Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Támogatásra szorulnak a Kovászna megyei családorvosok

Támogatásra szorulnak a Kovászna megyei családorvosok Kovászna megye

Feltehetően ismét csökkenteni fogják a családorvosok betegek után fizetendő fejpénz értékét, ezért Kovászna megye önkormányzata a bukaresti döntéshozókhoz fordul az ügyben. Arra kérik a kormányt, hogy a háziorvosoknak és a járóbeteg-rendelőknek fizetett díjakat tartsák a jelenlegi szinten június 30-a után is, amikor lejárnak az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CNAS) kötött keretszerződésekhez kapcsolódó megállapodások.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna megyei tanács múlt heti ülésén felvetődött problémára Para János orvos és tanácsos mutatott rá. „Nincsenek nagy követeléseink: azt akarjuk, hogy legalább a tavaly megemelt, eldöntött pontok értéke maradjon a jelenlegi, különben a háziorvosi ellátás szétesik” – fogalmazott a szakember. Emlékeztetett, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztárral kötött szerződés június végével zárul, az új keretszerződéssel pedig vélhetően ismét körülbelül 30 százalékos csökkenést akarnak bevezetni. Az újabb intézkedés bevezetésének eshetőségére Sereș Lucia, a Kovászna Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke hívta fel a figyelmet.

 A CNAS április elsejei bejelentése szerint ugyanis a költségvetés csak szeptemberig lesz elegendő, és mivel az utolsó negyedévre nincs pénz, ezért költségcsökkentésre van szükség, ennek fényében pedig az egészségügyi dolgozók hatékonyságát is ellenőrzés alá vonják.

Fogyóban a családorvosok

Para János felidézte, hogy súlyos nehézségekkel küzd az alapellátás, a szakemberek pedig lassan teljesen elfogynak. Kovászna megyét tekintve elmondta, hogy Málnáson, Bikfalván, Maksán, Dálnokon és Nagyborosnyón sincs már családorvos, holott egykor ezekben a községekben is elérhető volt a szolgáltatás a lakosság számára. Ugyanakkor azokon a településeken, ahol a lakók száma a többezres lélekszámot is elérheti – például Zágon, több mint ötezer lakossal – egyetlen szakemberre kell szorítkozzon.

„Orvosként is fel kell tennem a kérdést, hogy 10 év múlva lesz-e háziorvosom vagy sem, mert a fiatalok nem érdeklődnek a szakma iránt” – mondta Para János megyei tanácsos. Az utánpótlást tehát egyre nehezebben lehet bevonzani a szakmába, amelyet a kiöregedés veszélyeztet. Mint mondta, a háziorvosok legkevesebb fele 65 év feletti, és vannak, akik 70-75 évesen is praktizálnak. Az orvos szerint a városokban még egyelőre nem érzékelhető, de a falvakban egyre növekszik a probléma, amellyel előbb-utóbb szembe kell nézni.  

Politikai támogatást igényelnek

Tamás Sándor elnök a Kovászna megyei tanács száz százalékos támogatásáról biztosította a családorvosokat. Az ülésen elhangzott kérés kapcsán a megyevezető elmondta: mindent megtesznek, hogy a politikai képviselőkön keresztül hatást gyakoroljanak a kormányra, és ugyanezt kérik az önkormányzati testületet alkotó más pártoktól is. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy Kovászna Megye Tanácsa is hivatalos levelet címez a döntéshozókhoz, amennyiben a tanácsot alkotó frakciók is beleegyeznek. Az értekezés végén a Nemzeti Liberális Párt képviselője, Olimpiu Floroian is jelezte támogatási szándékát.

Januárban országos szintű kétségbeesést okozott az egészségügyi minisztérium terve, amellyel februártól csökkentették volna az egészségügyi alapellátó-rendszer rendelőinek állami finanszírozását. Mindezt ideiglenes megoldással orvosolták, így a januárban meghozott döntés értelmében június 30-ig érvényben maradnak a 2023 utolsó negyedévében megszabott pontértékek, egyelőre azonban nem tudni, milyen sors vár a háziorvosi rendelőkre a keretszerződés lejárta után.

Képünk illusztráció.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 14., 21:54
    ÉRTÉKELÉS: 16

    Havi 20-30000 lej nettó nyereséget könyvel el sok családorvos! Sokan közülük a politikában is könyèkig vannak így elérhető a vagyonnyilatkozatuk! Mindenki nem a rokonokkal takarózik mind Tanács úr!!!

  • User
    Dátum: 2024. április 14., 23:12
    ÉRTÉKELÉS: 33

    Hamár ennyire kiáll a politika deklaratív szinten, akkor gyakorlatban intézkedjenek, hogy a politikusok állami fizetéseik feleződjenek, negyeződjenek, … hogy ez az élősködő kategória által kreált (meglovasított) közpénz hiány pótolva legyen. Tamás Sándor mondjon le a fizetése feléről és utaltassa át a kovászna megyei családorvosoknak. A fizetése feléből simmán lehet pótolni az orvosok kieséseit, mert van akkora. Várjuk erről a Facebook beszámolót!

  • User
    Dátum: 2024. április 15., 9:34
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Fel kell szamolni a csaladorvosi rendeloket , ugyis csak irnoki szinten zsebelik a munkas emberek utan a penzt, meguntam hogy a fizetesem egy resze az egeszsegugyi alapba megy es amikor bekerulok a korhazba a pelenkat is be kell vigyem mert nincsen, holott egy eleten at a fizetesem egy resze az egeszsegugyi alapba landolt !!!

  • User
    Dátum: 2024. április 15., 21:24
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Én nem busulom a csaladorvosokat,és egy orvost se!!!De az asszisztenseket annál inkább!Ők viszik a munka oroszlánrészét,nincsenek megfizetve,a tulorakert nem kapnak egy lejt se,csak szabadnapot.Az orvosok kénye kedvükre ugraltatjak őket, 12 órában. A sok papirmunkarol nem is beszélve!!

  • User
    Dátum: 2024. április 16., 6:26
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Olyan is van aki havi 80 ezer lejt keres.Dr Para havi 60 ezret kap és még panaszkodik, félrevezette Tamás Sándort. Nagyon sok fiatal család orvos van ,A pénzéhesek át nem adják a prakszist. Nem félnek az Istentől?