Bálint József (jobbról): Megszüntették egy iskola önállóságát. Aki ezt nem érti, az nem hiteles autonómia-ügyben

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megfellebbezi a Brassói Táblabíróságon az iskolaper néven elhíresült ügyben hozott döntést – jelentette be Bálint József . Az EMNP Kovászna megyei elnöke szerint nem nyugodhatnak bele abba, hogy „önként felszámoljuk magunkat”.

„Röpke két hónap késéssel” kézhez kapták a brassói táblabíróság ítéletének indoklását, amely megállapítja, hogy az önkormányzatnak joga van átalakítani az iskolahálózatot, és ez ügyben a szülők és a szakmai szervezetek véleménye nem perdöntő – ismertette a dokumentum lényegét Bálint József.
– Mi nem is azt vitattuk, hogy az önkormányzat nem dönthet az iskolák számát illetően, hanem azt, hogy a döntést nem előzte meg a törvényben előírt procedúra. Azt követően is meghozhatták volna ezt a döntést, hogy konzultálnak a szülőkkel, a tantestülettel, a tanulók képviselőivel, de nem tették meg – mondja Bálint József.
Az elnök szerint sokat nyomott a latban a tanfelügyelőség álláspontja, amely szerint az iskolának a döntés meghozatalának pillanatában „éppen 299 gyereke volt” (a törvény szerint az iskola működéséhez szükséges legkisebb létszám 300).
Bálint hozzátette: erre nem lehet azt mondani, hogy „a csúnya prefektus, a román főtanfelügyelő, a rosszféle miniszter” tette ezt velünk, mi magunk, „önként és dalolva” megszüntettük saját iskolánkat, miközben látjuk, hogy se létrehozni nem tudunk oktatási intézményt (lásd Bolyai Egyetem), se létezőt megtartani (lásd Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem), se régit visszaállítani (lásd marosvásárhelyi katolikus gimnázium).
Bálint úgy véli: még nyitva áll a visszaút, akár a tanács is meggondolhatná magát, a dolgokat vissza lehetne terelni a régi kerékvágásba.
– Itt nem az épülettel van a gond, hisz – ha már olyan üresen kongott, ahogy mondják – odaköltöztethették volna az elemi osztályokat, hanem azzal, hogy megszüntették egy iskola önállóságát. Aki ezt nem érti, az nem hiteles autonómiaügyben – szögezte le Bálint József.
Kolcza István, az EMNP sepsiszéki elnöke úgy vélekedett, hogyha nagy volt az intézménynek az épület, akkor kisebbe kellett volna költöztetni, de az iskola önállóságának megszüntetése semmiképpen nem megoldás.
– Állítólag gazdaságtalan volt a nagy épületet működtetni. Kíváncsi lennék, hogy mennyit sikerült megspórolni azáltal, hogy az ingatlanban már nem működik az iskola – vetette fel a helyi tanácsos.
Amint ismeretes, az EMNP azért indított eljárást a sepsiszentgyörgyi tanács ellen, mert – meglátásuk szerint –a törvényes procedúra többrendbeli megsértésével döntött arról, hogy a Kós Károly Szakközépiskolát összevonja a Puskás Tivadar iskolaközponttal. A Sepsiszentgyörgyön folyó perrel egy időben egy másikat is indítottak Brassóban, amelyben azt kérték, hogy a jogerős bírósági döntés meghozataláig függesszék fel a tanácshatározat életbe léptetését, ám ezt, többrendbeli halasztás után, jogerősen elveszítették.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Kigyulladt autó Tegnap délután fél kettő körül értesítették a megyei tűzoltókat, hogy a sepsiszentgyörgyi Kaufland parkolójában egy személygépkocsi motorja kigyulladt. A lánglovagok rögtön a helyszínre siettek, ahol kiderült, körülbelül tíz százalékban égett le, károsult a jármű motorja (a gyúlékony alkatrészek). A tüzet valószínűleg egy rossz vagy helytelenül szigetelt kábel miatti rövidzárlat okozhatta. Szerencsére senki nem […]

Jobb utakért

Az elmúlt 50 év legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, emelte ki Tamás Sándor tanácselnök a megyei tanács soros ülésén tegnap, ahol Orbaiszék településeinek modernizációs programját mutatta be. Kovászna Megye Tanácsa Zágonban tartotta májusi ülését.

Agresszív hajléktalanok

Olvasónk agresszív, kolduló hajléktalanra panaszkodott, aki a sepsiszentgyörgyi, központi Erzsébet parkban kezdett szitkozódni, miután nem kapott aprót italra. A hajléktalanszálló vezetőségétől érdeklődtünk, és elgondolkodtató részletekről szereztünk tudomást.

