Bálint József (jobbról): Megszüntették egy iskola önállóságát. Aki ezt nem érti, az nem hiteles autonómia-ügyben

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megfellebbezi a Brassói Táblabíróságon az iskolaper néven elhíresült ügyben hozott döntést – jelentette be Bálint József . Az EMNP Kovászna megyei elnöke szerint nem nyugodhatnak bele abba, hogy „önként felszámoljuk magunkat”.

„Röpke két hónap késéssel” kézhez kapták a brassói táblabíróság ítéletének indoklását, amely megállapítja, hogy az önkormányzatnak joga van átalakítani az iskolahálózatot, és ez ügyben a szülők és a szakmai szervezetek véleménye nem perdöntő – ismertette a dokumentum lényegét Bálint József.
– Mi nem is azt vitattuk, hogy az önkormányzat nem dönthet az iskolák számát illetően, hanem azt, hogy a döntést nem előzte meg a törvényben előírt procedúra. Azt követően is meghozhatták volna ezt a döntést, hogy konzultálnak a szülőkkel, a tantestülettel, a tanulók képviselőivel, de nem tették meg – mondja Bálint József.
Az elnök szerint sokat nyomott a latban a tanfelügyelőség álláspontja, amely szerint az iskolának a döntés meghozatalának pillanatában „éppen 299 gyereke volt” (a törvény szerint az iskola működéséhez szükséges legkisebb létszám 300).
Bálint hozzátette: erre nem lehet azt mondani, hogy „a csúnya prefektus, a román főtanfelügyelő, a rosszféle miniszter” tette ezt velünk, mi magunk, „önként és dalolva” megszüntettük saját iskolánkat, miközben látjuk, hogy se létrehozni nem tudunk oktatási intézményt (lásd Bolyai Egyetem), se létezőt megtartani (lásd Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem), se régit visszaállítani (lásd marosvásárhelyi katolikus gimnázium).
Bálint úgy véli: még nyitva áll a visszaút, akár a tanács is meggondolhatná magát, a dolgokat vissza lehetne terelni a régi kerékvágásba.
– Itt nem az épülettel van a gond, hisz – ha már olyan üresen kongott, ahogy mondják – odaköltöztethették volna az elemi osztályokat, hanem azzal, hogy megszüntették egy iskola önállóságát. Aki ezt nem érti, az nem hiteles autonómiaügyben – szögezte le Bálint József.
Kolcza István, az EMNP sepsiszéki elnöke úgy vélekedett, hogyha nagy volt az intézménynek az épület, akkor kisebbe kellett volna költöztetni, de az iskola önállóságának megszüntetése semmiképpen nem megoldás.
– Állítólag gazdaságtalan volt a nagy épületet működtetni. Kíváncsi lennék, hogy mennyit sikerült megspórolni azáltal, hogy az ingatlanban már nem működik az iskola – vetette fel a helyi tanácsos.
Amint ismeretes, az EMNP azért indított eljárást a sepsiszentgyörgyi tanács ellen, mert – meglátásuk szerint –a törvényes procedúra többrendbeli megsértésével döntött arról, hogy a Kós Károly Szakközépiskolát összevonja a Puskás Tivadar iskolaközponttal. A Sepsiszentgyörgyön folyó perrel egy időben egy másikat is indítottak Brassóban, amelyben azt kérték, hogy a jogerős bírósági döntés meghozataláig függesszék fel a tanácshatározat életbe léptetését, ám ezt, többrendbeli halasztás után, jogerősen elveszítették.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Terítéken a víz minősége Tegnap tanácsülést tartottak Kézdivásárhelyen. Az alig pár perces ülés során módosították a költségvetést, elfogadták a kézdivásárhelyi műjégpálya közélelmezési helyiségének bérbeadására vonatkozó tanácshatározat módosítását, és rábólintottak a Kanta utca 29/A szám alatti ingatlan (a bútorgyár szomszédságában levő téglaépületről van szó – szerk.) adminisztrálási jogának a visszavonását. Döntés született a New Fashion készruhagyártól […]

Kirakatokat is betörtek

Baróton úgy tűnik, hogy a fiatalok nem tudnak összhangba kerülni az elvárásokkal, ami az éjszakai órákban való viselkedést illeti, és ez a legutóbbi tanácsülésen is napirendre került.

