Hirdetés
Hirdetés

5 százalékkal nőtt a román gazdaság az év első kilenc hónapjában

5 százalékkal nőtt a román gazdaság az év első kilenc hónapjában Gazdaság

A nyers adatok szerint 5 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint pedig 4,3 százalékkal nőtt a román gazdaság az idei év első kilenc hónapjában 2021 azonos időszakához képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett előzetes adataiból.

Ezek szerint az idei harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 4 százalékkal, a szezonálisan igazított adatok szerint 4,7 százalékkal gyarapodott a múlt év harmadik negyedévéhez képest; a szezonálisan igazított adatok szerint az idei második negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékos volt a GDP-növekedés a harmadik negyedévben.

Az idei év első kilenc hónapjában az INS által becsült GDP a szezonálisan kiigazított adatok szerint elérte az 1056,34 milliárd lejt, ami 4,3 százalékos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. A nyers adatok szerint az idei első három negyedévben a GDP becsült értéke 999,994 milliárd lej volt, ami 5 százalékos növekedést jelent a múlt év első kilenc hónapjához viszonyítva.

Az idei első három negyedévben a következő ágazatok járultak hozzá a legjelentősebb mértékben a GDP növekedéséhez: nagy- és kiskereskedelem, gépjárműjavítás, szállítás és raktározás, vendéglátás, információ és kommunikáció, ingatlantranzakciók. 

Írországban, Cipruson, Máltán és Romániában volt a legnagyobb a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben

Az Európai Unió (EU) gazdasága 0,4 százalékkal, az eurózónáé 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest; a bővülés Írországban, Cipruson, Máltán és Romániában volt a legnagyobb mértékű az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett adatai szerint.

Az idei második negyedévben az eurózóna gazdasága 0,8 százalékkal, az Európai Unióé 0,7 százalékkal nőtt.

Idén július és szeptember között az Egyesült Államok GDP-je az előző három hónaphoz képest 0,7 százalékkal, éves összevetésben 1,9 százalékkal nőtt.

Az uniós tagországok közül a legjelentősebb gazdasági növekedést Írországban (2,3 százalék), Cipruson, Máltán és Romániában (egyaránt 1,3 százalék) jegyezték a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest, a legjelentősebb visszaesést pedig Észtországban (mínusz 1,8 százalék), Lettországban (mínusz 1,7 százalék) és Szlovéniában (mínusz 1,4 százalék).

A tavalyi harmadik negyedévhez mérten 2022 júliusa és szeptembere között az euróövezetben 2,3 százalékkal, az Európai Unióban 2,5 százalékkal nőtt a GDP, miután a második negyedévben az euróövezetben 4,2 százalékos, az EU-ban 4,3 százalékos bővülést regisztráltak.

A tagállamok közül a legnagyobb növekedést Írországban (10,6 százalék), Horvátországban (5,5), Cipruson (5,4), Máltán (5,2), Portugáliában (4,9) és Romániában (4,7) jegyezték, csökkenést csak Észtország (mínusz 2,3 százalék) és Lettország (mínusz 0,4 százalék) könyvelt el.

Az Eurostat adataiból kiderül az is, hogy az euróövezetben és az EU-ban a bruttó hazai termék 2,2, illetve 2,8 százalékkal haladja meg a világjárvány előtti, azaz a 2019 negyedik negyedévében mért szintet. Az USA esetében a GDP 4,3 százalékkal nagyobb a 2019 negyedik negyedévében jegyzettnél.

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások