Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A szabadságharcról tanultak

Augusztus 3–7. között honismereti tábor zajlott a berecki Gábor Áron-komplexumban a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület kézdiszéki csapatának szervezésében. A 6–8. osztályos diákok számára szervezett táborban a résztvevők az 1848–49-es szabadságharc eseményeivel ismerkedhettek meg.

A rendezvény házigazdája a Székely Virtus kézdiszéki 11. huszár és 15. gyalogos csapata volt, élükön Pál Olivér huszárhadnaggyal és Lukács Botond hadnaggyal. A táborban 31 kézdivásárhelyi és felsőháromszéki fiatal vett részt, akiknek többsége eddig nem volt tagja hagyományőrző csapatnak. Továbbá jelen voltak a Málnásfürdői 85. Honvéd zászlóalj katonái Sala Zsolt főhadnagy és Keresztes Attila hadnagy vezetésével, illetve hagyományőrzők a Gál Sándor huszárezred részéről és a 34. Davidovich Sorgyalogezred részéről.
„A rendezvény azzal a céllal jött létre, hogy megmutassuk a fiatalságnak az őseink értékeit, ezek közül kiemelten az 1848–49-es szabadságharcot” – tudtuk meg Pál Olivér hagyományőrző huszárhadnagytól, az esemény szervezőjétől.
A tábor fő előadója dr. Vass László hagyományőrző huszárezredes, a Szegedi 3. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület parancsnoka volt, mellette Tóth Bence és Tóth Zoltán hagyományőrzők tartottak előadást a résztvevőknek a 1848–49-es hadnemek ruházatáról, a szegedi 3. honvédzászlóalj dicső győzelmeiről, illetve bemutatták a forradalom és szabadságharc eseményeit térképen is. A négynapos rendezvény vetélkedővel zárult, a négy legjobb táborozót értékes díjakkal jutalmazták, és egy különdíjat is kiosztottak a legügyesebb résztvevőnek.
A tábor a Gábor Áron-emlékház, Bereck önkormányzata, Kézdivásárhely önkormányzata, a Bertis üzletlánc és a Diószegi Pékség támogatásával jött létre.

Farkas Áron

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük