Röviden

Tojásírás Háromszéken

* A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban a héten üzemszerűen írták a tojásokat az előzetesen bejelentkezett háromszéki óvodások és iskolások, délutánonként pedig a felnőtt csoportok. A jó hír, hogy ma 10 órától 14-ig nyitott tojásíró műhely tartanak, melyre várnak minden érdeklődött. Az egyetlen dolog, amit a résztvevőknek vinniük kell magukkal, az a megírásra szánt, kifújt vagy főtt tojás.

* Sepsiszentgyörgyön, Míves Házban a Guzsalyas Alapítvány ma 11 órától szombat hajnali 4-ig várja a tojásírókat. Az alsó korhatár: 7 év. Zenél a Folker együttes. Kérik a résztvevőket, vigyenek főtt vagy kifújt tojást.

Nyílt napok a Pinocchio-napköziben

Április 24–25-én nyílt napokat tartanak a megyeszékhelyi Pinocchio Napközi Otthonban. Minden nap 9–11 óra között tematikus foglalkozásokkal várják a leendő kiscsoportos gyerekeket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt. Szerda a mese napja, az óvónők felolvasnak, bábjátékokat mutatnak be, csütörtökön a művészetek kerülnek középpontba, kísérleteket végeznek, kézműveskednek a gyerekek. Lehetőség adódik a pedagógusokkal való ismerkedésre, betekintést nyerhetnek a mindennapi tevékenységekbe, bemutatják az óvodát, a csoporttermeket, hogy a szülők átfogó képet kapjanak az intézményről. Ősztől a magyar tagozaton egy hagyományos és egy római katolikus, a román tagozaton két napközis csoport indítását tervezik.

Húsvét előtt

Szombaton tartotta a kézdivásárhelyi Antanténusz Egyesület a Jeles napok programsorozat húsvétra hangoló foglalkozását, melyen szép számban vettek részt óvodások és kisiskolás gyerekek, szülőkkel együtt. A nagyhét eseményeit, a hozzá fűződő szokásokkal, hagyományokkal, népi énekekkel és játékokkal elevenítettük meg. A szokások őrzésénél elengedhetetlen fontossággal bír a bibliai háttér. Így megtapasztalhatta a kisgyerek a nagycsütörtöki együvé tartozást, a nagypénteki rituális ,,tisztálkodás”, a nagyszombati feltámadás hangulatának érzésvilágát. Ez a mi kultúránk, ezeket kell élményszerűvé varázsoljuk a kisgyerek számára. A program főtámogatói a budapesti Hagyományok Háza és a Borudvar. (Bakó-Fazakas Zsuzsa)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.