Felhívás!

Már most érdemes beadatni az influenzaoltást

Már most érdemes beadatni az influenzaoltást Életmód

Bár a szezon még el sem kezdődött, a szakemberek szerint jól jár, aki most cselekszik. Az amerikai járványügyi központ, a CDC ajánlása szerint az az ideális, ha október vége előtt megszerezzük a védettséget.

Bár a tavalyi adatok szerint a 2018-as védőoltás „csak” 36 százalékos védettséget nyújtott – a gyártók általában 30–90 százalékos védettséget jelölnek meg – még így is emberek millióinak tudta megóvni az egészségét vagy akár az életét. A CDC adatai szerint egyébként az Egyesült Államokban csak a felnőttek 45,3 százaléka kapott a védőoltásból, amely alaposan elmarad a szervezet által ideálisnak gondolt 70 százalékos célszámtól, ennek ellenére az amerikai szakemberek azt mondják, már ekkora átoltottság mellett is látványos volt a védőoltás hatása.

Az influenza elleni oltás beadását követően körülbelül egy hétre van szükség, mire kiépül a megfelelő védettség, az injekciót azonban az orvosok nem adják be akkor, amikor a járvány már észlelhetően megjelent a társadalom tagjai között, így aki most lép, elébe mehet a problémának. Minél többen oltatják be magukat, annál valószínűbb, hogy sikerül megelőzni egy esetleges járványt. A védőoltást hat hónapos kortól már be lehet adni, de kismamák is megkaphatják. Különösen fontos a 60 évnél idősebbek oltása is.

Fontos megjegyezni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható vakcinák mindegyike ugyanazon vírustörzsek ellen véd, így nincs szükség egy konkrét típusú védőoltásra – kivéve természetesen, ha valamilyen összetevővel szemben érzékenység, allergia áll fenn. A védőoltást a háziorvos írhatja fel, így természetesen vele érdemes konzultálni esetleges mellékhatásokról, ellenjavallatokról.

(nlc)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.