Háromszéken is riadókészültség van
Az országban dúló sertéspestis egyre komolyabb gondokat, gazdasági veszteségeket okoz: háromszéki szakemberek is segédkeznek azon a Tulcea megyei disznófarmon, ahol 44.580 (!) disznót kell levágni, elhamvasztani. Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos érdeklődésünkre tegnap elmondta, mivel a Tulcea megyei gazdaságban a fertőzést igazolták, mindenik állatot le kell vágni, el kell hamvasztani, csak így lehet megfékezni a halálos kórt. Tőle tudtuk meg, hogy Háromszéken naponta minimum tíz gazdaságot ellenőriznek a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság alkalmazottjai, és eddig szerencsére még egyetlen gyanús esetet sem azonosítottak. Ezúton is hangsúlyozta a kórral járó komoly gazdasági gondokat, és az együttműködés, gyors riasztás mellett arra biztatja a disznótartó gazdákat, hogy minél hamarabb fülszámozzák be jószágaikat, hiszen gond esetén csupán a fülszámozott állatokra kaphatnak kártérítést. A szakember kifejtette, számtalan országban (Magyarországon, Ukrajnában, Lengyelországban, Csehországban) alakultak ki fertőzésgócpontok, nem egy kitalált „felfújt ügyről van szó”, reális a veszély. <<

Tehenet mentettek
Tegnap a sepsiszentgyörgyi Árkos utcában egy szennyvízgödörbe zuhant tehenet mentettek ki a megyei tűzoltók. A mentés több mint egy órán át zajlott, a nehéz, körülbelül hétszáz kilogrammos jószágot végül egy árkosi vállalakozó által biztosított erőgéppel sikerült kiemelni a mély gödörből. Az állat túlélte, jól van. <<

Peches vagy szerencsés?
Valószínűleg pechesnek tartja magát az a 45 éves férfi, akit hétfőn éjjel ittas vezetésen ért a rendőrség Kőröspatakon, de az egyenruhások szerint éppen szerencséje volt, hiszen gyakorlatilag megmentették az életét. A férfi lélegzetében 1,47 mg/l alkoholt mutatott ki a szonda, ami a rendőrség szerint olyan fokú részegségre utal, amikor a sofőr már nem ura érzékszerveinek. Utólag az is kiderült, hogy az illetőnek még autóvezetői engedélye sem volt, így bűnügyi eljárást indítottak ellene. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. július 11., 10:57
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ha mar az ital es a sebesseg ismet a tema a rendorok figyelmebe ajanlom a BV-92-ELM kisbuszt,amely MARKOSFALVAN kozlekedik.Ha ezzel a kisbusszal talalkozol mar felsz hogy marade a tukrod,ove az amugy is keskeny ut ,nem huzodik es ugy megy mint egy orult.Ezt mar tobb lakotol hallottam akik jogosan vannak folhaborodva,es a hab a tortan a faradalmas ut kipihenese a barban a kisbusszal egyutt.Ez az ember nez tukorbe egyaltalan?belefer meg a nagyfeje a tukorbe????Mikor ide koltozott evekig nem lehetett latni,ma mint valami foldesur ugy kinotte magat.

Ajánló

Elsüllyedt egy hajó Tanzániában

A Viktória-tavon történt szerencsétlenségben az első hírek 42 ember halálról szólnak, de egyelőre felfüggesztették az áldozatok keresését. Elsüllyedt egy komphajó csütörtökön Tanzániában, a Viktória-tó egyik kikötőjében, a szerencsétlenség következtében legalább 42 ember fulladt vízbe. Kormányzati források szerint a halálos áldozatok végső száma akár a kétszázat is meghaladhatja. A BBC szerint a hajón több mint 400-an […]

Röviden

Tűz Pákéban Szerdáról csütörtökre virradóra egy közel négy órán át tartó tűzoltáson serénykedtek Pákéban a háromszéki tűzoltók. A helyszínen egy istálló (60 négyzetméteren károsult), egy raktárhelyiségnek használt építmény (40 négyzetméteren), illetve egy lakóház tetőszerkezete (60 négyzetméteren) gyulladt ki. Fennállt a veszély, hogy a lángok más épületekre is átterjednek – tájékoztatott Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság […]

Szabad a hajtás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sertéspestis terjedése miatt országos szinten megtiltották a vaddisznó-hajtóvadászatot. Ezt a tilalmat a napokban oldották fel az illetékesek.

