Hirdetés
Hirdetés

Nem állt le a klub tevékenysége, csak átalakul

Nem állt le a klub tevékenysége, csak átalakul Életmód

Tizedik éve indult Sepsiszentgyörgyön a Selye János Pszichoklub, mely azóta több változáson is átment, de a lényege ugyanaz: támogatni, tanítani azokat, akik ezt igénylik. Október végén pszicho-expoval jelentkezik a klubvezető, Dulányi Szidónia.

Hirdetés
Hirdetés

Nagyon sok az elmúlt kilenc év – összegezte az elmúlt éveket Dulányi Szidónia pszichológus, a klub vezetője, aki szerint bár sokan kicserélődtek a tagok közül, az érdeklődés nem lankadt. Az első klub témája a konfliktusok voltak, ami jól oldotta a feszültséget – magyarázta a szakember, de a későbbiekben sokféle témát érintettek: szó volt a szülő–gyermek-kapcsolatról, párkapcsolati témákról, munkahelyi sikerről vagy sikertelenségről is.

– Emlékszem, hogy az első előadás a konfliktusokról szólt és számomra nagy lépés volt kiállni és beszélni több ember előtt, valaki rám is szólt, hogy hangosabban beszéljek. Ez azóta megváltozott, sokkal hangosabb mosolyú lettem és sokat változtam én is a klub által – mondta Dulányi Szidónia.

Az is merészséggel járt, hogy a klubtagok eljárjanak az előadásokra, beszélgetésekre, mert mintegy 10 évvel ezelőtt ez szokatlan volt Sepsiszentgyörgyön. Az első találkozón mindössze öten voltak, később ez a szám több százra is gyarapodott egy-egy előadás, vagy workshop során, ami annak köszönhető, hogy érdekes előadások és nyitott kérdezz-felelek témák merültek fel. Ugyanakkor – az elején – a szakmabeliek távolmaradtak, kritikusan szemlélték a klub működését, de végül elfogadták annak létjogosultságát – magyarázta Dulányi Szidónia. Amikor szervezni kezdték a Pszichoaktív Műhelyt, már számos szakember csatlakozott a kezdeményezéshez, így neves szakmabeliek tartottak tréninget, előadást Sepsiszentgyörgyön, a résztvevők pedig könnyedén elengedték időkorlátaikat és nem csak. Dulányi Szidónia szerint, teljesen átlagos nemzet vagyunk, annak ellenére, hogy esetleg több bennünk a szomorúság, mint mondjuk a spanyolokban, de pont ettől színes a világ. A pszichoklubban sem a nehézségekről beszéltek legtöbbször, hanem vidáman közelítették meg a témaköröket, gondokat, problémákat és ezáltal sok ember életminőségén javítottak.

A jövőben folytatnák a klub tevékenységét, de megújult formában, így kerül sor október 26-án a Pszicho-Alter Expo eseményre, melynek célja úgymond kiállítani azokat a szakembereket, melyekre a legtöbb családnak, szülőnek, fiatalnak szüksége van, de nem tudják hol érhetik el őket. A rendezvényen találkozni lehet logopédussal, pszichológussal, klinikai pszichológussal, alternatív gyógymódokkal, de jógamesterekkel is.

– Tapasztalataim szerint, sokan keresnek a közösségi médiában szakembert, de nem mindig találnak. Ezért gondoltam, hogy egy úgynevezett kiállításon találkozhat a kereslet és a kínálat. A szülők, fiatalok olyan szakemberekkel vehetik fel a kapcsolatot, akikre szükségük van, első kézből kaphatnak információkat vagy akár időpontot is – mondta a szervező. Az első alkalommal szervezett Pszicho-Alter Exponak a Kónya Ádám Művelődési Ház ad otthont, október 26-án, a belépés ingyenes, sőt gyerekmegőrző sarkot is kialakítanak majd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük