Felhívás!

Átlátható befektetői környezetet ígért a miniszterelnök-helyettes az amerikai energiaügyi miniszternek

Átlátható befektetői környezetet ígért a miniszterelnök-helyettes az amerikai energiaügyi miniszternek Gazdaság

Átlátható befektetői környezet megteremtését ígérte Ana Birchall román miniszterelnök-helyettes Rick Perry amerikai energiaügyi miniszternek, akivel csütörtökön találkozott Brüsszelben.

A megbeszélésről a stratégiai beruházásokért felelős román kormányfő-helyettes számolt be a közösségi oldalán. Kifejtette, hogy az amerikai miniszterrel energetikai együttműködésről, a fekete-tengeri nyersanyag kitermeléséről, a regionális energetikai biztonságról és az energiaszállítási hálózatok összekapcsolásáról, kiemelten a BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó megépüléséről folytatott eszmecserét.

Birchall arról biztosította Perryt, hogy Románia eltökélt abban, hogy átlátható és vonzó beruházási környezetet teremtsen az energiaágazatba beruházó vállalatok számára, amelyek az energiaforrások és a szállítási utak diverzifikálását növelik.

Romániában az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV vállalatok termelhetik ki a Fekete-tenger Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget, de a két vállalat még nem döntött a beruházás elindításáról. Az OMV-Petrom februárban jelentette be a tőzsdén, hogy a romániai jogi keretek bizonytalansága miatt felülvizsgálták idei beruházási terveiket, ugyanis a jelenlegi törvények nem biztosítják az előfeltételeket egy több milliárd euró értékű beruházás végrehajtásához.

A fekete-tengeri gáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a BRUA gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.