Bedő Albertre emlékeznek

A falu legnagyobb szülöttjére emlékeznek szombaton Kálnokon: éppen száz éve hunyt el Bedő Albert, a legnagyobbnak tekintett magyar erdész. Az unitárius templomban és a mellette álló sírnál és emléktáblánál szombaton 13 órától tartanak megemlékezést.

Éltető víz Pákéban

A jó minőségű ivóvíz nélkülözhetetlen, mindannyiunk számára fontos volt ez a beruházás – mondta el tegnap Tán­czos Szabolcs. Barátos község polgármestere nehezen leplezte örömét, hogy „megnyithatta a csapot” Pákéban, és az emberek finom ivóvízhez juthatnak.

Máltai szűrés indul

Szűrőprogramot indít jövő héten Magyar Máltai szeretetszolgálat, annak erdélyi osztálya. A Tischler Ferenc országos főtitkár által koordinált program általános állapotfelmérés, tüdőgyógyászat, szemészet és gyermekortopédia területére terjed ki, és várhatóan 1200 embert érint.

11 millió lejt pályáznak

Úgy tűnik, anyagilag kedvező időszak áll a baróti kórház előtt, legalábbis erre lehetett következtetni a városban csütörtökön lezajlott rendkívüli tanácsülésen elhangzottakból.

Parkolódíjakból okostáblák

Harmadik mandátumom egyik prioritása az oktatás – indokolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, miért is épp a Mikes Kelemen Elméleti Líceumot választotta a tegnapi kihelyezett sajtótájékoztató helyszínéül, amelyet Sztakics Éva alpolgármesterrel együtt tartott. Kifejtette, az oktatásban a soft és a hard egyaránt fontos, előbbin a különböző fejlesztési programokat, ösztöndíjakat értve, utóbbin az ingatlanokat, intézményeket.

Két autó ütközött Kilyén és Szotyor között

Két autó ütközött csütörtök reggel a DN12 jelzésű úton Kilyén és Szotyor között. Egy személyt kórházba szállítottak. A baleset következtében közel két órán át akadozott a forgalom az említett útszakaszon, dél körül vehették újra birtokba a teljes útfelületet az arra közlekedők. A megyei rendőrség tájékoztatása szerint a baleset a követési távolság be nem tartása miatt […]

Röviden

Iskola az iskola után Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2015-től támogatja azt a Diakónia Keresztény Alapítvány által indított délutáni oktatási programot, amelynek célja a sepsiszentgyörgyi hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek megsegítése. A program során az elemi osztályokba járó gyerekek heti négy napon meleg ebédet kapnak, majd oktatók segítségével oldják meg a házi feladatokat. Ugyanakkor közösségépítő játékokban és csoportos […]

Új embereket a politikába

A szervezőkön és az újságírókon kívül alig volt ember tegnap délben Sepsiszentgyörgy központjában, aki Dacian Cioloşra várt volna. A volt miniszterelnöknek, ennek ellenére sikerült néhány aláírást összegyűjtenie az Új emberek a politikában című kampányában.

Így is lehet!

Még az a csoda is megeshet, hogy a bevállalt határidőre, mindössze három nap alatt, felújítják egy sepsiszentgyörgyi belvárosi utca útburkolatát. „Csak” ember, felszerelés, anyag és egyáltalán nem utolsósorban, szervezés szükségeltetik.

Juhokat ölt a medve

Az alsócsernátoni Makó János öregségére döntötte el, hogy juhokat fog nevelni, azonban a jószágokban lelt öröme hamar véget ért, mert kedden éjszaka, szerdára virradólag a medve egytől egyig elpusztította állatait. Nem ő az első károsult a községben, és vélhetően nem is az utolsó, mert bár kilövési engedélyt hármat adtak, de a medveportyázásoknak azok se vetettek véget.

Bevonnák a várost

Az oldaná meg a Szakszervezetek Művelődési Házának kérdését, hogyha a megyeszékhelyi tanács hosszú távon bérbe venné, és működtetné azt – véli Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint, ahogy most van, az biztosan nem jó.

Akadozó időpontkérés

Több olvasónk fordult levélben szerkesztőségünkhöz, hogy a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőjében működő diszpécser szolgálat telefonszámán hiába csengetnek napokig, mégsem sikerül időpontot kérni, válaszra sem méltatják őket.

A legrosszabb megoldás

Elkezdődött az avarégetés szezonja, amikor a lehullott leveleket és a kerti hulladékokat sokan egyszerűen felgyújtják és elégetik. A tarló- és avarégetés nem teljesen tilos Romániában, viszont csak ellenőrzött körülmények között végezhető el a művelet.