Felhívás!

Európai mentőcsomag a gazdaságnak

Európai mentőcsomag a gazdaságnak Gazdaság

Jelentős összegű, 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot állít össze az Európai Unió, ám azt hatékonyan kell felhasználni. A tagállamoknak szánt összeget nem osztogatják, nem utalják a kormányok számlájára, hanem országos projekteket kell kidolgozni, pályázni kell rájuk, el kell költeni, és el kell majd számolni, hívja fel a figyelmet Winkler Gyula.

Az RMDSZ európa parlamenti képviselőjének tájékoztatása szerint az uniós gazdaságélénkítő csomagból Románia 33 milliárd eurót hívhat le, amiből 19,6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, míg 13,4 milliárd eurót hitelként vehet fel az ország. Ezzel az összeggel Románia gyakorlatilag megduplázhatja a kohéziós alapját, ha élni tud a lehetőséggel, mutatott rá Winkler Gyula, aki emlékeztetett: Románia 13 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, és még soha nem tudta teljesen lehívni a rendelkezésére álló összegeket. Az előző költségvetési ciklusban közel 2 milliárd eurót veszített el ily módon ezért az ország. A kormánynak mihamarabb stratégiát kellene kidolgozni az uniós gazdasági mentőcsomag hatékony lehívásáról, mert enélkül előfordulhat, hogy egy centet sem kap az ország a különben előzmény nélküli támogatási alapból.

Winkler Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy a mentőcsomagból leghamarabb jövő év elején részesülhetnek a tagországok, hiszen ez egy új eszköz, nem szerepel az európai szerződésekben, így amint Brüsszelben megszületik a végleges döntés, a tagországok parlamentjeinek is jóvá kell azt hagyniuk. Ha viszont van politikai akarat, fel lehet pörgetni a bürokratikus eljárást, hiszen a gazdasági mentőcsomagra minél hamarabb van szükség, nem két év múlva, mondta az RMDSZ-politikus.

Azt is jelezte, az Európai Bizottság hitelekből finanszírozza a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot, és ennek visszafizetése majd 2028 és 2058 között esedékes, tehát mindezt majd a „gyerekeink fogják kifizetni”. Éppen ezért úgy kell ezt a pénzt felhasználni, hogy valóban megérje, mert nem engedhetünk meg egy újabb áldozati nemzedéket!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.