Háromszéken is riadókészültség van
Az országban dúló sertéspestis egyre komolyabb gondokat, gazdasági veszteségeket okoz: háromszéki szakemberek is segédkeznek azon a Tulcea megyei disznófarmon, ahol 44.580 (!) disznót kell levágni, elhamvasztani. Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos érdeklődésünkre tegnap elmondta, mivel a Tulcea megyei gazdaságban a fertőzést igazolták, mindenik állatot le kell vágni, el kell hamvasztani, csak így lehet megfékezni a halálos kórt. Tőle tudtuk meg, hogy Háromszéken naponta minimum tíz gazdaságot ellenőriznek a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság alkalmazottjai, és eddig szerencsére még egyetlen gyanús esetet sem azonosítottak. Ezúton is hangsúlyozta a kórral járó komoly gazdasági gondokat, és az együttműködés, gyors riasztás mellett arra biztatja a disznótartó gazdákat, hogy minél hamarabb fülszámozzák be jószágaikat, hiszen gond esetén csupán a fülszámozott állatokra kaphatnak kártérítést. A szakember kifejtette, számtalan országban (Magyarországon, Ukrajnában, Lengyelországban, Csehországban) alakultak ki fertőzésgócpontok, nem egy kitalált „felfújt ügyről van szó”, reális a veszély. <<

Tehenet mentettek
Tegnap a sepsiszentgyörgyi Árkos utcában egy szennyvízgödörbe zuhant tehenet mentettek ki a megyei tűzoltók. A mentés több mint egy órán át zajlott, a nehéz, körülbelül hétszáz kilogrammos jószágot végül egy árkosi vállalakozó által biztosított erőgéppel sikerült kiemelni a mély gödörből. Az állat túlélte, jól van. <<

Peches vagy szerencsés?
Valószínűleg pechesnek tartja magát az a 45 éves férfi, akit hétfőn éjjel ittas vezetésen ért a rendőrség Kőröspatakon, de az egyenruhások szerint éppen szerencséje volt, hiszen gyakorlatilag megmentették az életét. A férfi lélegzetében 1,47 mg/l alkoholt mutatott ki a szonda, ami a rendőrség szerint olyan fokú részegségre utal, amikor a sofőr már nem ura érzékszerveinek. Utólag az is kiderült, hogy az illetőnek még autóvezetői engedélye sem volt, így bűnügyi eljárást indítottak ellene. <

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. július 11., 10:57
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Ha mar az ital es a sebesseg ismet a tema a rendorok figyelmebe ajanlom a BV-92-ELM kisbuszt,amely MARKOSFALVAN kozlekedik.Ha ezzel a kisbusszal talalkozol mar felsz hogy marade a tukrod,ove az amugy is keskeny ut ,nem huzodik es ugy megy mint egy orult.Ezt mar tobb lakotol hallottam akik jogosan vannak folhaborodva,es a hab a tortan a faradalmas ut kipihenese a barban a kisbusszal egyutt.Ez az ember nez tukorbe egyaltalan?belefer meg a nagyfeje a tukorbe????Mikor ide koltozott evekig nem lehetett latni,ma mint valami foldesur ugy kinotte magat.

Ajánló

Kisebbségi nyár

Nyilván kell egy kis lazítás, napon nyújtózkodás még az erdélyi magyarok Bukarestbe delegált parlamenti képviseletének is. Nem lehet az év minden egyes napján – a légkondizott felsőházban vagy az alsóban – teljes nehézfegyverzetben, súlyos mappatömbökkel felvértezve állandó jelleggel a nemzeti megmaradásért küzdeni. Főleg úgy nem, hogy a román kollégáknak is véges a tűrőképességük, na meg […]

Kilenc tetemre akadtak

Múlt héten jelezték a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatalnak, hogy Lisznyópatakon feltehetőleg farkasok támadtak juhokra, és 25 állatot szétmarcangoltak. A helyszínen egyelőre nem igazolódott a lejelentett kár nagysága.

Harc az állásokért

Közzétette az oktatási minisztérium a címzetes és helyettes tanári állásokra kiírt versenyvizsgák előzetes eredményeit. (Viszonylagosan) jól teljesítettek a Kovászna megyei pályázók.

Egyszerű, hatásos lazítás

Nagyon sok ember összefogásával és munkájával, a MOL Romania Közösségért Alapítványának finanszírozásával látványos eredményeket sikerült elérni a szentgyörgyi speciális óvoda és iskola halmozott fogyatékkal élő gyermekeinél. Elindítói lezárták és kiértékelték A zene, ami belőlünk fakad élményterápiás programot.

