Felhívás!

A mellrák elleni küzdelem hónapja

A mellrák elleni küzdelem hónapja Életmód

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, amikor elsősorban a megelőzésre fordítják a figyelmet. A nők körében a mellrák a leggyakoribb, rosszindulatú daganatos betegség, szűrővizsgálattal viszont korai stádiumban felfedezhető és gyógyítható. Az érintettek támogatására csoport is alakult Háromszéken.

A betegség szempontjából Romániában, de Székelyföldön is külön gondot jelent, hogy a rákszűrésnek nincs gyakorlata, a nők akkor fordulnak orvoshoz, amikor nagyon sok esetben már a betegség előrehaladott stádiumában vannak. A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint, a betegség egyes stádiumban 90%-ban, kettes stádiumban 70%-ban, hármas stádiumban 50%-ban gyógyítható, de előrehaladott állapotban már nem. Ezért javasolják a nőknek a mell rendszeres, havi vizsgálatát kézzel, a mammográfiai vizsgálatot pedig szintén rendszeresen kell végeztetni.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint, Romániában évente 7000 új megbetegedést regisztrálnak, a betegség kialakulásának kockázata pedig a korral nő. Ez azt jelenti, hogy a 30–40 év közötti nők esetében 250-ből egy betegszik meg, míg a 40–50 év közöttiek esetében 70 nőből egy. A legtöbb daganatos megbetegedést – 80 százalékot – már előrehaladott állapotban fedezik fel, ami azt jelenti, hogy emelkedik a gyógyíthatatalan betegek száma. A közegészségügy adatai szerint, Kovászna megyében az elmúlt öt évben 290 új esetet diagnosztizáltak, ebből tavaly 67 nő esetében fedezték fel a betegséget – tájékoztatott Lázár Dia, a közegészségügy egészségnevelési osztályának a munkatársa.

A megbetegedett nők és a hozzátartozóik számára öt évvel ezelőtt támogatócsoport alakult Háromszéken Együtt a mell egészségéért néven, melynek alapítója Incze Zita, aki szintén érintett volt a betegségben. Mint mondta, a csoportot azzal a szándékkal hozta létre, hogy segítsen minden érintettnek könnyebben elfogadni a betegséget, feldolgozni a történteket és megerősíteni őket lelkileg. A találkozók Sepsiszentgyörgyön és Baróton zajlanak, bárki kapcsolódhat az eseményhez, ahol különböző szakemberek is tanácsokat adnak. Hívtak már meg pszichológust, gyógytornászt, mentálhigiénés szakembert, de természetgyógyászt és családorvost is.

Incze Zita szerint, aki megbetegszik, kétféleképpen reagálhat: elfogadja a segítséget, vagy nem akar beszélni a betegségéről, magába zárkózik. A csoport azonban egyre inkább bővül, beteg, gyógyult és egészséges személyekkel, ami azt jelenti, nagy az érdeklődés a téma iránt a nők körében. A csoportvezető maga is túlélte a mellrákot és azt javasolja mindenkinek, hogy járjon rendszeres szűrővizsgálatra, hiszen ezáltal gyorsan felfedezhető és kezelhető a betegség. Azt is elmondta, saját életében jelentősebb változás nem történt a betegség után, hiszen azelőtt is csak bioélelmiszereket fogyasztott, viszont hitben és empátiában megerősödött.

– Meg kell tanulni elfogadni a helyzetet, mindig egy jól meghatározott célt kell kitűzni, ami segít a pozitív gondolkodásban és ennek érdekében ki kell zárni a rossz gondolatokat. A célra kell összpontosítani, mert a negatív gondolkodás csak ront az állapoton. Bátorság, kitartás és hit – ez kell legyen mindenki tarsolyában – mondta Incze Zita.

Az orvosok egyébként felhívják a figyelmet: nagyon fontos az önvizsgálat, és a fiatal lányoknak is meg kell tanítani, hogyan vizsgálják meg magukat, és amennyiben elváltozást észlelnek, keressenek fel a szakembert. Ugyanakkor, legalább ennyire fontos az időszakos orvosi vizsgálat is, hiszen minél előbb fedezik fel a daganatot, annál gyorsabban kezelhető.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.