Veszélyre figyelmeztetnek a homlokráncok?

Veszélyre figyelmeztetnek a homlokráncok? Életmód

Erős összefüggést mutatott ki egy új tanulmány a homlokráncok és a szívbetegségek között, az ennek hátterében álló okok azonban egyelőre nem ismertek. Ha a most közölt eredményeket más tanulmányok is megerősítik, akkor az érelmeszesedés már korai stádiumban is könnyen felismerhetővé válhat.

„Nincsenek olyan egyértelmű jelek, mint a magas koleszterinszint vagy a vérnyomás” – írta Yolande Esquirol, a francia Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse intézet kutatóorvosa, a tanulmány rangidős szerzője a kiadott sajtóközleményben.

Ha egyértelműen sikerül igazolni az Archives of Cardiovascular Diseases Supplements című orvosi szakfolyóiratban megjelent publikáció megállapításait, a homlokráncok egy sor más különös jelhez (kéz-, boka-, lábduzzanatok, laza fogak, ráncos fölcimpa, óraüvegköröm, gyűrű a szivárványhártya körül, férfias kopaszodás) csatlakozhatna, ami szívproblémákra figyelmeztet.

Persze nem minden ránc tekinthető fenyegetésnek. Korábbi tanulmányok szerint a szem sarkából kifelé sugárzó apró ráncok, a szarkalábak nincsenek kapcsolatban a szív- és érrendszer kóros elváltozásaival, természetes velejárói az öregedésnek és függnek az arcizmok mozgásától is.

Fontos megjegyezni, hogy a fent ismertetett jellegzetességek nem váltják ki az alapos orvosi vizsgálatot, szimplán arra hívják fel a figyelmet, hogy a páciens komolyabban ki lehet téve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.

Összegzésképpen a kutatók azt állapították meg, hogy a homlokráncok számának és mélységének növekedésével párhuzamosan nőtt a kardiovaszkuláris megbetegedés rizikója. Elmélet mindenesetre létezik, ami magyarázhatná a kapcsolatot. A tanulmány szerzői úgy gondolják, a homlokráncok az érelmeszesedés markerei.

(Origo, Science Alert)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.