Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Okroska

Okroska Életmód

Az okroska név alatt egy jéghideg orosz leves rejtőzik, mely nem azért hideg, mert ott annyira alacsony a hőmérséklet, hanem azért, mert körülbelül annyi nyár ott is van, mint nálunkfelé. És ilyen, igencsak meleg napokon az okroskát hidegen tálalják (esetleg szvetterben fogyasztják).

Alapleve a kvász nevű erjesztett gabonaital, melynek hiányában – úgy gondolom – a kovászos uborka leve is használható. Alkoholtartalma ugyan nincs, de egy leves fogyasztásánál amúgy sem az a fő szempont, hogy kellőképp becsiccsentsünk.

Némi főzést igényel a két tojás, meg a hús, de utána már nyers összetevőkkel dolgozunk. A tojás sárgájához adjuk a mustárt, cukrot, sót és ízlés szerinti mennyiségű tormát. Keverjünk hozzá félcsészényi kvászt (ciberét – románul borș –, uborkalevet, káposztalevet – ha olyan előrelátó vagy, hogy tettél el belőle a fagyra!).

Hirdetés
Hirdetés

Az apróra vágott húst (1 kiló sertés, marha, baromfi, sőt akár hal is, vegyesen vagy sem!) 2 uborkát, 3 zöldhagymát és a tojás fehérjéjét a mustáros keverékhez adjuk. Még 1,5 liternyi kvásszal óvatosan megkeverjük. Az így elkészült okroskát jól záródó edénybe tesszük, és hűtőszekrényben 2–3 órán át hűtjük. A levest erjesztett levek hiányában, készíthetjük joghurttal, esetleg kefirrel is! Kaporral, olajjal, és/vagy tejföllel tálaljuk.

SzakÁ(rus) Cs(illa)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük