Bálint József (jobbról): Megszüntették egy iskola önállóságát. Aki ezt nem érti, az nem hiteles autonómia-ügyben

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megfellebbezi a Brassói Táblabíróságon az iskolaper néven elhíresült ügyben hozott döntést – jelentette be Bálint József . Az EMNP Kovászna megyei elnöke szerint nem nyugodhatnak bele abba, hogy „önként felszámoljuk magunkat”.

„Röpke két hónap késéssel” kézhez kapták a brassói táblabíróság ítéletének indoklását, amely megállapítja, hogy az önkormányzatnak joga van átalakítani az iskolahálózatot, és ez ügyben a szülők és a szakmai szervezetek véleménye nem perdöntő – ismertette a dokumentum lényegét Bálint József.
– Mi nem is azt vitattuk, hogy az önkormányzat nem dönthet az iskolák számát illetően, hanem azt, hogy a döntést nem előzte meg a törvényben előírt procedúra. Azt követően is meghozhatták volna ezt a döntést, hogy konzultálnak a szülőkkel, a tantestülettel, a tanulók képviselőivel, de nem tették meg – mondja Bálint József.
Az elnök szerint sokat nyomott a latban a tanfelügyelőség álláspontja, amely szerint az iskolának a döntés meghozatalának pillanatában „éppen 299 gyereke volt” (a törvény szerint az iskola működéséhez szükséges legkisebb létszám 300).
Bálint hozzátette: erre nem lehet azt mondani, hogy „a csúnya prefektus, a román főtanfelügyelő, a rosszféle miniszter” tette ezt velünk, mi magunk, „önként és dalolva” megszüntettük saját iskolánkat, miközben látjuk, hogy se létrehozni nem tudunk oktatási intézményt (lásd Bolyai Egyetem), se létezőt megtartani (lásd Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem), se régit visszaállítani (lásd marosvásárhelyi katolikus gimnázium).
Bálint úgy véli: még nyitva áll a visszaút, akár a tanács is meggondolhatná magát, a dolgokat vissza lehetne terelni a régi kerékvágásba.
– Itt nem az épülettel van a gond, hisz – ha már olyan üresen kongott, ahogy mondják – odaköltöztethették volna az elemi osztályokat, hanem azzal, hogy megszüntették egy iskola önállóságát. Aki ezt nem érti, az nem hiteles autonómiaügyben – szögezte le Bálint József.
Kolcza István, az EMNP sepsiszéki elnöke úgy vélekedett, hogyha nagy volt az intézménynek az épület, akkor kisebbe kellett volna költöztetni, de az iskola önállóságának megszüntetése semmiképpen nem megoldás.
– Állítólag gazdaságtalan volt a nagy épületet működtetni. Kíváncsi lennék, hogy mennyit sikerült megspórolni azáltal, hogy az ingatlanban már nem működik az iskola – vetette fel a helyi tanácsos.
Amint ismeretes, az EMNP azért indított eljárást a sepsiszentgyörgyi tanács ellen, mert – meglátásuk szerint –a törvényes procedúra többrendbeli megsértésével döntött arról, hogy a Kós Károly Szakközépiskolát összevonja a Puskás Tivadar iskolaközponttal. A Sepsiszentgyörgyön folyó perrel egy időben egy másikat is indítottak Brassóban, amelyben azt kérték, hogy a jogerős bírósági döntés meghozataláig függesszék fel a tanácshatározat életbe léptetését, ám ezt, többrendbeli halasztás után, jogerősen elveszítették.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Főhajtás a hősök előtt

Kedden délelőtt a kézdivásárhelyi református temetőben számos résztvevő jelenlétében emlékeztek meg vitéz Mező Ferenc második világháborús tartalékos zászlósra. Az eseményre a Laczkó-kriptánál került sor, ahol a Köröstarcsán született és Kászonjakabfalván elhunyt katona emlékét tábla őrzi.

Nem mindenhol lesz szabadnap

Annak ellenére, hogy a közszférában dolgozóknak három szabadnapjuk van a héten, bizonyos intézmények nyitva tartanak, és teljes programmal várják az ügyfeleket.

Székely zászlókat szenteltek

Tegnap nagy ünnepet ült Sárfalva és Szászfalu népe: a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisére került sor a tavaly felújított Nagyboldogasszony-plébániatemplomban, ugyanakkor két nagyméretű székely zászlót is megszenteltek.

