Szonda Szabolcs könyvtárigazgató jelenlétében Gróh Gáspár főszerkesztő (középen) és Király Béla szerkesztő bemutatja a Magyar Szemle folyóiratot

Többek között nemzeti konzervativizmusról és liberalizmusról, ennek két kiemelkedő képviselőjéről, valamint Szabó Dezső író, kritikus, publicista tanárról is szó esett az egyfajta szellemi műhelynek is tekinthető budapesti Magyar Szemle folyóiratot bemutató találkozón. Az eseményt a Háromszéki TÉT-estek sorozat keretében szervezték meg szerdán este a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Elsőként dr. Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, esszé- és közíró, a Magyar Szemle főszerkesztője emelkedett szóra. Tartalmas és szerteágazó ismertetőjéből egyebek mellett megtudhattuk, hogy az 1927-től 1944-ig megjelenő folyóirat kifejezetten Antal József (1932 – 1993) könyvtáros, muzeológus, miniszterelnök szándékának, akaratának, gondolkodásmódjának a jegyében indult újra 1992-ben. Célkitűzése az 1927-es alapításkor és 1992-es újraalapításkor egyaránt a nemzeti függetlenség elérése, megőrzése és kiszélesítése volt. Ennek érdekében pedig, amint azt a címe is kifejezi, egy olyan kitekintést, körbenézést igyekezett és igyekszik megvalósítani, ami összefügg a magyarság útkeresésével, gondolkodásával, számba veszi a sorskérdéseit, és megoldásokat próbál keresni rájuk.
Így az sem véletlen, hogy két olyan személyiség is bábáskodott körülötte, akiknek a magyar társadalom és nemzettudat újjáépítése, valamint megújítása szívügye volt, és tevékenységében döntő szerepet játszott. Az egyikük Bethlen István (1874–1946) jogász, politikus, Magyarország egykori miniszterelnöke, a másik a már említett Antal József. Az írásaikból pedig az is nyilvánvalóvá válik, hogy mindkettő ragyogó elmével rendelkezett, ami kiemelte őket a kérészéletű politikusok sorából, és igazi államférfivá tette. Elveik a 19. században gyökerező nemes konzervativizmuson és a klasszikus, vagyis nemzeti értékekre nyitott liberalizmuson alapultak. Így ezekből fakadt gondolkodásmódjuk is, amely központjában a szabadságjogok tiszteletben tartásának igyekezete mellett a törvényesség megőrzése állt. Mindez ráadásul egy olyan keresztény világnézettel párosult, ami nem engedte, hogy a szabadság gondolata túllendüljön az értékek védelmén, valamint kiteljesítésén, és szabadosságba átcsapva értékellenessé váljon.
Az elhangzottakat Király Béla közíró, politológus, filozófus, történész, a Magyar Szemle szerkesztője, volt sepsiszentgyörgyi tanár egészítette ki. Ennek során rámutatott, hogy a kéthavonta megjelenő folyóirat igényes tanulmányok, esszék, szemlék, interjúk és régi dokumentumok megjelentetésével igyekszik átfogó képet nyújtani a közösségi, valamint egyéni sorsunkat befolyásoló és meghatározó tényezőkről, illetve erőkről. Megjelenését pedig nem a kereskedelmi haszon, hanem a stratégiai és nemzetben való gondolkodás elősegítése és támogatása, az elit igazság hű és pontos tájékoztatása indokolja. Éppen ezért nem eladásokból, hanem különböző intézmények és magánszemélyek támogatásából tartja fenn magát. Arculatát hagyomány és korszerűség, valamint a magyar szellemi élet folyamatosságának és határokon túllépő egységének gondolata, az értékek újjáteremtésének szándéka, a nemzeti újrakezdés szellemisége alakítja.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]

A zene falakat bont

A zenei tehetséget egyformán osztották el – mondta meggyőződéssel Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen a United by Music Románia alapítvány létrehozását jelentette be. – Közelebb kell hozni egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők nagyon elkülönült világát, a zene az a nyelv, amelyet mindenki ért.

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó zsúfolásig telt díszterme hármas esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének bemutatója mellett hadiárva-találkozót és fotókiállítást rendeztek.

Röviden

FILM Október 14-én 19 órakor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében levetítik az Egy és egy fél herceg című filmet. Ezt követően közönségtalálkozó Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében. Moderátor: Anna Popa. SZACSVAY AKADÉMIA Október 14-én 18 órától, a Szacsvay Akadémia előadássorozat keretében Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ marosvásárhelyi szenátora A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel […]

5. Bienállé

>> Október 12-én 17 órától Kamil Kocurek, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa Játékok küzdőtere című egyéni kiállításának megnyitója a MAGMAtemp-ben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre u. 9.), 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. >> Október 13-án 18 órától díjátadó gálaműsor és a Luiza […]

Szüreti bál

A Szent Mihály Színjátszócsoport és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szüreti bált szervez a felsőlemhényi kultúrotthonban október 13-án 20 órától. Zenél: Molnár Hunor és Tuzson Loránd. Azt megelőzően, 14 órától szekeres, lovas hívogatásra kerül sor, indulás a felsőlemhényi iskola elől. Támogatók: KISZ, Rotrans. Belépő: 10 lej.

Székelyföldi napok

Október 12., péntek: a Kaptár dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (12.00 nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola, 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, 18.00 kézdiszentkereszti kultúrotthon). A Székely Könyvtár könyvsorozat bemutatója (19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Táncoló Székelyföld – folklórműsor (19.00 Barót, művelődési ház). Rétyi Amatőr Színjátszók előadása (19.00 Sepsiszentkirály, kultúrház). Október 13., szombat: kalákában felépített, népi […]

Túrázás

>> A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület október 13-ára megszervezi a 13. Dénes István-emléktúrát. Célja a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, illetve Homoródalmás község turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezető: Demeter Zoltán. Indulás 9 órakor autóbusszal Barótról, a bányairoda előtti parkolóból a Vargyas-szoros felé vezető aszfaltút végéig, ahonnan gyalogosan jutnak el az Orbán Balázs-barlang bejáratáig. Ott […]

Generációk világa a múzeumban

Szerdán a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitották Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja Generációk világa című, közös kiállítását.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:30 Pelyhes – Kalandra fel!. r. sz., 17:00 A végzet órája, 18:00 Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, 19:00 Johnny English újra lecsap., m. sz., 20:45 Egy kis szívesség, m. sz., 20:45 Lajkó – Cigány az űrben, r. f. SZÍNHÁZ A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja meghívja […]

Könyv a hadiárvákról

Hadiárvasors címmel jelent meg Iochom István kézdivásárhelyi újságíró új könyve. A dokumentkötet visszaemlékezéseket tartalmaz olyan személyek részéről, akik a második világháború során elveszítették valamely hozzátartozójukat.

Kéthetes külföldi turné

Kéthetes külföldi turnén vesz részt az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat, miután magyarországi kistelepüléseken játszott, Budapestre, majd Németországba utazik.