Felhívás!

Otthon is letesztelheted, mennyire véd a maszkod

Otthon is letesztelheted, mennyire véd a maszkod Életmód

Bár eleinte vita tárgyát képezte, hogy a vírusfertőzések elleni védekezésben mennyire hatásosak az egyszerű sebészi maszkok vagy a házilag varrott textilmaszkok, ma már egyöntetűen elfogadott tény, hogy viselésük rendkívül fontos a járvány megfékezése érdekében.

Mivel a vírusok leginkább cseppfertőzéssel – tehát köhögés, tüsszögés és akár beszéd útján is -, valamint a cseppekkel fertőzött felületek közvetítésével terjednek, a 1,5-2 méter távolság tartása mellett a maszk viselése is minimálisra csökkenti a továbbfertőzés esélyét. 

Az egyes anyagok természetesen nem egyformán képesek megvédeni az embert a vírusfertőzéstől, ám egy séta vagy bevásárlás erejéig elegendők akár az erősebb anyagú, kényelmes textilmaszkok is. A tesztelésük pedig akár házi körülmények között is lehetséges. A teszt főszereplője egy buborékfújó, amelyet előbb maszk nélkül, majd egy egyszerű sebészi és egy házilag varrott maszkban fújnak meg, ezt követően a beszéd és a köhögés hatását is szemléltetik. 

A teszt otthon is bárkinek elvégezhető, és belőle egyértelműen kiderül, hogy a legegyszerűbbnek tűnő maszk is nagy segítség lehet most azok számára, akik csak a legszükségesebb ideig érintkeznek másokkal.

Ha valakinek nincs otthon buborékfújója, hasonlóan szemléletes lehet az is, ha felveszi az adott maszkot, és ellenőrzi, milyen nehéz elfújni egy gyufa, egy öngyújtó vagy egy gyertya lángját a viselés közben. Minél nehezebben alszik el a láng, annál nagyobb védelmet nyújt a maszk.

(fem.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.