Kivették a vakbelét? Lehet, hogy nem is kellett volna

Kivették a vakbelét? Lehet, hogy nem is kellett volna Életmód

Egy új kutatás szerint a vakbélgyulladások többsége antibiotikummal, műtét nélkül gyógyítható.

A vakbél eltávolítása az egyik leggyakrabban elvégzett műtét világszerte. A vakbél eltávolításának ugyanis semmilyen életre szóló következménye nincs, viszont a legtöbb orvos, ha gyulladás gyanújával találja szemben magát, rögtön műtétet javasol. Egy új tanulmány szerint viszont rosszul teszik, mivel a vakbélgyulladások nagy része antibiotikummal is gyógyítható.

A vakbélgyulladást – pontosabban a féregnyúlvány gyulladását, az appendicitiszt – évtizedeken keresztül tekintették vészhelyzetnek, amikor műtettel sürgősen el kell távolítani a beteg vakbelét, mivel félő, hogy a gyulladt nyúlvány kilyukad, ami életveszélyes lehet. A képalkotó eljárások, mindenekelőtt a CT-felvételek segítségével viszont ma már könnyebb eldönteni, hogy a vakbél esetleg kilyukadhat-e vagy a beteget antibiotikummal, műtét nélkül biztonsággal lehet-e kezelni.

Egy finn kutatás szerint a vakbélgyulladásos páciensek majdnem kétharmadánál nem kell ilyen veszéllyel számolni, így elég lehet a gyógyszeres kezelés. A Turkui Egyetemi Klinika kutatói a Journal of the American Medical Association című szaklapban azt írják, a felfedezéssel új korszak kezdődött a vakbélgyulladás gyógyításában.

A tanulmányban mintegy 500 felnőtt finn beteget vizsgáltak meg. CT-felvételek segítségével megállapították, hogy nem fenyegeti őket a féregnyúlvány kilyukadása. A csoport felét ezután antibiotikummal kezelték, a többieket műtéttel. A gyógyszerrel kezelt csoport tagjai közül százon kellett öt éven belül vakbélműtétet végrehajtani – többnyire az antibiotikumkúrától számított első évben – a vakbélgyulladás visszatérésének gyanúja miatt.

Az eredmények alapján az antibiotikumos kezelés sikerének aránya majdnem 64 százalék volt. A műtétes betegek közül minden negyediknél léptek fel szövődmények, többek közt fertőzés a vágás környékén, hasi fájdalom és sérv, szemben a gyógyszerrel kezelt páciensekkel, akiknek csak hét százaléka tapasztalt komplikációkat. A gyógyszerrel kezelt betegek ráadásul sokkal kevesebb napig voltak betegszabadságon.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.