Tavaly a sepsiszentgyörgyi Zöldi Lara koncertjén szórakozhattak a gyerekek

Mátyás királyt idézik meg a SIC Feszt Családi napján Sugásfürdőn, augusztus 11-én, szombaton 10–18 óra között. A szervezők idén is tartalmas programokkal várják a kicsiket és nagyokat.

Ebben az évben a rendezvény Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója előtt tiszteleg, ennek keretében 40 foglalkozás várja a háromszéki családokat, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak a magyar történelemről, a hagyományos foglalkozások által kalandozhatnak az igazságos világában.
– Az esemény célja ebben az évben is a család mint kötelék népszerűsítése, valamint minőségi idő eltöltése családias légkörben a szülők és gyerekek számára szánt színes, változatos, kreatív tanulással és szórakozással egybekötött programokkal – mondta el Grüman Éva főszervező. – Rendszeresen egy központi téma köré szervezzük a programokat, sok érdekes meglepetéssel, amelyre idén Mátyás király és történetei kiváló választásnak bizonyulnak, hiszen ezek által egy kisebb meseországot varázsolunk a gyerekeknek, akik a különböző próbatételek, foglalkozások révén „lovagi erényeket” gyűjthetnek. Ajánlott a teljes rendezvény alatti részvétel, ugyanis a legtöbb erény birtokosai a lovagi torna végén egy lovaggá ütési ceremónián vehetnek részt, amelyet zenés mulatsággal zárunk. Ezen kívül minden gyerek elkészítheti a saját pajzsát, amelyre gyűjti a jutalompontjait.

A családi nap programja:
10.00 #ihajcsuhaj futás a SIC Fesztre. Indulás Sepsiszentgyörgy központjából
10.00 Családi nap megnyitó (Családi nap színpad)
10.15 Hunyadi-akadémia: Mátyás-kiállítás megnyitó (Előadósátor)
10.30 Mese Csavar-Mátis Katalinnal (Családi nap színpad)
11.00 Mesesátor Csavar-Mátis Katalinnal
11.00 – 18.00 Lovagi torna és erények gyűjtése (Családi nap udvar)
11.00 – 18.00 Pónilovaglás (Családi nap udvar)
11.00 Tarczali Mária gyermekgyógyász tanácsai (Előadósátor). Beszélgetőtárs: Grüman Éva főszervező
11.45 Népmese és népdal: Földes Levente, Gondos Noémi (Családi nap színpad)
12.00–14.00 Reneszánsz kori interaktív foglalkozások: íjászat, hajítófegyverek, dárda, korabeli frizura készítése, táncok (Családi nap udvar)
13.00 Nem magánügy! – a családon belüli erőszakról (Előadósátor): Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Bálint Olga, a Szentkereszty Stefanie Egyesület vezetője és Dobolyi Tünde ügyvéd, beszélgetőtársuk: Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke
13.00 Halvirág Bábszínház: Világszép nádszál (Családi nap színpad)
15.00 Nőként, orvosként, önkéntesként, politikusként a világban (Előadósátor): dr. Turóczi Ildikó önkéntes orvos, Benkő Erika parlamenti képviselő, beszélgetőtársuk Gáspár Csilla, az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének tagja
15.00 Tombolahúzás (Családi nap színpad)
15.30–17.00 Mátyás korabeli harci bemutató – fegyverek forgatása, kardtechnikák bemutatása párban, lándzsás hadrend, párviadal, hajító fegyverek, íjászat – és lovaggá ütés (Családi nap udvar)
17.00 Mátyás-korabeli táncok: interaktív bemutató és táncház (Családi nap színpad)
A Családi napra szóló jegy a 12 év alatti gyerekeknek ingyenes, a családi jegy egy felnőtt és egy gyerek részére 10 lej, két felnőtt és két gyerek számára pedig 20 lej. A jegyek a helyszínen vásárolhatók meg.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön: 16.00 Mission Impossible – Utóhatás (am. akciófilm, kalandfilm, thriller, 147 p. ); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Sodródás (am. akciófilm, kalandfilm, dráma, 99 p.); 18.45 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 20.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, m. sz., 113 p.); 20.45 Meg – […]

Két hónap múlva adásban

Tegnap a kézdialmási Avas-tető alatt a Csemetekert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen második alkalommal szerveztek hagyományőrző kalákát. Az eseményen a Duna Televízió stábja is jelen volt, filmet készítve a kaszálásról.