Ismét aláírásokat gyűjtenek

Újabb aláírásgyűjtésbe kezdett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melynek révén teret adnának az új embereknek a politikában, de a választási törvényt is megváltoztatnák. Erről számoltak be szerdán az alakulat helyi képviselői.

Most tűzoltó lehetsz!

Növekedett a Kovászna megyei tűzoltóságnál a beavatkozások száma, de a reakcióidejük is hosszabb, számoltak be a romániai tűzoltók napján tartott sajtótájékoztatón az illetékesek.

Novemberre halasztották

Miután az afrikai sertéspestis megjelent a szomszéd megyében, és a hatóságok többfelé mindenféle vásárt, elsősorban állatvásárt betiltottak, elhalasztották a hagyományos kolbászfesztivált is. A szervezők egyelőre abban reménykednek, hogy novemberben megtarthatják a húsparádét.

Elutasítják a védőoltást

Véget sem ért a himlőjárvány, máris elkezdődött egy újabb – mondta dr. Lucia Şereş, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke. A gyerekorvos továbbra is az oltások fontosságát hangsúlyozza.

Levél a képviselőkhöz

Még a neve is elveszhet a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemnek (MOGYE), ha véglegesítik az intézmény összevonását a Petru Maior Egyetemmel – hívják fel a figyelmet a MOGYE szenátusának tagjai. A testület levéllel fordult Borbély Lászlóhoz és más RMDSZ-elöljárókhoz, hogy intézkedjenek, „amíg nem késő”.

Eldőlt az orvosi sorsa?

Az oktatási minisztérium megtörténtnek tekinti a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemnek a MOGYE általi bekebelezését. Ez egy nemrégiben elfogadott kormányhatározatból derül ki. A Maszol információi szerint a két héttel ezelőtti kormányülésen a felsőoktatásért felelős államtitkárság az oktatási minisztérium belső működési szabályzatához kapcsolódó kormányhatározathoz csatolta az akkreditált felőoktatási intézményeket listázó mellékletet, amelyben a Petru Maior Egyetem már […]

Megszűnik a MOGYE?

Nyílt levélben kéri Borbély László miniszterelnöki tanácsos közbenjárását Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) professzora, annak érdekében, hogy az egyetem megmaradjon önálló intézményként és ne olvasszák egybe a Petru Maior Egyetemmel.   A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben a professzor felhívja a figyelmet, hogy tudomása szerint, a tegnapi kormányülésen elfogadták a MOGYE és a […]

Bírságolás következik

Olvasónk jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy központjában olyan vendéglőben járt, ahol a bejárati ajtóra ki volt függesztve, hogy az egység tűzvédelmi engedély nélkül működik. Feltette a kérdést, hogy ez milyen veszélyekkel jár, mi pedig az illetékesektől érdeklődtünk.

Inasokat keresnek

Szeptember 26-án inasoknak szervez állásbörzét a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a Dália utcai képzőközpontban, közölte Kelemen Tibor igazgató a havi munkaügyi sajtótájékoztatón.

Rákkeltő gyomirtó?

Két évvel ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívta a figyelmet arra, hogy a Roundup Gel nevű gyomirtó rákkeltő hatású lehet. Ennek alapanyaga a glifozát, amely egy olyan vegyület, amit – több más néven forgalmazott gyomirtóként – széles körben használnak Romániában és természetesen Háromszéken is. Akkor rákkeltő lehet a pityókánk? – tettük fel a kérdést, azonban a szakemberek szerint nem eszik ilyen forrón a kását.

„Fogadjunk, kibírod 0.3”

A baróti, fogyatékkal élő gyermekek nappali foglalkozását biztosító Laura Ház október 21-én ismét jótékonysági futónapot szervez – immár harmadik alkalommal – a baróti iskola sportpályáján.

Szotyor „megvédte magát”

A Szotyorba tervezett leendő családi otthon a falubeliek rendkívül ellenséges viszonyulása miatt meghiúsult. Ezt rendkívüli győzelemként élik meg azok a hangadók, akik felszólaltak a helyi kultúrotthonban megtartott kedd esti falugyűlésen, amelyen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester és Vass Mária, valamint Szász Katalin, a Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetője és helyettese jelentek meg, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolják. Nem adtak lehetőséget nekik.