Felhívás!

Családi gondok és megoldások

Családi gondok és megoldások Életmód

A Csíkszeredában született Bedő Imrének igen tevékeny az életútja: könyvek írása, népszerű előadások tartása határon innen és túl,  rutinos vállalatvezetés, szervezeti és motivációs tréningek tartása, több egyesület és alapítvány elindítója és működtetője, a Férfiak Klubja megalapítója. Nemesi család leszármazottjaként az emberi értékek megőrzése és gyarapítása személyes missziójává alakult mind szakmai, mind magánéleti téren.

 

Bedő Imre a tőle megszokott egyenes módon kezdte Kézdivásárhelyen megtartott, legutóbbi előadását a régi nemzedékeket téve felelőssé a mai elkényelmesedett világért, akik imájukban kérték, hogy gyermekeiknek könnyebb legyen, hát megadatott: beköszöntött az úgynevezett könnyű élet. A rengeteg pszichoszomatikus betegség, depresszió, szétesett család, a kilátástalanság azonban csak azt tudja alátámasztani, hogy az élet nem, hogy jobb lett, de romlott a minősége. A Férfienergia könyv szerzője közgazdászként arra keresi a választ, hogy az „alapfrusztrációk”, mint például az időcsapda, a függetlenedés, az iparosodás stb. hogyan rombolják az ember életét, illetve hogyan tudjuk mi magunk jobbá, élhetővé, emberibbé tenni a mindennapjainkat azáltal, hogy felismerjük a káros tényezőket, és tudatosan teszünk ellenük.

Mert soha nem késő egyensúlyba kerülni – figyelmeztet a szerző, nem győzve hangsúlyozni, hogy a naponta 3–4 órányi, családra szentelt idő az, ami legfőképpen értelmessé tudjuk tenni életünket. A megkeresett pénznek a boldogságunkat, egészségünket, egyéni és közös boldogulásunkat kellene szolgálnia – ez különleges fontossággal bír. A gazdasági rendszer emberromboló kényszerei, az iparosodás megosztja a családokat, átitatja az embereket a félelem, a kilátástalanság, a céltalanság. Felül kell kerekednünk ezeken a félelmeken, aminek legbiztosabb támpontja a család, illetve a közösen eltöltött „énidő”.

Bár a média folyamatosan a nemek függetlenedésének paradigmáját erőlteti, Bedő rámutatott, hogy mennyire függ a házasságban a nő a férfitól, és fordítva is. A családfő szerepét illetően is eligazítást nyerhettek a hallgatók, amely óhatatlanul hozzájárul a család kiegyensúlyozott működéséhez. Hangsúlyozta: nincsenek külön férfi, meg női munkák, ezeken felül kell emelkednünk, de jónak tartja, ha vannak felelősségterületek a családban. A pároknak tudatosan kell menedzselniük magukat, közös örömforrásokat keresve úgy, hogy a boldogságkeresés befelé, a személy és család felé mutassa az irányt, ne a külsőségekre essen a hangsúly.

Míg régen a vallási, anyagi, kulturális, társadalmi kényszer összetartotta a családokat, a közösségeket, ma semmilyen kényszer nincs úgymond, aminek meg kellene felelni. Ennek következtében az emberek többségénél nem tud, vagy igen csekély mértékben tud kialakulni a felelősségérzet. Ezért is nehéz párválasztási döntéseket hozni, szövetségest keresni, stabil családi életet élni. Ezek helyét betölti a ,,terméketlen elméleti okoskodás’’, amely helyet cserélt azzal, amit a józan ész működtetett.

Mindezek ellenére, a bennünket és jövőnket romboló tartalmakat fel lehet ismerni, és tudatos döntéseket kell hoznunk annak érdekében, hogy az elődeink által minden bizonnyal nem tökéletes, de működőképesre épített világot a jövő nemzedékének átmentsük, hangsúlyozta a neves közgazdász.

Hodor Enikő

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.