Édes ízek fesztiválja

Idén szeptember 7–9. között zajlik a II. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgyön. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján kiderült, legalább húsz csapat benevezésére számítanak, megsütik Székelyföld kürtőskalácsát, és partnerséget kötnek a budapesti Kürtőskalácsfesztivált szervező Vitéz Kürtős csapatával.

Holtverseny az élen

Holtversenyben két alkotó végzett az élen a Pro Press Egyesület által meghirdetett fotópályázaton, amelyre Székelyföld természeti kincseit, páratlan kulturális örökségét, (nép)hagyományainak gazdagságát ábrázolni hivatott fényképfelvételekkel lehetett jelentkezni. Ezért az első hely tétjét megemeltük. A tét megemelése azzal jár, hogy mindketten részt vehetnek a Csernátonban szeptember 1–9. között zajló IKA alkotótáborban, a második helyért járó 500 […]

Színes napok

Vakációs hangulatban, de tartalmasan telik a nyár a kézdivásárhelyi Helen Doron Nyelviskolában. A július és augusztus folyamán zajlott táborok során a gyerekeket játszva tanulás és sok élmény várta.

Röviden

ZÁSZLÓAVATÁS Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján ünnepet ül Sárfalva és Szászfalu népe: egyrészt Szent István királyunk ezen a napon hunyt el, és ezen a napon ajánlotta országát Szűz Mária pártfogásába – így egyházi ünnepet tartanak, ünnepi szentmise lesz a Sárfalva és Szászfalu között levő nagytemplomban, tájékoztatott Bartos Károly plébános. A szentmise előtt, fél 12-kor a sárfalvi […]

Egymáshoz közelebb

Az Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen augusztus 4–8. között szervezte meg az interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából és Sepsiszentgyörgyről.

A közös munka fontossága

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.

A nemzet levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár, amint a neve is jelzi, a nemzet egészének kulturális örökségét gyűjti össze, őrzi, óvja, rendszerezi és biztosítja ennek tudományos, illetve magáncélú kutatását. Közművelődési programjai által pedig fel szeretné kelteni az igényt történelmünk és elődeink tapasztalatainak a megismerése iránt – hangzott el a Bethlen Gábor-sátorban dr. Germuska Pál főosztályvezető által irányított beszélgetésen az idei Tusványoson.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI * Kedden: 16.30 Barátom, Róbert Gida (am. animációs családi film, 110 p.); 16.30 A fa alatt (izl.–fr. fekete komédia, 89 p.); 18.30 Une vie violente (fr. dráma, 107 p.); 18.45 Meg – Az őscápa (am. akciófilm, horror, ); 20.45 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am. zenés vígjáték, magy. szink., 113 p.); 21.00 Mission […]

Szép emlékekkel távozott

Tíz év szolgálat után új helyen folytatja papi hivatását Opra István korábbi szentkatolnai plébános, akinek a nevéhez több, a községben megtartott egyházi rendezvény is köthető.

Határvadászok Emlékútja

Ma a 32-es Határvadászok Emlékútja elnevezésű emlékkörút keretében Mező Ferenc-emléktúrát tartanak, találkozó 9.30-kor a katrosai csárdánál.

Nem volt könnyű az élet

Családias hangulatú, hegedűjátékkal és nótaszóval fűszerezett író-olvasó találkozónak adott otthont csütörtök este az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadóterme. A szépszámú érdeklődők megismerkedhettek Préda Barna második, Azok az évegcsűri legények címet viselő, frissen megjelent könyvével, melyet elsőként a nagyközségben mutattak be.

Az 5. SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem programja

Péntek, augusztus 10. 10.00–11.00 Megnyitó (előadósátor) • Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke • Oltean Csongor MIÉRT-elnök • Kelemen Szilárd Péter HÁRIT-elnök • Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője • Márton Árpád parlamenti képviselő 11.00–12.00 Ismerd meg Háromszéket kvíz (előadósátor) • Jánó Szabolcs, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője • Fazakas-Csoma Szidónia, a Kovászna […]

Ajánló

FALUNAP Vasárnap Bereckben falunapot tartanak. Az esemény 10.30-kor ünnepi szentmisével kezdődik, Dimény Zoltán polgármester megnyitóbeszéde 12.30-kor hangzik el, amit a berecki Comenius-iskola műsora követ. Délután 16 órától Syntia, utána Angie, Maria Olteanu és Varga Kinga lép színpadra. Este fél kilenctől a Role koncertezik, majd a népünnepély 22.30-kor tűzijátékkal ér véget. TRABANTTALÁLKOZÓ Hétvégén a DRE Racing […]