Felhívás!

Csíkszeredában volt a leghidegebb az éjszaka, mínusz 23 Celsius-fokot mértek

Csíkszeredában volt a leghidegebb az éjszaka, mínusz 23 Celsius-fokot mértek Életmód

Vasárnapra virradóan Csíkszeredában volt a leghidegebb az országban, a helyi meteorológiai állomás hőmérője mínusz 22,9 Celsius-fokot mutatott napfelkeltekor.

Halad Szilárd, a nagyszebeni regionális meteorológiai központ munkatársa elmondta, egész Hargita megyében alacsony hőmérsékleti értékeket jegyeztek: Gyergyóalfaluban mínusz 22, Maroshévizen mínusz 19,7, Székelyudvarhelyen pedig mínusz 14,3 Celsius-fokot mértek. A Bucsin-tetőn mínusz 19,9 Celsius-fok volt.

Kovászna megyében Kézdivásárhelyen hűlt le leginkább a levegő, a leghidegebb órában mínusz 20,3 Celsius-fokot regisztráltak. Bodzafordulón mínusz 19,3, Baróton mínusz 15,2, Sepsiszentgyörgyön mínusz 14,5 Celsius-fokig csúszott le a hőmérő higanyszála. A Lakócza-csúcson mínusz 20,8 fokot mértek.

Halad Szilárd szerint a hideg levegő Európa északi részéről hatolt be a Kárpát-medencébe, az alacsony hőmérsékleti értékek pedig annak is tulajdoníthatók, hogy Hargita megyében összefüggő hótakaró van, és – az ország nagy részétől eltérően – felhőtlen volt az éjszaka.

Halad Szilárd kifejtette: a következő három napban a vasárnapihoz hasonló hőmérsékletek várhatók, ezt követően enyhülni fog az idő.

A mínusz 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletek megszokottnak tekinthetők Hargita megyében, egyes helyiek szerint “még csak most jött meg a tél”.

Az abszolút hidegrekordot 1985-ben regisztrálták, amikor Csíkszeredában mínusz 38,4 Celsius-fokot mértek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.