kovaszna megyeiek,ti nem sztrajkoltok semmiert.Tudjuk,tudjuk! Ti mindennel meg vagytok elegedve.Hiszen nektek jo a turkalos cipo is 80-100 lejert!