Felhívás!

Táskacipelős levélhordás

Meséli a postásunk, hogy a több kilós táskák cipelése nem éppen örömkeltő. A hátgerincsérv többük betegsége, hagyják is ott a postát, amint lehet. Nem is a fizetésre panaszkodott, hanem arra, hogy a beígért levélhordó biciklik nem jöttek meg, de még a tárolók sem készültek el, ahová letehetnék a terűt, és nem kellene hosszú kilométereket baktatniuk vele.

A takarékosságot elrendelő liberális – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR)–PLUS–RMDSZ-kormány már jelezte, hogy több száz postai alkalmazottat kell meneszteni. Egy részük magától mondott már fel, de nagyon sok – mintegy háromszáz embernek – útilaput kötnek a talpára. Kétségtelen, az e-mail-en való levelezés csökkentette a küldemények számát, de így is akad, amit házhoz kihordani, hiszen nagyon sok idős ember nem tud elmenni a pénzautomatáig, tehát ki kell vinni nekik a nyugdíjat, és vannak intézmények – pl. a bíróságok –, amelyek a leveleiket postán keresztül küldik. Tehát jól meg kell nézni, hogy hány alkalmazottal fognak dolgozni. Persze, ha egy kicsit korszerűsítik, akkor lehet tényleg karcsúsítani, máskülönben csak nagyobb terhet raknak a munkahelyen maradt postásokra.

A posta vezérigazgatója, bizonyos Horia Grigorescu már ki is adta az utasítást a központi adminisztratív személyzetnek, valamint kilenc tartományi postaigazgatóság negyvenkét hivatalának, hogy ne a postásokat menesszék, akik naponta járják az utcákat, és lényegében a vállalat bevételét hozzák, hanem az irodákban ténykedőknél elemezzék, kire van szükség. Szakértők szerint a központban dolgozók mintegy negyedét lehet leépíteni.

Ez szép. De kevesebb szó esik arról, hogy a vállalkozás korszerűsítésére mennyit költenek. Mert aki a posta körül járatos, az láthatja, hogy eléggé elhanyagolt intézmény. Néhány évvel ezelőtt azt állították, hogy a XXI. század szintjén lesz mielőbb. Nem mondható, hogy aprócska lépéseket nem tettek, főleg a levelek minél előbbi szétválogatását illetően, de ennél többet nem. Pedig az elgondolások a küldemények útjának követésétől az adminisztráció gépesítéséig szépek voltak, de maradt a múlt századbeli táska és a gyaloglás, az irodákban pedig a golyóstoll és a papír. Na meg a hosszú sorban állások feladásnál és kivételnél egyaránt. Főleg, ha az embernek csomagja érkezett. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.