Ritka vírusos betegség Kézdin

A klímaváltozás napról napra beigazolódni látszik, hiszen az évszakok elveszítették jellegüket, és olyan betegségek jelentek meg, amikről eddig csak hírből hallottunk Székelyföldön. Kézdivásárhelyen egy idős személyről kiderült, hogy nyugat-nílusi lázban szenved, ezt pedig egy mifelénk ritka afrikai vírus okozza.

Kutyamelegek

A hobbiállatokra és haszonállatokra is fokozottan kell figyelni a kánikula idején – figyelmeztet az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. A legfontosabb a víz és az árnyék biztosítása az állatok számára.

Vízgondok Vargyason

Vargyasiak jelezték még vasárnap este a közösségi oldalon, hogy a faluban nincs vezetékes víz, nem lehet mosni, tisztálkodni sem. Sütő Levente Lehel polgármestertől érdeklődve megtudtuk, a gondot a vízszivattyúk eldugulása okozta.

Adminisztratív és pénzügyek

Költségvetés-kiigazítások, tagsági díjak befizetése, tisztségjegyzékek jóváhagyása szerepelt többek között Kovászna megye tanácsa rendes augusztusi ülésének napirendjén.

Hetvenéves idea testesült meg

A Bodok-hegység gerincén, a 36 kilométeres gerinctúra közepén, hat másik, kisebb túraútvonal találkozásánál a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ hétfőn csinos kis menedékhelyet adott használatba a hegyen megszorulók hasznára. Az ünnepélyes átadón Tamás Sándor megyetanácselnök is jelen volt.

Röviden

Heti sürgősségek A megyei sürgősségi kórházban augusztus 6-a és 12-e közötti időszakban 771 sürgősségi esetet láttak el a szakemberek, és 191 alkalommal utalták be a betegeket. Erőszakos cselekmények miatt 7 pácienst kezeltek, illetve 8 ittas szorult orvosi segítségre. A panaszok természete szerint a jelzett periódusban a következő esetek fordultak elő: 41 szív- és érrendszeri, 74 […]

Megvan rá a pénz!

Nem ismétlődik meg az, ami tavaly történt, hogy tej-kifli nélkül maradjanak a háromszéki kisdiákok. Idén ősszel zökkenőmentesen zajlik a program – ígéri Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

Nem magánügy

A SIC Feszt, és azon belül a Családi nap szervezői remélték, elérik a fiatalok ingerküszöbét is a családon belüli erőszakról szóló előadással, és ez valóban megtörtént. Az országban minden 30. másodpercben megvernek egy nőt – ők a mi közösségünkben is jelen vannak –, 2016-ban pedig 200 nő vált a családon belüli erőszak áldozatává. Róluk és a többi szenvedőről beszélgettek az egy asztalnál ülő Bálint Olga, a Szentkereszty Stephanie Egyesület igazgatónője, Hegedűs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke, Dobolyi Tünde, kézdivásárhelyi ügyvéd és Ájgel Ágnes, mint szervező.

Lehet programálást kérni

Bár az állami intézmények – elvben – nem dolgoznak a hét második felében, a sepsiszentgyörgyi útlevélosztály nem zár, csak a hivatalos, törvényben előírt szabadnapon, augusztus 15-én nem nyitnak ki.

Beindult a nagyipar

Több mint ötszáz, 4–12 éves közötti gyerek jelent meg az augusztus 19-éig tartó evangelizációs hét első napján a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban. A labdázás, rajzolás, festés, játék mellett – finoman adagolva – szó esik Istenről is.

Remélik a kedvező döntést

A közéletiség iránt érdeklődő fiatalok a SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen az aktuálpolitika kihívásairól és problémáiról is testközelből, azaz a törvényhozásban, végrehajtásban tevékenykedő politikusoktól is hallhattak. Szombat délben Cseke Attila szenátusi frak­ció­vezetővel Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke beszélgetett a most éppen az alkotmánybíróságon pihentetett új közigazgatási kódex kapcsán.

A Bod Péter megyei könyvtár programja

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban a nyári nyitvatartási program szeptember 3-áig: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10–17, szombaton 9–13 óráig. Augusztus 15–17-én (hivatalos munkaszüneti napok) zárva; szombaton, augusztus 18-án a megszokott program szerint, 9 és 13 óra között várják az olvasókat.