Felhívás!

Tündérvárosunk

Közvitára bocsátották Sepsiszentgyörgy évi költségvetésének tervezetét, s a dokumentum mögött távlatos fejlesztési terv húzódik meg. A megyeszékhely városi kibontakozásának – korszakos urbanizáció tanúi voltunk – utóbbi évtizedeiben vezetői két fő kérdésre keresik a választ, nevezetesen arra, hogyan tud megfelelni Székelyföld déli régiói összefogása feladatainak, másfelől a környék háromszáz ezres metropolisával, Brassóval való viszonyát, annak közelségét hogyan tudná saját javára fordítani.

A polgármester saját metropolis-övezet kialakításáról beszél, ami nyilván soktényezős törekvés, és a valamikori, faluval is összetéveszthető mezőváros, a hétszáz (tulajdonképpen több) éves település történetének merőben új fejezetét avathatná fel. Olyan szerepet szán neki eme egyelőre alig körvonalazódó törekvés, mely városunkat igazi központjává teheti a megyének s egyben a székelységnek is. Itt nyilván a szűkebb és tágabb körben fekvő falvakkal hoznák szorosabb kapcsolatba az urbanizáció magasabb fokán. Ez lehetségessé válhat, hiszen most nagy útépítő, csatornázó stb. munkálatok folynak e tekintetben egész Háromszéken, a falusi élet kényelmi foka nagyban közelíthető és közelít is a szentgyörgyihez. (Bár nem ártana szétnézni Kilyénben, és javítani utcáinak állapotán.)

Másik döntő viszony a Brassóhoz fűződő marad. Nincs mit tagadni, városunk bekerült és nem szabadulhat annak gazdasági vonzáskörzetéből. Annak metropolis-övezete ugyanis nem Kökösnél ér véget, miként a tábla jelzi, hanem jócskán elnyelte már városunk északi szomszéd településeit is. Ennek hallatlan előnye, hogy munkahelyet kínál sok ingázást vállaló lakosunknak, miközben persze az ottani nyugdíjasok vadászterületévé válnak a mi lakókörzeteink. A valamikori szász falvak felvásárlása után már nálunk is tömegesen jelentkeznek az ottani pénzesebb lakás- és hétvégiház-vásárlók ennek minden népesedési következményével.

Valamikor Weiss Mihály városbíró fegyveres haddal vonult Szentgyörgy és annak kézműipara ellen, romboltak is rendesen – ma hasznunk származhat abból, ha lakosaink, jól képzett fiataljaink ott találnak, némi ingázás árán, jól fizető állást, és nem kényszerülnek külföldre, miként nem egy korábbi évjárat. Nagy előny, hogy társíthatjuk mindezt természeti környezetünk viszonylagos egészséges tisztaságával és termékenységével. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.