Ballagási könyvajándékozás

Pár évtizede még a könyv volt a ballagások ajándékslágere. Jogosan: tanult éretteknek vittük az olvasnivalót, a könyv mindenki számára ugyanolyan hasznos, nem kell testre szabni, méretre, nemre. És tartós. Kíváncsiak voltunk, a digitalizálódás világában mire jutottunk, visznek-e még ilyen ajándékot kicsengetésre.

Olt utcai kálvária

A sepsiszentgyörgyi Olt utcában húzódó járda a téli fagyok után szinte éves rendszerességgel áldatlan állapotba kerül. A városvezetéstől érdeklődtünk a jövőbeli tervekről.

Új elnököt választottak

Tisztújító közgyűlést tartottak szerdán a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklubban. Szántó Évát egyöntetűen szavazták meg a nyugdíjas szervezet élére a jelenlévő tagok.

Politikai hátszél is kéne

Antal Árpád polgármester a megyeszékhelyen zajló útfelújítási munkálatokat újságolta tegnapi sajtótájékoztatóján: az önkormányzat által megrendelt útfestő-gép végre megérkezett, így egy munkacsapat dolgozik is vele. Az elöljáró szerint majd’ minden nap egy-egy újonnan festett úttest, parkolósáv, biciklisáv fog megjelenni a városban, a tervek szerint a nyár végére az egész város úthálózatát újrafestik.

Röviden

Varsóban egyeztetnek Ma Varsóban kerül sor az első kormányközi megbeszélésre Lengyelország és Románia között. „Délután, a kormányülést követően utazunk el több miniszterrel Varsóba, hogy részt vegyünk május 25-én Lengyelország és Románia első kormányközi egyeztetésén. A tárgyalásra az ad okot, hogy mindkét állam idén ünnepli centenáriumát – Románia a nagy egyesülés évfordulóját, Lengyelország függetlenségének évfordulóját ünnepli” […]

Öt ló ment a vágóhídra

Csupán május hónapban (1–22. között, a statisztikai adatok szerint) nem kevesebb mint 5 kóbor lovat fogtak be a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrök, de belterületen legeltető pásztorral is akadt gondjuk, akinek májusban átlag hetente 2 jegyzőkönyvet állítottak ki az egyenruhások. Részletekről érdeklődtünk.

Kis jövedelműeknek

Május végéig tehetik le az igényléseket az iskolák az Euro200 támogatási programra, azon diákok számára, akik számítógép-vásárlási értékjegyet kapnak. Az értékjegy, a gyerekek számától függetlenül, családonként csak egy alkalommal igényelhető.

A láthatatlanok

Kapkod a kormány a fiatal munkaerő után, ám az intézmények, törvényszövegek közötti egyeztetést krónikusan elhanyagolja, így a megtett erőfeszítések hatékonysága is csekély mértékű. Eközben a munkaerő-foglalkoztatási hivatal az iskoláit elvégző (vagy elhagyó), de még nem foglalkoztatott és képzésben sem résztvevő, 25. életévüket be nem töltött fiatalokat – az úgynevezett NEET-eket – igyekszik nyilvántartásba venni.

Röviden

Figyeljünk a környezetünkre! Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala tájékoztatni szeretné a lakókat arról, hogy mire érdemes odafigyelni egy természetben történő kirándulás alkalmával, hogy az ne csak biztonságos, hanem környezetkímélő is legyen. A legfontosabb előírás, hogy tüzet csak erre alkalmas, már előre kialakított helyeken lehet gyújtani. Ott, ahol nincs kialakított tűzhely, a kirándulók hordozható grillsütőt használhatnak. A szemetet, […]

Gépkocsi a hűségeseknek

A képen látható személygépkocsit vezetheti haza az az olvasónk, aki május 31-ig legalább 1 hónapra megrendeli lapunkat. A nyereményautó megtekinthető egészen május 26-ig Kovásznán, a Csacsa bár előtt, azután pedig Barót főterén, egészen május 31-ig.

Földön talált holmi?

Sok esetben halljuk a „bölcs tanítást”, miszerint a földön talált holmit megtartani nem lopás. Elvesztett tárgyak, pénztárcák komolyabb pénzösszegek visszaszolgáltatása után akadnak, akik a becsületes megtaláló fejéhez vágják, hogy biza jó bamba volt, hogy visszaadta, mert akár meg is tarthatta volna. A rendőrséget kérdeztük az ide vágó törvényekről.

A középiskoláig leállnak

Világszinten csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, a háromszéki gyerekek koruk előrehaladtával egyre kevesebbet akarnak mozogni, s erre a szülők is „rásegítenek”. A megoldás a megfelelő táplálkozás és mozgás lenne – vélik a szakemberek.