Felhívás!

Röviden

Ezek a bértámogatás feltételei

A hazai cégek állami bértámogatást kapnak minden kényszerszabadságról visszatérő alkalmazottjuk után. Violeta Alexandru munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a kormány három hónapon át fedezi a legalább 15 napos kényszerszabadságról visszatérő alkalmazottak alapfizetésének 41,5 százalékát. Az állami támogatás feltétele továbbá, hogy a munkaadónak vállalni kell, hogy legalább egy évig nem szünteti meg azt a munkahelyet, amire támogatást kap. A munkaadó előbb ki kell adja az alkalmazottak teljes fizetését, majd utólag, kérésre kapja vissza annak 41,5 százalékát a megyei munkaerő-ügynökségtől. Bevezettek egy másik fajta támogatást is, miszerint ha a cégek 16 és 29 év közötti, illetve 50 év fölötti személyeket alkalmaznak, egy évig megtérítik azok fizetésének 50 százalékát, de nem többet, mint havi 2500 lejt. Ezzel a támogatással azok alkalmazását szeretnék ösztönözni, akik a járvány időszakában hazatértek külföldről.

 

Digitalizálás 30 nap alatt

A sürgősségi állapotban eltöltött két hónap alatt láthattuk, hogy krízishelyzetben az állam nem partnere a vállalkozásoknak, mutatott rá Édler András. A kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint az állami intézmények alkalmazottai voltak az elsők, akik százszázalékos bérezés mellett, vírusmegelőzésre hivatkozva bezárták a hivatalok kapuit. Ennek egyetlen pozitív hozadéka az, hogy Romániában 30 nap alatt megoldották az állami hivatalok digitalizálását, amit nem tudtak megvalósítani az elmúlt 30 év alatt. Hozzátette: született emellett néhány hasznos intézkedés, ilyen a kényszerszabadság intézményének bevezetése, az adófizetési határidők eltolása és a vállalkozásokat támogató IMM Invest kedvezményes hitelprogram, amely viszont nehezen működik. Másrészről gondot jelentett és sok zavart okozott, hogy az állam képviselői, a miniszterek, a kormányfő, az államelnök összevissza kommunikáltak, és sokszor egymásnak is ellentmondtak.

 

Kényszerszabadság

Ismét kényszerszabadságra küldi 1100 dolgozóját a francia Renault tulajdonában levő Dacia gépkocsigyár, mivel az alacsony megrendelések miatt nem tudja foglalkoztatni valamennyi alkalmazottját. A Daciának mintegy 15 ezer alkalmazottja van a mioveni-i gyárában, május végén naponta 1200 járművet szereltek össze.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.