Röviden

Itt szemétnek helye nincs! Hétfőn a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársai a Rétyi Nyír természetvédelmi területéről több mint 1 köbméter hulladékot szedtek össze, és vittek a Rétyi Polgármesteri Hivatal szeméttárolóiba. A leginkább PET-palackokból álló szemét nagy részét a Feketeügy legutóbbi áradása során hozta és hagyta hátra a gát mentén. << Heti sürgősségek A megyei […]

Árvízi bajok a mezőn

Mintegy 850 hektárnyi területen tett kárt az árvíz, ami sokkal kevesebb, mint amennyire „első ijedtségünkben” számítottunk – mondta el Könczei Csaba. A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője mindent összevetve úgy véli: „aránylag jól megúsztuk” az elmúlt néhány hét erősen csapadékos időszakát.

Egy fehér, egy fekete

Tegnapi lapszámunkban dicsértük meg a kézdivásárhelyi önkormányzatot, hogy figyelve a periférián levő területekre is, kaszálják a város végén levő területeket. Most megrovásban részesítjük őket: a volt IFET területén levő ipari park úgy néz ki, mint a dzsungel, felvette a gyom.

Reneszánsz világ Miklósváron

Hétfőn Reneszánsz kastélynapok vették kezdetüket a miklósvári Kálnoky-kastélynál. A szervezők a rendezvénnyel az idei Mátyás király emlékév előtt tisztelegnek közművelődési, irodalmi és művészeti programokkal, kiállításokkal.

Hitelesítik az aláírásokat

254 871 MSPI – európai kisebbségvédelmi kezdeményezés-aláírást hitelesített a román belügyminisztérium az áprilisban leadott több mint háromszázezerből. A döntéssel bizonyossá vált: meglesz az egy millió aláírás, amit a kezdeményezők a FUEN-nel közösen az Európai Bizottság asztalára letehetnek.

Az erkölcsi győztes

Franciaország 4–2 arányú győzelmével ért véget az Oroszországban lezajlott labdarúgó világbajnokság. Erkölcsi szempontból azonban vitathatatlanul a horvát válogatott kerekedett felül, labdakezelésből, emberi tartásból, szerénységből és küzdeni tudásból egyaránt jelesre vizsgázván. Ugyanakkor a stadionokban jelen lévő, illetve a képernyők előtt szurkoló honfitársaik magatartása azonos volt a játékosokéval, így az elismerés a nemzet egészét illeti. Meggyőződésem szerint […]

Kukaosztás

A Gosp-Com Kft. értesíti a kézdivásárhelyi magánlakások tulajdonosait, hogy július 19-én, csütörtökön 32–50-es Udvarterekben osztják a 120 literes konténereket. Bővebb információ a 0267.361.060-as telefonszámon vagy a cég székhelyén.

Talán a jövő kedvezőbb lesz

Ha erőltetjük, akkor mégiscsak megejthető az összehasonlítás, de eredménye lehangoló. Nem kedvez az időjárás, de még minden megváltozhat – reménykednek a strand üzemeltetői Sepsiszentgyörgyön.

Csiga, poloska károsít

Sok eső esett a napokban, örvendenek a gombászok, kevésbé a kiskerttulajdonosok a sok csigának, mely ilyenkor éli világát. Ráadásul a spanyolcsiga mellett egyéb új és invazív kártevők is megjelentek az utóbbi években a kertekben, ezekről is kérdeztük a szakembert, hathatós segítséget remélve. A Sapientia kertészmérnöki tanszékének tanársegédjét, Szabó Károly-Attilát faggattuk a védekezés, ellentámadás lehetőségeiről.

Röviden

Haladék adóbevallásra Még további két hét áll rendelkezésükre azoknak a természetes személyeknek, akiknek tavaly a munkaszerződésükben szereplő jövedelmük vagy nyugdíjuk mellett egyéb forrásból származó bevételük is volt, hogy leadják az egységes adóbevallási űrlapot. A kormány az egységes adóbevallások leadásának határidejét július 31-ig hosszabbította meg, tudatta közleményben a közpénzügyi igazgatóság. A határidő kitolását azzal indokolják, hogy […]

Sohasem lesz rend?

A sepsiszentgyörgyi fizetéses parkolók esetében egyre ritkábbak a kihágások, ám a járdán parkolás továbbra is fejtörést okoz az egyenruhásoknak: a helyi rendőrség napi rendszerességgel oszt ki bírságokat.