Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az ország egy részében kánikula, több régióban viharos időjárás várható

Az ország egy részében kánikula, több régióban viharos időjárás várható Életmód

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken egy sor sárga és narancssárga jelzésű figyelmeztetést adott ki kánikula, valamint fokozott légköri instabilitás miatt.

Hirdetés
Hirdetés

A pénteki nap folyamán másodfokú (narancssárga) riasztás van érvényben Krassó-Szörény, Temes és Arad megye alacsonyan fekvő vidékein: kánikula várható, a hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet. A nappali csúcshőmérsékletek elérhetik a 39-39 fokot, elszigetelten akár a 40 Celsius-fokot is, és az éjszakai levegő sem hűl le 20-23 fok alá.

Az ország 25 megyéjében (az ország déli és nyugati régióiban, Erdély nyugati részében, Máramarosban, Moldva déli részében és Dobrudzsában) és Bukarestben elsőfokú (sárga jelzésű) kánikulariasztás érvényes pénteken és szombaton. A hőérzet-index meghaladja a kritikus 80 egységet, a nappali csúcshőmérsékletek 33 és 37 fok között alakulnak, az éjszakai levegő nem hűl le 18-21 fok alá.

A következő megyékben érvényes a riasztás: Fehér, Argeş, Bihar, Brăila, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Mehedinţi, Máramaros, Olt, Prahova, Szilágy, Szatmár, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, illetve Bukarest.

Az ország délkeleti részében a hőérzet-index az elkövetkező időszakban is magas marad.

A meteorológusok szerint ugyanakkor szombat déltől hétfő 10 óráig elsőfokú riasztás lesz érvényben fokozott légköri instabilitás és bő cspadék miatt az ország 21 megyéjében. Először a Bánságban, Olteniában és a hegyvidéken jelentkeznek ezek a jelenségek, majd kiterjednek az ország teljes nyugati felére. Heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40, helyenként az 50-70 litert négyzetméterenként.

A következő megyék érintettek: Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs, Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Olt, Szeben, Szilágy, Szatmár, Temes, Teleorman és Vâlcea.

Az ország legnyugatibb régióiban hasonló jelenségekre helyenként már a péntekről szombatra virradó éjszaka is számítani lehet – figyelmeztet még az ANM.

Elsőfokú árvízkészültség van érvényben több erdélyi folyószakaszon

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyószakaszra.

A hidrológusok szerint hétfő délutánig villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), valamint a Maros (Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye).

Az előrejelzések szerint árvizek alakulhatnak ki továbbá az Ó-Béga (Temes és Arad megye), a Temes (Krassó-Szörény és Temes megye), a Karas, a Néra (Krassó-Szörény megye), a Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), a Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), a Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye) és az Olt (Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj és Olt megye) vízgyűjtő medencéjében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.