Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fogyasztóvédelem: nehéz megítélni, mennyire valósak a fekete pénteki árkedvezmények

Fogyasztóvédelem: nehéz megítélni, mennyire valósak a fekete pénteki árkedvezmények Gazdaság

Sok esetben nehéz megítélni, mennyire valósak a fekete pénteki árkedvezmények, a vásárlóknak nagyon figyelmeseknek kell lenniük – nyilatkozta pénteken az Agerpres hírügynökségnek az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke.

Marius Pîrvu szerint idén már negyven panasz érkezett csak a bukaresti regionális fogyasztóvédelmi felügyelőséghez fekete pénteki akciókkal kapcsolatban, főleg a kiszállítási határidő be nem tartása vagy a rendelés törlése miatt, illetve mert az eladó nem szolgáltatta vissza a termék árát a törvényes határidőn belül. A panaszok elbírálása még folyamatban van.

Az elnök szerint az ANPC az elégedetlen vásárlók által közzétett Facebook-bejegyzések vagy a médiában megjelent hírek alapján is eljárást indít.

Hirdetés
Hirdetés

Pîrvu azt mondta, nehéz megítélni, mennyire valósak a fekete pénteki árleszállítások, de az elmúlt évek tapasztalata alapján az általa vezetett hatóság idén sajtóközleményekben és Facebook-bejegyzésekben is több ízben figyelmeztette a fogyasztókat, legyenek nagyon körültekintőek, ne essenek a tisztességtelen kereskedelmi praktikák áldozataiul. Az ANPC azt javasolja az online felületekről vásárlóknak, ellenőrizzék, hogy a kiválasztott termékből van-e még készleten, nézzék meg jól az árát, hogy az tartalmazza-e a áfát, esetleg a szállítási költséget vagy sem. A fogyasztónak jogában áll telefonon bővebb tájékoztatást kérni a kereskedőtől a termékről, a kiszállítás feltételeiről, az eladás utáni szolgáltatásokról. „Az eladó komolyságát már annak alapján is fel lehet mérni, hogy miként válaszol a kérdésekre” – tette hozzá a szakember.

Az ANPC-elnök hangsúlyozta, a fogyasztóknak tudniuk kell, hogy 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldhetik az interneten vásárolt terméket, és újabb 14 napon belül vissza is kell kapniuk az árát.

2017-ben 63 panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz a fekete pénteki akciókkal kapcsolatban, és 27 esetben róttak ki bírságot, összesen 122.000 lej értékben.

Tavaly a fekete pénteki rendelések 200 millió eurós (hozzávetőlegesen 900 millió lejes) forgalmat eredményeztek, ami az egész évi forgalom mintegy 7 százalékát tette ki.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük