Felhívás!

Mi okozza a másnaposságot?

Mi okozza a másnaposságot? Életmód

Egy átmulatott éjszaka szép emlékeit könnyen elronthatja a másnapi rosszullét, ilyenkor sokan még azt is hajlamosak megfogadni, hogy nem isznak többet. De miért ilyen kellemetlen a kiadós italozást követő másnap?

A másnaposságot valószínűleg az alkohol feltalálásával egy időben ismerte meg az emberiség, már a Bibliában is találni olyan részletet (Ézs. 5,11), amely másnaposságra utal: “Jaj azoknak, akik korán reggel ital után járnak! Estig elmulatnak, bor hevíti őket.”

A jelenség igen gyakori, az adatok alapján a nagy mennyiséget fogyasztók mintegy 75 százaléka tapasztalja meg a másnaposság hatásait – írja a Scientific American. A kiadós ivást követően különböző tünetek jelentkezhetnek: hányinger, fejfájás, szomjúság, szájszárasság, izomfájdalom, fáradtság vagy akár hányás is. A másnaposság gyakran a kognitív képességekre is hatással van, ráadásul sokszor a szív- és érrendszer működését is befolyásolja.

A tudomány szerint az állapot kialakulásában rengeteg tényező és mechanizmus játszik szerepet – egyelőre nem is sikerült az összeset felmérni. Az egyik ilyen faktor az alkohol egyik bomlásterméke, az acetaldehid, de egyéb, az alkohol feldolgozása során létrejövő vegyületek is növelhetik a másnaposság súlyosságát.

Általánosságban elmondható, hogy az eltérő italtípusok különböző mértékben járulhatnak hozzá a későbbi rosszullét jelentkezéséhez.

A fehér rum, a vodka és a gin például a vizsgálatok alapján ritkábban okoznak problémát, míg a tequila, a whisky, a bor és a brandy gyakrabban. Egy kutatásban a szakértők a bourbon- és a vodkafogyasztás hatásait elemezve arra jutottak, hogy előbbi ital az alanyok 33, míg utóbbi a vizsgálatban részt vevők 3 százalékánál idézett elő másnaposságot.

A másnapi állapotot az alkohol típusa mellett a fogyasztás módja is befolyásolhatja: a gyorsan, étel és alkoholmentes ital nélkül, dohányzás, vakító fények, kialvatlanság és hangos zene mellett bevitt italok nagyobb eséllyel váltanak ki másnaposságot.

Az alkohol bomlása számos olyan hormont befolyásol, amely képes kellemetlen tüneteket produkálni. Az antidiuretikus hormon szintjének csökkenése például növeli a vizeletkiválasztást, és kiszárítja a szervezetet. Utóbbi idézi elő a másnaposság alatt tapasztalt kellemetlenségek többségét.

A fentiek persze azt is jelentik, hogy van módszer a másnaposság elkerülésére, illetve enyhítésére. Ha az ember már másnap bánkódik az esti mulatozás miatt, a folyadékok, cukros ételek, a B6-vitamin és a fájdalomcsillapítók segíthetnek a kellemetlen tünetek kezelésében.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.